Metro
Metro Opvallend 25 okt 2020 / 20:41 uur

Australische klacht na gedwongen baarmoederonderzoek luchthaven Qatar

Op de internationale luchthaven van Doha, in Qatar, zijn meerdere vrouwen begin oktober gedwongen om mee te doen aan een inwendig onderzoek. De Australische regering deelt daarom nu een klacht in, de vrouwen zouden zijn vernederd.

Volgens Australische media was er een te vroeg geboren baby gevonden in een toiletruimte. Daarom werden vrouwen op het vliegveld, onder wie dertien Australiërs, aangehouden en gedwongen hun ondergoed uit te doen. Daarna moesten de vrouwen een inwendig onderzoek ondergaan in een ambulance, meldt nieuwssite 7 News. De Australische vrouwen spreken van een „afschuwelijke schending van hun rechten”.

7 News meldt dat de baby was overleden, maar bronnen in Qatar konden dat niet bevestigen.

Geen toestemming gevraagd

Uit het onderzoek, dat op 2 oktober werd uitgevoerd, moest blijken of een van de vrouwen recent een kind had gebaard. Niemand vroeg de vrouwen om toestemming, ze moesten meedoen. Ook wisten de vrouwen niks af van de vondst van de baby. Een vlucht naar Sydney vertrok met vier uur vertraging. Om hoeveel vrouwen het in totaal ging is onduidelijk.

De Australische autoriteiten zeggen dat hen is verzekerd dat er snel tekst en uitleg komt. In het islamitische Qatar kunnen forse straffen worden uitgedeeld aan vrouwen die een kind krijgen buiten het huwelijk.

Qatar Airways heeft niet direct gereageerd op verzoeken om commentaar.

Lees ook: Overleden agent probeerde dier van de weg te halen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Australische klacht na gedwongen baarmoederonderzoek luchthaven Qatar
Sluiten