Mike Vlastuin
Mike Vlastuin Opvallend 21 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Lek bij Zwitserse privé-bank ontmaskert criminelen, fraudeurs en politici

Er is schokkend nieuws naar buiten gekomen over een van de grootste privébanken van de wereld. Door een lek is er informatie naar buiten gekomen over klanten die betrokken zijn bij criminaliteit, witwassen, corruptie en andere ernstige misdaden.

Het gaat om de Zwitserse bank Credit Suisse. In het lek wordt informatie over meer dan 30.000 klanten over de hele wereld bekendgemaakt. De Zwitserse bank zou meerdere malen hebben gefaald in z’n beleid. In de afgelopen jaren is er vaker aangegeven om dubieuze klanten en illegale fondsen te verwijderen.

Veel illegale praktijken

Het Britse dagblad The Guardian heeft toegang tot het lek van de Zwitserse bank. De krant geeft aan dat het onder andere gaat om een mensenhandelaar van de Filipijnen. Maar ook een beursbaas in Hongkong die is veroordeeld wegens omkoping en corrupte politici van Egypte tot Oekraïne.

Het Vaticaan heeft ook gebruik gemaakt van de Zwitserse bank. Via het account van het Vaticaan is 350 miljoen euro gebruikt voor een zogenaamde investering in Londen. Hiervoor loopt momenteel nog een strafrechtelijk proces.

De Zwitserse bank ontkent

De gegevens zijn door een anoniem persoon aan de Duitse krant Süddeutsche Zeiting gelekt. „Ik geloof dat de Zwitserse wetten op het bankgeheim immoreel zijn”, heeft tipgever laten weten. Volgens de Zwitserse bank zijn de beweringen niet waar. Ze geven aan dat er ‘selectieve informatie’ uit de data wordt gehaald.

De bank geeft ook aan dat de beschuldigingen grotendeels uit het verleden zijn. „In die tijd waren de wetten nog anders”, geeft de bank aan. Sommige van de rekeningen zijn geopend in de jaren veertig, maar de meeste rekeningen werden na het jaar 2000 geopend.

Credit Suisse al langer onder vuur

De Zwitserse bank heeft al vaker te maken gehad met grote schandalen. Zo heeft de bank liet vorige maand nog zijn voorzitter vertrekken. De voorzitter had twee keer de corona-regels overtreden. Eerder heeft de bank een boete van 350 miljoen euro gekregen vanwege de rol in een leningschandaal.

Deze maand werd de Zwitserse bank al strafrechtelijk vervolgd. De bank zou betrokken zijn bij het witwassen van geld uit cocaïnehandel voor de Bulgaarse maffia. De bank ontkent ook deze beweringen. De gevolgen van het lek zullen de Zwitserse bank niet helpen in het proces.

Platenlabel Sony Music breekt met Lil Kleine: ‘Tolereren gedrag op beelden niet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Lek bij Zwitserse privé-bank ontmaskert criminelen, fraudeurs en politici
Sluiten