Iza de Bruin
Iza de Bruin Entertainment 16 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Jumping jacks, salsadansen en boybandnummers: zo ziet de repetitie van The Streamers eruit

Een paar meter voor de forse repetitieruimte hoor je al bekende stemmen Blame it on the Boogie zingen. Klinkt goed, maar het wordt nog beter: als je de ruimte binnenloopt zie je onder anderen Paul de Leeuw ook daadwerkelijk een boogiebeweging maken. Dat belooft veel goeds voor de vierde editie van The Streamers, de grote popgroep die vanavond, morgen en zondag voor het eerst een live-publiek heeft.

Metro is bij Ampco Flashlight, randje Utrecht. Het bedrijf zal bij de concerten voor 30.000 bezoekers per keer het licht en het geluid verzorgen. Maar geldt ook als onderkomen voor de uitgebreide repetities van al die artiesten van naam, die in coronatijd voor livestreams samenkwamen onder de naam The Streamers.

Gespannenheid is nog ver weg

De zwartgrijze zaal lijkt een stuk minder somber nu het gevuld is met artiesten als Miss Montreal in vrolijkgekleurde kleding. Trainingsbroeken, joggingpakken, van alles komt voorbij wandelen richting een volgend repetitienummer. Op Danny Vera na natuurlijk, die is altijd onberispelijk gekleed in deze keer een mooi grijs pak. Het lijkt haast spontaan hoe Roel van Velzen achter een van de vier piano’s springt (en dat is het hem kennende ook). Iedereen danst en zingt overal een beetje mee.

the streamers, liveshow, concert
Een aantal leden van The Streamers in het Olympisch Stadion. Foto: ANP / Evert Elzinga

De hele situatie heeft wat weg van een groep 8-musical, maar achter de schermen is het verre van dat. Achter vijf tafeltjes zit, een paar meter voor de neus van alle artiesten, ‘team regie’. Onder hen Machiel Hofman, die enorme regelneef die met Guus Meeuwis The Streamers bedacht, en ook Kraantje Pappie. Ze houden bij hoe lang elk nummer duurt, of dat tijdens de concertreeks goed uit komt en of elke zanger en zangeres wel voldoende aan bod komt. „Ter plekke worden hier ook nog dingen bedacht”, vertelt Machiel Hofman, ondertussen turend naar zijn laptop waarop het uitgebreide repetitieprogramma te zien is. „Net kwamen een paar van de heren melden dat ze bij één nummer met een rollator willen opkomen. We kijken dan of we dat gaan inpassen.”

Gespannenheid blijkt totaal nog niet echt aanwezig te zijn, ondanks dat dit het eerste keer is dat ze met z’n allen gezamenlijk voor publiek optreden. Het belooft een groot feest te worden: binnen anderhalf uur waren namelijk alle drie de shows al uitverkocht.

Zomergevoel bij The Streamers

In 2021 kondigden Guus Meeuwis, Kraantje Pappie en ‘manager’ Frank Lammers aan een gelegenheidsband te beginnen met als doel Nederland leuke avonden te bezorgen tijdens de lockdown. Naar de uiteindelijke vier livestreams in Koninklijk Theater Carré, bij Paleis Noordeinde tijdens Koningsdag, in de Rotterdamse Kuip en De Efteling keken totaal zo’n 7,5 miljoen mensen. Voor Koningsdag spande de kroon: 2,5 miljoen mensen schakelden live in en gooiden al dan niet iets in de digitale fooienpot. De 2,5 miljoen kijkers gelden als het grootste livestream-evenement in Nederland tot nu toe.

Terug in de hoge en drukbevolkte repetitiezaal. Het oogt alsof The Streamers gewoon gezellig aan het jammen zijn, in plaats van dat ze repeteren voor een megashow. „Kan je salsadansen?”, vraagt Emma Heesters aan Typhoon. Het thema van dit repetitieblok is Zomerse Hits Medley. Thomas Acda pakt er daarom maar even een ukelele bij om dat echte zomerse gevoel te geven. Ook Rolf Sanchez –Metro sprak hem onlangs nog – laat zijn salsamoves zien.

Nog steeds aanpassingen

Over de zaal verspreid zie je papieren koffiebekertjes en zoute popcorn staan en liggen. Als de ene helft even niet hoeft te zingen, wordt er gegeten. Op Kraantje Pappie na dan, hij houdt gewoon een half opgegeten appel vast terwijl hij de longen uit zijn lijf zingt. Ondanks dat de show al over twee dagen begint (op het moment dat Metro even te gast is) worden er nog steeds aanpassingen gemaakt. Van Velzen bespreekt met de pianist nog even hoe La Bamba nog spannender kan zijn: door uit volle borst het intro te zingen.

Je ziet opvallende verschijningen tijdens zo’n repetitie: een boyband die onder meer uit Nick en Simon, Flemming, Ronnie Flex en Rolf Sanchez bestaat. Ze coveren een nummer van The Backstreet Boys. Naast iconische nummers als deze, zingen ze natuurlijk ook gewoon hun eigen hits.

Mocht je nou geen kaartjes hebben kunnen bemachtigen? Dan kan je vanouds ook een livestream bekijken. Gratis kijken mag, maar wie een bedragje doneert helpt mee aan de bouw van een muziekstudio in het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam.

Interviews met Guus Meeuwis, Danny Vera, Maan en Frank Lammers lezen? Metro zocht hen op.

Recensie Soof 3: einde feelgoodsucces met ‘n kneiter van een boodschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.