Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Opvallend 9 jun 2020 / 09:59 uur

Boek na 39 jaar teruggebracht, boete: 5 euro

Bij de bibliotheek in het Gelderse Groesbeek heeft iemand een boek teruggebracht die dat 39 jaar, 13 weken en 5 dagen eerder had moeten doen. De boete: 5 euro.

Antonin van Bergen kan er wel om lachen. Ze werkt al veertien jaar in de bibliotheek en heeft dit nog nooit meegemaakt. „Hooguit is iemand een paar weken te laat.” In dit geval was de verstreken uitleentermijn op 5 maart 1981.

Het ging om het boek Terug Naar Oegstgeest van Jan Wolkers. Of dat zó’n bittere pil is? „Ja, misschien kon hij er niet zo goed doorkomen.”

Selfservice

De man kwam het boek gister inleveren, vertelt Van Bergen. „Hij zei tegen mij: ‘Ik kom een boek inleveren’. Ik zei: ‘Dat mag u bij de selfservice doen’. Hij zei: ‘Ja, maar het boek is dertig jaar oud’. Ik dacht dat hij een grapje maakte, dus vervolgde: ‘Maar dan mag u het nog steeds bij de selfservice inleveren’.”

Tegen een van de vrijwilligster zei de vijftiger nog dat hij het boek had gevonden tijdens het opruimen van de zolder, maar voor ze het wisten was hij weer weg. „Al snel zagen we dat het geen grapje was, want op het ouderwetse kaartje stond 5 maart 1981.”

1530,75 euro

Omdat de bibliotheek werkt met een maximumboete per boek, was die nog redelijk betaalbaar: vijf euro. „Als er geen maximumbedrag was, zou het bedrag opgelopen zijn tot 1530,75 euro, heeft onze directeur uitgerekend.” Van Bergen hoopt dat de man zich komt melden, „want we zijn benieuwd naar het verhaal erachter”. En geen zorgen, zelfs die vijf euro hoeft niet te worden betaald. „Daar is het verhaal te leuk voor.” Bovendien: het kan niet eens, want in 1981 werden uitgeleende boeken nog niet digitaal geregistreerd.

Van Bergen heeft het boek nog niet gelezen, maar is dat nu wel van plan. „Alleen hoop ik het wel wat sneller uit te hebben.”

Lees ook: Leesgekte door #ikleesthuis en andere initiatieven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Boek na 39 jaar teruggebracht, boete: 5 euro
Sluiten