Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Opvallend 23 jan 2021

Maker Bernie Sanders-foto: ‘Als ik had geweten dat het een meme zou worden, had ik hem niet genomen’

Een onderuitgezakte Bernie Sander met dikke gebreide wanten aan. Het is misschien nu al één van de bekendste foto’s van 2021 en is de inspiratie voor duizenden memes. Brendan Smialowski, een AFP-fotograaf, legde het legendarische beeld vast tijdens de inauguratie van president Joe Biden. Maar echt blij is hij niet met de foto.

„Als ik had geweten dat de foto een meme zou worden, had ik hem nooit genomen”, zegt Smialowski tegen News Times, een lokale krant in Connecticut. „Ik probeerde de geschiedenis vast te leggen en je wil niet dat je foto herinnerd wordt omdat mensen er grappen over maken.”

Filmscènes en schilderijen

Op internet werd de foto in rap tempo een meme. Sanders werd op tal van plekken gefotoshopt, bij wijze van grap. Zo verscheen Sanders in bekende filmscènes en op schilderijen.

Smialowski had nooit verwacht dat zijn foto zoveel aandacht zou krijgen. „Ik ben er geen fan van dat mijn foto een meme is geworden, maar ik ben blij dat mensen mijn werk opmerken. Ik ben een journalist en heb geen invloed op hoe mensen reageren. Het is moeilijk te zeggen waarom iets een meme wordt, er is geen logica voor.”

En hoewel Smialowski niet zo tevreden is over de compositie, is hij toch blij met het eindresultaat. „Ik stop hem niet in mijn portfolio, maar ik vind het een leuk moment. Hij (Bernie Sanders) voelde zich blijkbaar erg op zijn gemak daar buiten in zijn eentje.”

Sanders zelf zag de lol van alle memes wel in. „Zo kunnen mensen zien dat we geweldige wanten maken in Vermont”, zei hij tegen CNN. Die wanten werden gemaakt door Jen Ellis, een lerares uit de thuisstaat van Sanders. De wanten zijn gemaakt van wollen truien en plastic flessen.

Truien

De politicus besloot de foto zelfs op truien te laten afdrukken om zo geld op te halen voor het goede doel. Ze zijn te bestellen via zijn officiële website en de opbrengst gaat naar Meals on Wheels, een stichting die eten verzorgd voor ouderen die het niet breed hebben.

Lees ook: Honderden aanhangers Navalni aangehouden bij protesten in Rusland

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Maker Bernie Sanders-foto: ‘Als ik had geweten dat het een meme zou worden, had ik hem niet genomen’
Sluiten