Redactie Metro
Redactie Metro Opvallend 23 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

#ikdoetochwelmee? Deel BN’ers verwijderen video van social media

De hashtag #ikdoenietmeermee, waar onder meer Famke Louise, Bizzey, Brace en Tim Douwsma zich achter verenigden, laat heel wat stof opwaaien. Gisteren gaf Famke Louise zelf toe dat de hashtag misschien niet zo’n heel slim idee was, toen ze haar verhaal deed bij Jinek. Enkele BN’ers die haar en de hashtag steunden, lijken het met haar eens te zijn. De video is op de social media kanalen van een deel van hen niet meer te zien.

Video’s verwijderd

Maandag riepen naast Famke Louise en Bizzey ook Thomas Berge, Hardwell, Yes-R en dj Chuckie hun volgers op om zich tegen de coronaregels te keren. Hier en daar werd die actie gesteund, maar veel politici en mede-artiesten waren kritisch. Bij Jinek vertelde Famke Louise dat ze „enorm veel respect heeft voor corona” en „zeker geen schijt heeft aan de coronaregels”.

Ook deed ze uit de doeken dat het juist Bizzey was die haar overtuigde om zich aan te sluiten bij de hashtag. Maar Bizzey lijkt zich nu terug te trekken: hij heeft zijn #ikdoenietmeermee filmpje verwijderd van zijn Instagram-kanaal. Hij is niet de enige, ook dj Chuckie, Yes-R en dj-Dyna hebben afstand genomen van de hashtag door hun video te verwijderen.

https://www.instagram.com/p/CFZ6xTXpsfV/

Weinig steun van volgers

Naast dat nu enkele van haar bondgenoten de video verwijderd hebben, kan Famke Louise niet rekenen op veel steun van haar volgers. De meeste comments onder haar bericht zijn negatief, of proberen haar van mening te doen veranderen. Zo luidt een reactie: „Ik wil je graag uitnodigen om eens een 12 uurs dienst te draaien op de IC in volledige bescherming. Dan piep jij wel anders! Wat een domme opmerking van jou zeg.”

Een andere volger heeft kritiek op het feit dat Famke Louise eerder nog samenwerkte met de overheid voor een coronaspotje. Er werden meerdere influencers ingezet, om hun volgers op te roepen zich aan de basisregels te houden. „Ongelooflijk dat op de zorg gekort wordt, verpleging overbelast, maar Famke krijgt van de overheid €66.000 voor een voorlichtingsspotje ivm Corona. En nu gaat ze dit lopen verkondigen”, wordt er gereageerd.

https://www.instagram.com/p/CFaANFaBMkr/

‘Alleen samen’

In de #ikdoenietmeermee video’s gaven de artiesten een draai aan de ‘alleen samen krijgen we corona onder controle’ slagzin van de overheid en het RIVM. Zo beginnen ze met „alleen samen krijgen we de overheid onder controle” en „ik doe niet meer mee”. De filmpjes eindigen veelal met „free the people”. Maar ondanks dat ze ‘niet meer mee doen’ benadrukten veel van de artiesten, waaronder Tim Douwsma, dat het vooral gaat om het stellen van kritische vragen. Zo vinden ze het belangrijk dat kritische artsen en wetenschappers een platform krijgen.

Lees ook: Ook Famke Louise had hashtag niet zo bedoeld: ‘Ik wilde aandacht van het kabinet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.