Iris Hermans
Iris Hermans Opvallend 15 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Deze zwarte Trump-aanhanger gaat viraal: zó nep dat het gewoon grappig is

In de Amerikaanse verkiezingsstrijd wordt van alles uit de Republikeinse kast gehaald om Trump in een goed daglicht te zetten. Inclusief valse Twitter-accounts, aangemaakt door extreme Trump-aanhangers en inclusief profielen van zwarte mensen. Waarbij eentje echt de kroon spant qua nepheid. En domheid (van de internettrol dan).

Je herkent dat misschien wel. Als je snel even een foto op wil slaan, of telefoonnummer, gebruik je het allereerste dat in je op komt. ‘Rutte persco’ (persconferentie, red.), ‘vakantie met de meiden’, of ‘Bas, linksvoor Marktkantine’.

‘Black man photo’

De Trump-aanhanger die het nu viraal gaande fake-account aanmaakte, zogenaamd uit naam van een zwarte man (zogenaamd eveneens pro-Trump), zocht op internet naar een geschikte foto. De trol vond er een in een album vol stockfoto’s en sloeg het op als ‘black man photo’. En ging aan de slag op Twitter. Jammer voor hem dat hij bij de profielfoto vergeten was zijn zoekopdracht te verwijderen, maar hilarisch voor vele Twitteraars.

Anti-spam

Het screenshots van het account, dat inmiddels is verwijderd, gaat inmiddels viraal en wordt gezien als „de meest grappige van alle ‘I am a black person and I am a Trump supporter’ rollenspellen.”

Mensen reageren volop,en vaak met humor. „Als een vrouwelijke millennial van kleur, zie ik niet wat het probleem is”, merkte een blanke man van middelbare leeftijd op, die zo vele mensen aan het lachen maakte.

Ook grappig: Deze vrouw gebruikte snuit van haar hond voor iets heel belangrijks… Maar het ging mis

„Misschien heet hij wel gewoon zo”, grapte een ander. „Black Man Photo.” En sommigen deden een omgekeerde zoekactie mét resultaat. „Je vindt dan precies de stockfoto die is gebruikt.”

Wie erachter zit?

Iemand ontdekte zelfs de oudere tweets van ‘Black Man Photo’. Blijkt dat hij als zwarte man nogal racistisch was… tegen zwarte mensen. „Stuur ze weg!!! Terug naar Afrika.”

Twitter

Deze week heeft Twitter dit account en meerdere nep-profielen verwijderd van zogenaamde zwarte aanhangers van Trump. Deze accounts houden zich niet aan de anti-spamregels van het sociale medium en bezondigen zich aan manipulatie, stelt Twitter.

De accounts claimden vaak militaire veteranen of wetshandhavers te zijn en gebruikten foto’s van andere mensen. Ze gebruikten soms identieke zinnen in kapitalen, zoals ‘YES IM BLACK AND IM VOTING FOR TRUMP!!!’

Twee dozijn

De Amerikaanse desinformatie-deskundige Darren Linvill (Clemson University) vertelt aan persbureau Reuters dat hij vanaf zaterdag meer dan twee dozijn accounts heeft opgespoord. „Sommige accounts hadden tienduizenden volgers. De meeste van deze verwijderde accounts waren in 2017 gecreëerd, maar waren de afgelopen twee maanden opeens heel actief geworden. In deze periode konden ze hun boodschap ongehinderd verspreiden.”

Tegen Washington Post vertelde hij het volgende. „Het is asymmetrische oorlogsvoering. Ze hoeven niet lang mee te gaan. En ze zijn zo goedkoop om te produceren dat je zonder veel werk veel invloed kunt krijgen. Bedankt, Twitter.”

Het campagneteam van Donald Trump wilde niet reageren op vragen van Reuters over het onderzoek naar nepaccounts. Ook Twitter weigerde vragen naar de oorsprong van deze nepaccounts te beantwoorden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.