Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Opvallend 18 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Amerikaan pakt huis in met aluminiumfolie om het te beschermen tegen bosbranden

Een huiseigenaar uit de Amerikaanse staat Californië kwam deze week met een bijzonder plan om zijn vakantiehuis bij Lake Tahoe te redden van de bosbranden die daar woeden. Martin Diky spendeerde maar liefst 6000 dollar – ongeveer 5100 euro – aan aluminiumfolie om zijn huis in te pakken.

Het gebied wordt jaarlijks geteisterd door felle bosbranden, waarbij huizen in as worden gelegd. Ook het vakantiehuis van Diky dreigde op te gaan in de vuurzee, maar hij had nog net genoeg tijd om zijn uit te voeren. „Het was zenuwslopend toen de vuurzee over de heuvel kwam”, vertelt hij.

Speciaal soort aluminiumfolie

Er was heel wat aluminiumfolie voor nodig om het huis van 130 vierkante meter in te kunnen pakken en goedkoop was het ook niet. Er was namelijk een speciaal soort folie voor nodig, dat de enorm hoge temperaturen die door de bosbranden worden veroorzaakt, kan doorstaan. Diky kocht folie dat is voorzien van fiberglas aan de achterkant en ook door de brandweer wordt gebruikt om zichzelf tegen de hitte te beschermen als ze ingesloten raken door het vuur. Het materiaal kan temperaturen van zo’n 550 graden Celsius aan.

De vlammen moeten wel binnen tien minuten voorbij zijn getrokken want lang kan het materiaal deze hoge temperaturen niet aan. „Maar ik ben blij dat we het hebben gedaan”, aldus Diky.

‘s Wereld grootste boom ingepakt

Niet alleen het huis van Diky werd ingepakt met aluminiumfolie. Ook ’s werelds grootste boom, in het Sequoia National Park, werd ingepakt. De boom, genaamd General Sherman, bleef overeind, net als een museum en het huis van Diky.

Boom aluminiumfolie
De boom, genaamd General Sherman, bleef overeind. Foto: ANP

Het bedrijf achter de brandwerende aluminiumfolie, Firezat Inc, schat dat er dit jaar al 600 tot 700 bouwwerken zijn gered van natuurbranden. Ook de Amerikaanse boswachterij en de nationale parken zijn grote klanten van het bedrijf.

Zo’n 80.000 sociale huurwoningen in zeer slechte staat, blijkt uit cijfers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.