Iris Hermans
Iris Hermans Opvallend 6 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Kanonnen! Duikers doen bijzondere vondsten bij eeuwenoud oorlogsschip

Vondsten op de zeebodem hebben altijd iets magisch. Zeker als het om schatten uit gezonken schepen gaat. Of in dit geval om oude wapens.

https://twitter.com/ProvincieNH/status/1346832150235123713

Duikers hebben in de zeebodem voor het onbewoonde eilandje Razende Bol, voor de kust van Texel, een aantal kanonnen en wat militaire uitrustingsstukken gevonden die toebehoorden aan het Britse oorlogsschip HMS Apollo. Dit schip zonk op 6 januari 1799, precies 222 jaar geleden, nadat het door een navigatiefout was gestrand op de ondieptes bij de Razende Bol. Aan boord van het schip zijn geen menselijke resten gevonden, laat de gemeente Texel vandaag weten.

Zeebodem

De HMS Apollo zonk diep weg in de zeebodem. Maar door erosie kwam het wrak weer aan de oppervlakte. Afgelopen zomer heeft de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed sonaronderzoek laten doen. Duikers van de North Sea-Divers uit het Noord-Hollandse Breezand haalden de kanonnen en de uitrustingsstukken boven water. In het scheepswrak bevinden zich nog veel andere objecten, zegt de gemeente.

https://twitter.com/gemeentetxl/status/1346765684425056256

Houten schip

De HMS Apollo was eigendom van de Royal Navy. Het houten schip maakte deel uit van de vloot die moest voorkomen dat Frankrijk Engeland zou veroveren. Om die reden patrouilleerde de Britse vloot langs de Noordzeekust. Schepen zoals de Apollo hadden slechte navigatietoestellen aan boord. Daardoor liep het schip op de zandbanken. De kapitein probeerde nog te voorkomen dat het schip zou zinken door alle kanonnen overboord te laten gooien, maar dat was tevergeefs. De opvarenden werden gered.

https://twitter.com/StrategyBin/status/1085486480871559168

Eigendom kanonnen

Veel van de overboord geworpen kanonnen zijn teruggevonden en er is militaire uitrusting van de mariniers opgedoken, waaronder twee leren patroontassen. Deze tassen hingen vroeger met een riem aan de heup en in de tas was ruimte voor een hardhouten patroonhouder voor achttien patronen. De leren opbergkoker (foedraal) van de tassen heeft een oversluitende klep met in goudopdruk het wapen van de Engelse koning George III, de toenmalige koning.

Die anno nu z’n eigen Twitter-account heeft.

https://twitter.com/George_IIIrd/status/1346831494766080000

De resten van de HMS Apollo blijven eigendom van het Verenigd Koninkrijk. De provincie Noord-Holland heeft om een bruikleen gevraagd, zodat de opgedoken spullen in de zomer tentoongesteld kunnen worden in het Texelse museum Kaap Skil in Oudeschild, waar ze blij zijn met bijna alles dat op de bodem wordt gevonden.

https://twitter.com/KaapSkil/status/1345641119758110722

Lees ook: In serie over dromende sterrenchef gaat álles mis: Ik Vertrek is er niets bij!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kanonnen! Duikers doen bijzondere vondsten bij eeuwenoud oorlogsschip
Sluiten