Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Opvallend 30 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Man uit Brabant schrijft brief aan Poetin: ‘We get sick of your geouwehoer’

De 42-jarige Danny Biemans uit Helmond is het gedrag van de Russische president Vladimir Poetin helemaal zat. Hij besloot onlangs het heft in eigen hand te nemen en de president een brief te schrijven. De video waarin te zien is dat Biemans de brief schrijft, is inmiddels al duizenden keren bekeken.

In de brief, die hij aan Poetin richt, neemt Biemans bepaald geen blad voor de mond. In een mengeling van plat Brabants en steenkolen-Engels vertelt hij de Russische president flink de waarheid. „Hello mister Poetin, I’ve seen on the television that you are starting World War three”, begint Biemans zijn brief. “Is it maybe not a good idea om het wat koest aan te doen?”, vraagt hij de president. De Brabander is ‘sick of your geouwehoer’.

Klaar met dreigende taal van Poetin

Ook benadrukt Biemans dat hij behoorlijk klaar is met het alle dreigende taal rondom het gebruik van atoomwapens en het innemen van Oekraïne. „Don’t you waag het niet to drop a bomb on the Netherlands he! En al hullemaal niet op Hellemond. Want dan komme we met z’n allen naar Russia.”

Het is niet de eerste keer dat Biemans een filmpje maakt, waarin hij zich richt tot wereldleiders die er in zijn ogen een rommeltje van maken. Vijf jaar geleden gebeurde het ook. „Toen had iemand een brief aan Kim Jong Un geschreven”, zegt Biemans tegen Omroep Brabant. ­„De tekst was niet van mij, maar ik maakte een filmpje waarin ik het oplees.” Ook daar kreeg hij veel reacties op.

In de pen geklommen

Dit keer probeert Biemans het nog eens, maar dan met een zelf geschreven brief die hij aan Poetin richt. „Ik ben gewoon in de pen geklommen en heb een stukje geschreven.”

De video is inmiddels bijna 9.000 keer bekeken en gaat rond op social media. Of het filmpje Poetin ook zal bereiken, is de vraag. Een warme kennismaking met Helmond zal het in ieder geval niet zijn. Biemans sluit zijn brief niet bepaald vriendelijk af: ‘We schuppen oe zo een gat in ­oe fontanel. Groeten uit Helmond.”

Maker Dahmer-serie: nabestaanden gingen niet in op contactverzoek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.