Metro
Metro Binnenland 8 sep 2020 / 19:33 uur

Stukken Prinsjesdag zijn weer uitgelekt: je verwacht het niet

Eigenlijk is het echt nieuws als de stukken van Prinsjesdag niét op straat liggen. Maar ze liggen het een week voor de belangrijke dag weer wel.

De economische voorspellingen van het Centraal Planbureau, waar het kabinet zich op baseert voor Prinsjesdag, liggen traditiegetrouw weer eens figuurlijk op straat. Het CPB verwacht dat de economie met 3,5 procent groeit na de krimp in 2020 door de coronacrisis, zo is de verwachting. Dat bevestigen ‘Haagse bronnen’ na een bericht van RTL Nieuws, dat het vaakst ruim voor Prinsjesdag op burelen heeft liggen of in de mailbox heeft zitten.

Een RTL-verslaggever gooit er met de jaarlijkse traditie een ‘BREEK’ uit en ene Thijs vindt dat het nog lang heeft geduurd:

Best goed nieuws op Prinsjesdag

Werkenden gaan er in koopkracht het meeste op vooruit, aldus het CPB. Zij zien een plusje van 1,2 procent. De gemiddelde koopkrachtstijging bedraagt 0,8 procent. Mensen met een uitkering hebben volgens het planbureau 0,5 procent meer te besteden, gepensioneerden gaan er 0,4 procent op vooruit.

Door het derde corona-steunpakket dat het kabinet recent presenteerde, ligt de werkloosheid iets minder hoog dan verwacht: op 5,9 procent ofwel 545.000 werklozen. In de schattingen van augustus ging het CPB nog uit van een werkloosheid van 6,5 procent van de beroepsbevolking (mensen tussen de 15 en 75 jaar die werken of werk zoeken).

Onzekere voorspellingen door corona

De voorspellingen zijn overigens door grote onzekerheid omgeven door het coronavirus. Een tweede golf kan er mogelijk voor zorgen dat Nederland opnieuw deels of zelfs helemaal op slot gaat.

Vorig jaar leek de grootste dreiging voor de Nederlandse economie nog de „gure wind uit het buitenland”, zo waarschuwden de rekenmeesters over bijvoorbeeld de dreigende handelsoorlog. Voor 2020 was een economische groei van 1,5 procent voorspeld, maar de coronacrisis gaf de economie een enorme dreun: voor dit jaar gaat het CPB uit van een krimp van dik 5 procent. Ten opzichte van de barre situatie in 2020, zal de economie volgend jaar dus behoorlijk groeien.

Sprankje hoop

De uitgelekte plannen met betrekking tot Prinsjesdag geven een sprankje hoop op het gebied van economische groei, werkgelegenheid en de ontwikkeling van de koopkracht. Dat stellen ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW in een eerste reactie.

De ondernemersorganisaties hopen dat de cijfers realiteit zullen worden. Ze benadrukken verder dat er een investerings- en steunpakket klaarligt. Daarmee is het land geholpen en kan Nederland al investerend uit de crisis komen. Verder wijzen VNO-NCW en MKB-Nederland erop dat er een hoop onzekere factoren voor ondernemers en de economie blijven bestaan. Zo neemt de kans van een no-dealbrexit toe, en staan ook geopolitieke verhoudingen onder druk. Onder meer de spanningen tussen grootmachten China en de Verenigde Staten lopen op.

Ook blijft de kans op een tweede coronagolf bestaan, zo klinkt het. Verder wordt op de mogelijkheid van regionale lockdownmaatregelen gewezen. Binnen een mum van tijd kan alles er weer compleet ander bijliggen, zo wordt gewaarschuwd.

Prinsjesdag belangrijk (en zonnig)

De CPB-cijfers, officieel de Macro-Economische Verkenningen MEV, vormen de belangrijkste basis voor de Miljoenennota. Die nota bevat de belangrijkste plannen van het kabinet en welk prijskaartje daaraan hangt voor de belastingbetaler. Het kabinet presenteert de Miljoenennota met de MEV op Prinsjesdag.

Wat vanmorgen ook al ‘uitlekte’: het wordt op Prinsjesdag hoogstwaarschijnlijk heel mooi weer.

Lees ook: Gouden Koets volgend jaar niet op Prinsjesdag te zien, maar in het museum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Stukken Prinsjesdag zijn weer uitgelekt: je verwacht het niet
Sluiten