Erik Jonk
Erik Jonk Opvallend 8 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Forum-Statenlid maakt zich druk om bamischijf, snack is plots trending

De bamischijf staat vandaag plotseling veel meer in de belangstelling dan anders. Maar niemand weet eigenlijk precies waarom.

Nou ja, veel meer in de belangstelling… op Twitter dan. De aloude bamischijf was ineens trending. Hoe kwam dat?

Daarvoor moeten we bij Forum voor Democratie-Statenlid Martin Bos van de provincie Zeeland zijn. Hij maakte zich vandaag wat boos om de ‘teloorgang’ van de Gouden Koets, de negerzoen en de moorkop. Maar hij uit ook zijn zorgen om zigeunersaus en de bamischijf. En daar wijdde Geenstijl dan weer zeven regels tekst aan.

Bamischijf in voortbestaan bedreigd

Wat Statenlid Bos betreft zijn ook zigeunersaus en de bamischijf hun leven niet meer zeker. Van zigeunersaus wisten we dat. Dat heet nu ‘paprikasaus op z’n Hongaars’. Waarom de Zeeuwse politicus zich ernstig zorgen maakt om de snack vol vettige bami, dat blijft onduidelijk. Vandaag vond hij ook nog dat Nederland de gulden moet herintroduceren en dat ons land uit de Europese Unie moet stappen, maar dat terzijde.

Herkomst van de bamischijf

Dat Bos de bamischijf ziet als een stukje Nederlands cultuurgoed, dat valt te begrijpen. Als zit er Aziatische bami in, het is een oer-Hollands ding. Ontstaan ergens in de jaren vijftig, toen bami en nasi goreng in ons land populairder werden. De bamischijf, die we ook kennen als ‘bal’ en ‘blok’, werd toen ongetwijfeld gemaakt om restanten bami en nasi te gebruiken (de nasischijf ontstond toen logischerwijs ook). Om tot een snack te komen – en nu klinkt het iets minder smakelijk dan waar jij misschien af en toe zo van geniet – was doorhaalvloeistof en een paneerlaag nodig. Hoe dan ook: absoluut iets van Nederland, sowieso hét land op het gebied van snacks uit de muur trekken natuurlijk.

En toen ging het al Twitterend los

Sommige Twitteraars begrijpen niets van de hashtag #bamischijf. Anderen nemen het direct – met of zonder kennis – voor ‘onze’ bamischijf der Nederlanden op. Een ander reageert weer met ‘ah wat leuk dat de bamischijf trending is, weer eens wat anders’. Een bloemlezing:

Tot slot een absolute hartekreet.

Zelf een bamischijf maken

Wil je zelf een keer een paar bamischijven maken? Het duurt wat langer dan naar de snackbar gaan, maar dan heb je ook wat.

Lees ook: Wim Wink en zijn nalatenschap de Winky: kruising kroket en bamischijf

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Forum-Statenlid maakt zich druk om bamischijf, snack is plots trending
Sluiten