Erik Jonk
Erik Jonk Opvallend 15 sep 2020

Hitte: recordlate officiële tropische dag een feit

De hitte in De Bilt steeg om 14.20 uur naar 30,2 graden. Daarmee is het officieel een recordlate tropische dag.

Het vorige record was 14 september 2016. Het werd toen in De Bilt 31,4 graden. Op meerdere plaatsen in het land is het tropisch warm. Met 34,5 graden in Gilze-Rijen is de hoogste temperatuur ooit in Nederland in de maand september gemeten. Dat betekent alweer het zoveelste record van deze dag. Het vorige record was 34,2 graden en werd gemeten op 4 september 1929 in Maastricht. Dat meldt Weeronline.

Voor de zesde keer sinds 1901 is de temperatuur in september in De Bilt gestegen naar tropische waarden. Het werd vanmiddag in De Bilt tot nu toe 30,2 graden, maar de temperatuur kan zelfs nog wat verder stijgen.

Het ene warmterecord na het andere

Eerder vandaag was het officieel al de warmste 15 september sinds de weermetingen en dat was het negende datum-warmterecord voor de maximumtemperatuur van 2020. In januari hadden we één warmterecord en ook in februari werd een datum-warmterecord genoteerd. April was goed voor drie records en ook tijdens de laatste hittegolf kwam het driemaal tot een datum-warmterecord.

Een foto van Willem-Alexander en Máxima in de stralende zon
Koning Willem-Alexander en Máxima arriveerden op Prinsjesdag in de stralende zon. Foto: ANP / Sem van der Wal

Hitte op Prinsjesdag

Met 30,3 graden in de omgeving van Den Haag, meetpunt Voorschoten/Valkenburg is het ook de warmste Prinsjesdag ooit (sinds de metingen in 1951 begonnen). Waaien doet het niet of nauwelijks en het blijft de hele middag droog. Het vorige record was 28,7 graden en werd gemeten op 19 september 1961. In 1963 werd het op 17 september 24,8 graden.

Gemiddeld stijgt de temperatuur op Prinsjesdag eens in de vijf jaar naar 20 graden en meer. Meer recent werden warme dagen op Prinsjesdagen gemeten in 2014 en 2018. Met een beetje goed insmeren was het vandaag een perfecte dag geweest om de feestelijke politieke dag in Den Haag te bekijken. Helaas kunnen de normaal duizenden toeschouwers niet in zomerkleding naar de rijtoer van koning Willem-Alexander en koningin Máxima kijken. Door alle maatregelen zijn bezoekers niet toegestaan.

De hitte neemt langzaam af

De komende dagen neemt de hitte af. De temperatuur stijgt morgen naar 23 tot 28 graden, vanaf donderdag liggen de maxima tussen 20 en 25 graden. Het weerbeeld laat veel zonneschijn zien en het blijft droog.

Lees ook: Koning tijdens Troonrede: ‘Niet bezuinigen, maar investeren’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hitte: recordlate officiële tropische dag een feit
Sluiten