Metro
Metro Opvallend 23 dec 2020 / 12:45 uur

Hond is wolf, denkt koe die daardoor onze loslopende honden eerder kan bijten

De Zoogdiervereniging en andere liefhebbers zijn bijna euforisch door het vestigen van de wolf in ons land. Maar voor onze honden, ook wel ‘huiswolven’, is het misschien wel helemaal niet zo’n goed nieuws.

Grote grazers die vrij rondlopen in natuurgebieden kunnen door de komst van wolven feller en agressiever reageren op loslopende honden.

Hond lijkt op wolf

De kuddes moeten nog wennen aan nachtelijke bezoeken van het roofdier en zijn daardoor op dit moment erg onrustig. Een koe of een paard ziet geen verschil tussen een wolf en een hond en zal sneller bijten of trappen, waarschuwt Ark Natuurontwikkeling. Ark beheert veel loslopende kuddes in Nederland.

Ark constateert net als andere natuurbeheerders dat het door de coronamaatregelen veel drukker is in de natuur. „Meer mensen betekent ook meer los rondlopende honden, die voor verstoring van de kudde zorgen. Een kudde kan onverwacht fel reageren op een hond die wil spelen”, zegt Leo Linnartz van de organisatie. Volgens Linnartz zal het beter gaan als de grazers eenmaal wat meer gewend zijn aan wolven en daar hun gedrag op hebben aangepast.

Aan de lijn

Ark adviseert hondenbezitters om op flinke afstand van wilde runderen of paarden te blijven, niet door begrazingsgebieden te lopen of een andere route te kiezen. „Hou de hond steeds aangelijnd. Er zijn genoeg uitlaatgebieden waar een hond wel los rond mag rennen.”

En het kan natuurlijk ook weer helemaal anders.

Lees ook: Oliebollendame Miranda verkoopt stukken minder nu bij Hornbach, maar ze bakt door

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Hond is wolf, denkt koe die daardoor onze loslopende honden eerder kan bijten
Sluiten