In het nieuws

Zzp'er houdt in: geen hockey voor een grote opdracht

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

24 JAN 2018

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telt Nederland inmiddels meer dan een miljoen zelfstandigen zonder personeel. De modelovereenkomst, die in 2016 de inmiddels afgeschafte VAR-verklaring moest vervangen, zorgde vooral voor veel verwarring en onvrede. Het kabinet gaat woensdag om tafel met de vakbonden, werkgevers en een groepje zzp’ers. Metro sprak met vier jonge zelfstandigen over hun ervaringen met het alles zelf regelen.

Carlijn Hartlief (28 jaar)

Carlijn organiseert (gedeeltes van) festivals en evenementen. Zo produceerde ze de afgelopen drie jaar al de opening van het Nederlands filmfestival. Maar ook Bevrijdingsfestival Overijssel, de Popronde, BNNVARA en Eurosonic Noorderslag behoren tot haar werkgevers.

Waarom ben je zzp’er?
„Ruim drie jaar geleden ging ik op zoek naar een nieuwe baan, ik werkte tot die tijd voor Hedon. Tijdens het solliciteren kwam ik er al snel achter dat er genoeg werk was, maar niet in de vorm van een vaste baan. Festivals en evenementenorganisaties werken vaak toe naar een ontzettende piek en huren daarvoor extra mensen in, maar de rest van het jaar werken ze met een klein team die vast in dienst zijn.”

Waar loop je tegenaan?
„Ik vind het nog wel eens lastig als een opdracht verandert, groter of kleiner wordt en dat je dan opnieuw in onderhandeling moet. Je komt dat dan mondeling overeen, en achteraf stuur je dan een factuur die hoger of lager is dan wat schriftelijk overeengekomen is. Ook is er soms een grijs gebied over bepaalde taken, die voor iemand in loondienst een verplichting kan zijn. Bijvoorbeeld het inwerken van een stagiaire of een keer in de week de lunch organiseren. Daarbij is er een verschil tussen vaste medewerkers die vaak op gezette tijden op kantoor zitten, maar wil ik als zzp’er graag mijn eigen tijd indelen met efficiënte contactmomenten, zodat ik er eventueel nog andere klussen bij kan doen. Je gaat soms toch op in de cultuur van de organisatie, ondanks dat je zelfstandig bent.”

Hoe heb jij alles geregeld?
„Ik heb mijzelf de tijd gegeven om mijn inkomen op te bouwen als zzp’er en de eerste vijf jaar überhaupt niet te denken aan mijn pensioen of een arbeidsongeschiktheidverzekering. Daarvoor verdien ik nog niet genoeg. Ik heb tot nu toe het geluk dat ik in de voorbije jaren niet arbeidsongeschikt ben geraakt. Een groot nadeel is dat je soms over je eigen grenzen heen gaat om te werken, omdat je anders niet door betaald krijgt of wordt uitbetaald. Ik hockey erg graag, maar als ik nu een grote opdracht heb, dan speel ik de twee, drie weken daarvoor niet. Zodat ik niet het risico loop met een blessure het event te draaien. Over twee jaar wil ik gaan kijken waar ik mijn pensioen ga opbouwen en hoe ik mijzelf kan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.”

Wat zie jij graag veranderen aan de huidige regeling?
„Het zou mooi zijn als er iets van een arbeidsongeschiktheidsregeling wordt geregeld vanuit de overheid, maar dit zou een keuze mogen zijn. Ik denk dat we naar een constructie toe kunnen dat je zelf mag kiezen of je werkgever of opdrachtgever loon inhoudt voor je pensioen en ziektekostenverzekering of dat je dit zelf regelt. Dit zou los mogen staan van of je een zzp’er bent, of in loondienst bent. Daarbij is een stuk bewustzijn bij werknemers belangrijk, zodat je weet wat je betaalt aan pensioen en ziektekostenverzekering en wat zzp’ers in de onderhandelingen richting hun opdrachtgevers moeten meenemen om dit te kunnen betalen. Niet om juist daarmee goedkoper te zijn dan iemand in loondienst.”

Julian Velders (21 jaar)

Julian is vaak te vinden op evenementen waar hij bijvoorbeeld de aftermovie schiet. Van een openbare gelegenheid tot de kerstborrel van een bedrijf. Maar soms gaat het ook om een wat serieuzer onderwerp. Het produceren en monteren doet hij trouwens ook gewoon.

Waarom ben je zzp’er geworden?
„Tijdens mijn studie Communication and Multimedia design liep ik stage voor een internetbureau. Daar maakte ik eigenlijk alleen filmpjes, wat niet helemaal de bedoeling was bij mijn studie. Bij dat bureau ben ik toen blijven werken en om mij heen kreeg ik vervolgens steeds meer de vraag over wat ik deed en vervolgens of ik ook voor hun filmpjes kon maken. Dat werden er steeds meer, waardoor ik op een gegeven moment als vanzelf ben gaan freelancen."

Waar loop je tegenaan?
„Sommige opdrachtgevers bieden lage vergoedingen aan. Ik probeer dan altijd te kijken naar wat het werk mij naast het geld nog oplevert. Zo heb ik in het begin – toen ik nog niet zoveel verdiende - een filmpje voor iemand gemaakt, die helemaal geen geld had om mij te betalen. Maar ik zag wel dat hij 40.000 likes op zijn Facebook-pagina had. Toen dacht ik: 'Als hij dat daarop deelt en mensen zien dan ik dat gemaakt heb, is dat toch weer gratis reclame'.”

Hoe heb jij alles geregeld?
„Niet, en daar liep ik afgelopen zomer wel een beetje tegenaan, toen ik mijn enkel gekneusd had. Gelukkig had ik mijn editingskills nog en kon ik dat thuis vanaf de bank doen. Verder heb ik het voordeel dat ik nog bij mijn ouders woon, dus zelfs als het nu misgaat heb ik nog een dak boven mijn hoofd.”

Wat zie je graag veranderen aan de huidige regeling?
„De belastingaangifte is altijd zoiets dat je eindeloos voor je uitschuift. Ik ben nu zo’n herinnering op m’n telefoon al een week aan het snoozen. Het is alsof je een lastig proefwerk moet maken. Het systeem is zo verouderd, zo verwarrend en totaal niet gebruiksvriendelijk. Dat maakt dat er een enorme drempel ligt.”

Sarah Verroen (31)

Sarah heeft een eigen adviesbureau in de visserij en de agrarische sector. Ze werkt zowel aan promotie en projecten rondom bijvoorbeeld verduurzaming als dat ze de communicatie verzorgt voor bedrijven uit die hoek.

Waarom ben je zzp’er?
„Toen ik in 2009 afstudeerde, ben ik eerst in loondienst gegaan. In 2012 stond ik op een kruispunt vanwege ontwikkelingen bij mijn werkgever. Of een baan zoeken in loondienst of de werkzaamheden die ik toen al deed als zzp’er uitvoeren. De banenmarkt was ontzettend slecht en ik zag dat oud-studiegenoten met een vaste baan een heel onzeker bestaan kregen. Toen heb ik ervoor gekozen om zzp’er te worden. Ook vanwege de vrijheid en de mogelijkheden die je daarbij hebt.”

Waar loop je tegenaan?
„Ik zorg altijd voor een duidelijke overeenkomst, waar in helder afgebakend is wat de wederzijdse verwachtingen zijn. Dat is een hele sterke keus van mij uit geweest. Ik merkte wel dat niet alle werkgevers daar uit zichzelf mee komen.”

Hoe heb jij alles geregeld?
„Iets waar ik heel veel over nadenk – maar ik denk dat in algemene zin geldt – is hoe ik mijn pensioen regel. Zelfs voor mensen die met hun hele leven werken pensioen hebben opgebouwd is het niet altijd meer even vanzelfsprekend. Daarom denk ik bijvoorbeeld aan investeren in vastgoed, dingen die hun waarde houden. Maar voorlopig ben ik meer bezig met nadenken over hoe ik het kan invullen, dan dat ik het echt doe.”

Wat zie jij graag veranderen aan de huidige regeling?
„Er is een iets waar ik mee zit, dat is de kinderopvangtoeslag. Bij de meeste toeslagen kan je aan het eind van het jaar aanvragen op basis van je hebt verdiend, maar de kinderopvangtoeslag krijg je maar vergoed met een terugwerkende kracht van drie maanden. Dat betekent dat je aan het begin van het jaar al heel nauwkeurig moet gaan inschatten wat je dat jaar gaat verdienen. De oplossing is om dan heel hoog in te zetten, om er voor te zorgen dat je niet achteraf terug hoeft te betalen, maar het is wel heel onhandig.”

Dominique van Helvert (25)

Dominique maakt filmpjes voor tal van opdrachtgevers. Van het Van Gogh Museum tot het Summer Breek Festival. Hierbij verzorgt ze (vaak met de hulp van een vaste collega-zzp’er Emily Oosterom) alles van de pre-productie tot het filmen tot de marketing en social media.

Waarom ben je zzp’er?
„Na mijn stage bij LXRY Magazine ben ik er eigenlijk ingerold. Er liepen een paar van mijn projecten door, maar om voor die opdrachten betaald te worden, was het wel handig om mij in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en een eigen btw-nummer te krijgen. Eigenlijk was ik tijdens mijn stage al een zelfstandige. Veel projecten deed ik in mijn eentje, dus er was niet iemand die zei hoe ik het moest doen, als ik het maar deed.”

Waar loop je tegenaan?
Veel opdrachtgevers weten vaak niet wat het kost om een filmpje te maken. Dan bieden ze je een budget van driehonderd euro, omdat een student het voor die prijs doet. Dan zeg ik: ‘Dan moet je een student inhuren.’ Ik ben geen student.”

Hoe heb jij alles geregeld?
„Ik heb tot nu toe alleen mijn filmspullen verzekerd. Andere verzekeringen zoals AOV, WA en pensioen zijn voor zzp’ers erg duur. Omdat ik momenteel ook in loondienst ben en nu even weinig zzp-werkzaamheden uitvoer, is het niet te doen om de kosten van alle verzekeringen te dekken.”

Wat zie jij graag veranderen aan de huidige regeling?
„Er is wel veel informatie beschikbaar, maar het lastige is dat jouw situatie vaak net even wat anders is. Hierdoor is het vaak onduidelijk onder welke regeling je valt. Zo deden we laatst een low-budget project. De opdrachtgever wilde ons de vergoeding uitbetalen als vrijwilligersvergoeding, wat voor hem voordeliger was. Maar het was niet duidelijk of dit mocht, omdat wij als ondernemer niet gezien kunnen worden als vrijwilliger. Maar omdat de vergoeding erg laag was in verhouding met de omvang van de opdracht, konden we volgens de informatie op de website van de Belastingdienst juist wel als vrijwilliger gezien worden. Bellen met de Belastingdienst levert vaak verschillende antwoorden op, en als je echt uitsluitsel wil hebben moet je een belastinginspecteur een brief schrijven. Die geeft dan, als je mazzel hebt, binnen zes weken antwoord. Dat moet toch makkelijker kunnen?”


'Zelfmoordmiddelen' buiten bereik particulier houden

Hugo de Jonge/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Fabrikanten en verkopers van stoffen die mensen gebruiken om een eind aan hun leven te maken, gaan die niet meer aan particulieren leveren. Dat hebben ze afgesproken met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

Zelfmoordpoeder

De Jonge kwam in actie toen vorig jaar bleek dat informatie over een 'zelfmoordpoeder' rondging onder mensen die zelf over hun levenseinde willen beschikken. Het ging om een gemakkelijk verkrijgbaar conserveringsmiddel dat voor dat doel geschikt zou zijn. Onder andere Coöperatie Laatste Wil wees haar achterban de weg naar dit middel, wat de coöperatie op een strafrechtelijk onderzoek kwam te staan. De minister beloofde dat hij ging kijken wat hij zou kunnen doen om de verspreiding van zulke stoffen tegen te gaan.


Verdachte neerschieten Karel Pronk opgepakt

Politielint/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De politie heeft dinsdag in Spanje Errol J. aangehouden, de 52-jarige man die wordt verdacht van het neerschieten van de 60-jarige Karel Pronk. Dat maakte de politie woensdag bekend. Het misdrijf werd op 7 augustus vorig jaar op klaarlichte dag gepleegd nabij een koffietent aan het Kalverbos in Delft.

Lid van de Hells Angels

Errol J. stond op de nationale opsporingslijst van de Nederlandse politie. J., volgens de politie lid van de Hells Angels, werd voor het laatst op 7 augustus in Delft gezien. De politie had al vermoedens dat hij zich in het buitenland ophield, "in de omgeving van andere Hells Angel-members".


Win een meet & greet met Maan, zondag op Parkpop

Win een meet & greet met Maan, zondag op Parkpop

Maan tijdens Vrienden van Amstel Live. / Levin den Boer | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

De hand schudden, misschien wel een knuffel krijgen, een gesprekje voeren en een selfie maken met Maan? Dat kan! Metro en festival Parkpop hebben met de zangeres een winactie opgezet en wie weet ontmoet jij haar komende zondag al.

Maan treedt zondag van 17.50 tot 18.35 uur op tijdens het gratis festival in het Zuiderpark in Den Haag. Kort voor of kort na het optreden is de meet & greet waaraan je kunt meedoen. Op Parkpop zie je die dag onder meer ook Waylon, Kovacs, Ronnie Flex, Jett Rebel en Ilse DeLange.

The Voice of Holland


Grote temperatuurverschillen in Nederland

Thermometer/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Nederland had woensdag te maken met opmerkelijk grote temperatuurverschillen. In het Limburgse Arcen steeg het kwik naar 29,2 graden, terwijl het op Terschelling 17,8 graden werd, meldt Weeronline.

De grote verschillen werden veroorzaakt door koele lucht vanaf de Noordzee. Dit was vooral te merken op de Waddeneilanden. Verder landinwaarts had de koele zeewind minder invloed.

Wolkenvelden


Horecabanen waarbij je het zelf voor het zeggen hebt

Horecabanen waarbij je het zelf voor het zeggen hebt

In samenwerking met Hospitality Heroes

GISTEREN

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het bestaat. Werken in de horeca waarbij je zelf het aantal uren bepaalt; waarbij je ook nog van locatie naar locatie kunt hoppen en saaiheid dus ver weg is. En kwaliteit wordt beloond…

Opleiden tot horecaheld

Hospitality Heroes biedt al dat moois. Dit uitzendbureau staat al langere tijd voor kwaliteitshorecapersoneel en dat betekent dat er wel iets van je wordt verwacht als je eenmaal ‘binnen’ bent. Hospitality Heroes leidt je namelijk eerst op. Tot horecaheld, vandaar de naam. „Het horecavak is nu eenmaal een prachtig vak dat helden nodig heeft”, zo vindt de organisatie.


Verkeer op A12 stil vanwege brand in hooibalen

Hooibaal/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Op de snelweg A12 ter hoogte van Bodegraven is het verkeer gestremd vanwege een brand in de buurt van de berm. De rook belemmert het zicht op de rijbanen en levert gevaar op voor doorgaand verkeer. In beide richtingen is de weg afgesloten.

De brand woedt in een rij hooibalen, met een forse rookontwikkeling tot gevolg. De brandweer is bezig met blussen en probeert te voorkomen dat de brand overslaat naar de berm.

Lange files


Boeing 737 MAX mag na de zomer weer de lucht in

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De eerste vluchten met de Boeing 737 MAX zullen mogelijk tegen het einde van de zomer weer plaatsvinden. Dat zei Boeing-baas Dennis Muilenburg tijdens een forum in Aspen. Hij zei ook dat onderhandelingen lopen met maatschappijen over een compensatie voor geleden schade.

Eerder dit jaar werden de 737 MAX-toestellen wereldwijd aan de grond gezet, na twee dodelijke ongelukken in korte tijd. Boeing werkt sindsdien, in overleg met veiligheidsautoriteiten, aan een update van de toestellen.

Hogere lat


'Opmerkelijk hoge winsten bij zorgbedrijven'

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Grote zorgbedrijven boeken opmerkelijke winstpercentages, melden Pointer, Reporter Radio en Follow The Money op basis van eigen onderzoek. In 2017 lagen deze bij 97 grote zorgbedrijven gemiddeld op 21 procent, terwijl dit percentage bij andere bedrijven in de sector op 2 à 3 procent ligt.

In het onderzoek namen de drie media de jaarrekeningen van 1959 grote zorginstellingen in de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg onder de loep. Bij de 97 grote zorgbedrijven werd in 2017 ruim 50 miljoen euro winst gemaakt. Er waren uitschieters in de winstpercentages van ruim 65 procent.

Normaal 2 tot 3 procent


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

25 JUN 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Kiesstelsel op de schop, een goede zaak?

Kiesstelsel op de schop, een goede zaak?

Zullen binnenkort ook 16- en 17-jarigen hun stem uit mogen brengen? /ANP

Foto van 'Roos Ravensbergen'

GISTEREN

Mensen hebben het gevoel alsof de politiek niet luistert, burgers voelen zich niet goed genoeg vertegenwoordigd en de politiek boeit (een deel van de) jongeren niet veel. Om dat op te lossen worden, op aansporen van de commissie-Remkes, meerdere wijzigingen aan het kiesstelsel besproken. Maar zal dat echt verandering teweegbrengen?

De leeftijd waarop je voor het eerst je stem mag uitbrengen verlagen naar 16, voorkeursstemmen zwaarder mee laten wegen en de mogelijkheid van een ‘algemene’ stem: het wordt allemaal besproken in Den Haag. Vorig jaar deed de commissie-Remkes een aantal aanbevelingen aan de Tweede Kamer, om ervoor te zorgen dat burgers zich beter vertegenwoordigd voelen door de politiek. Nu wordt gekeken welke van die maatregelen daadwerkelijk doorgevoerd gaan worden.

Persoonlijke politiek


NS geeft geld aan overlevenden en nabestaanden WOII
Likeability of5

NS geeft geld aan overlevenden en nabestaanden WOII

De NS betaalt ongeveer vijfhonderd overlevenden 15.000 euro en nabestaanden en weduwen 7500 of 5000 euro. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bijna 75 jaar geleden kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog, en de Nederlandse Spoorwegen heeft net besloten om overlevenden en nabestaanden financieel tegemoet te komen. Het gaat om overlevenden van concentratiekampen en directe nabestaanden van Holocaustslachtoffers die tijdens de oorlog met Nederlandse treinen zijn vervoerd. Dat maakte president-directeur Roger van Boxtel bekend tijdens een bijeenkomst in het Spoormuseum in Utrecht.

Vijfhonderd overlevenden en nabestaanden

Een onafhankelijke commissie onder leiding van Job Cohen heeft advies aan de NS uitgebracht over een financiële tegemoetkoming. Het spoorbedrijf neemt dit advies in zijn geheel over. De NS betaalt ongeveer vijfhonderd overlevenden 15.000 euro en 5500 nabestaanden 7500 euro of 5000 euro als de kinderen zijn geboren na 7 mei 1945. De schadevergoeding is bestemd voor Joden, Sinti en Roma die tijdens de oorlog zijn vervoerd naar de landsgrenzen en doorgangskampen.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Poetin spreekt met May en Trump op G20

Vladimir Poetin/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Er wordt hard gewerkt aan een topontmoeting vrijdag tussen Donald Trump en Vladimir Poetin in de marge van de economische topconferentie van de G20 in Japan. Een medewerker van het Kremlin zei dat de twee elkaar ongeveer een uur lang spreken over onder meer kwesties zoals Syrië, Iran en Venezuela. De top is vrijdag en zaterdag in Osaka.

Geen gezamenlijke verklaring

Eerder liet het Kremlin weten dat er geen officiële gezamenlijke verklaring na het gesprek tussen de Russische en Amerikaans president komt. Trump zei afgelopen week al dat hij van plan was met Poetin te spreken in Osaka. Poetin had volgens persbureau Interfax laten weten dat hij met Trump wil praten over de betrekkingen tussen de twee landen, stabiliteit in de wereld en regionale conflicten.


Man met wolfsmasker verkracht 11-jarig meisje

Man met wolfsmasker verkracht 11-jarig meisje

De man had een wolfsmasker op en sleurde het meisje de bosjes in, waar hij haar verkrachtte. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een erg schokkend incident vond dinsdagmiddag plaats in het Duitse München: een man met een wolfsmasker op verkrachtte daar een 11-jarig meisje. De politie in de Duitse stad is op zoek naar de man. De verkrachting gebeurde op klaarlichte dag.

Gevlucht

De man greep het kind beet en sleurde haar de bosjes is. Daar rukte hij de kleren van haar lijf en misbruikte haar. Na de verkrachting is de man gevlucht. Het meisje vertelde haar moeder wat er was gebeurd en die alarmeerde de politie.


Vier jaar cel voor doodrijden 8-jarig jongetje

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De rechtbank in Utrecht heeft de 56-jarige Cornelis B. veroordeeld tot vier jaar cel, wegens het veroorzaken van een auto-ongeluk waarbij een 8-jarig jongetje om het leven kwam. Twee andere gezinsleden, onder wie een jongen van tien, raakten zwaargewond. B. was dronken en reed met veel te hoge snelheid door rood toen hij op een kruising in Nieuwegein op de auto van de slachtoffers botste.

Het ongeval deed zich voor op 10 maart. B. was naar eigen zeggen auto gaan rijden om te ontspannen. Hij had stress door het dreigend verlies van zijn baan. „Ik wist niet wat ik deed", zei hij tijdens de behandeling van zijn zaak bij de rechtbank. De man had tijdens de rit een fles wodka bij zich. Ook gebruikte hij anti-depressiva. Onderzoek heeft uitgewezen dat hij tot 134 km/uur reed op een weg waar 70 km/uur is toegestaan.

Onherstelbaar leed


Muizen vallen massaal dood op Fries fietspad

Muis/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

In Friesland staat men voor een raadsel. Een fietspad in de buurt van het plaatsje Heeg ligt namelijk bezaaid met tientallen - als het er niet meer zijn - dooie muizen. Het lijkt erop dat ze zich van de paar meter hoge muur hebben laten vallen.

Metershoog

Het fietspad gaat een tunnel in en dus loopt de weg naar beneden, onder de grond, waardoor er een metershoge muur langs de zijkant ontstaat. Voor een mens is het al gevaarlijk om er vanaf te springen, maar de muizen lijken op die manier massaal een zeker dood tegemoet te gaan.


Vier Nederlandse universiteiten gaan Europees.

Vier Nederlandse universiteiten gaan Europees

Universiteit Utrecht is één van de vier Nederlandse universiteiten die zijn geselecteerd om deel uit te maken van een van de zeventien Europese universiteitsallianties. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Goed nieuws voor de studenten in spe met internationale ambities! Vier Nederlandse universiteiten zijn geselecteerd om deel uit te maken van een van de zeventien Europese universiteitsallianties. Het gaat om de universiteiten van Utrecht, Amsterdam, Twente en Maastricht.

In totaal doen 114 hogeronderwijsinstellingen uit 24 EU-landen mee. De komende drie jaar is 85 miljoen euro uitgetrokken, 5 miljoen per alliantie om samenwerkingsvormen te testen.

Bewegen tussen campussen


Pakketje besteld? Vertragingen bij PostNL door hitte

Pakketje besteld? Vertragingen bij PostNL door hitte

PostNL. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Heb je een pakketje besteld en is het nog stééds niet binnen? Dat kan goed kloppen! Niet alleen wij, maar ook PostNL heeft een beetje last van de hittegolf gehad.

Door de hitte, het grote aantal bestellingen én de grote pakketten duurt het proces bij de bezorgdienst wat langer.

Verminderde productiviteit


Nieuwe exotische mug aangetroffen in Lelystad

Nieuwe exotische mug aangetroffen in Lelystad

NVWA bestrijdt tijgermug. Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Voor het eerst in Nederland is de exotische mug Aedes flavopictus aangetroffen, meldt inspectiedienst NVWA. De mug, die sterk lijkt op de Aziatische tijgermug, werd gevangen in een muggenval in Lelystad.

Internationale transporten

„Het is de eerste keer dat deze mug buiten zijn natuurlijke verspreidingsgebied (Japan en Korea) is aangetroffen. Het is niet bekend hoe de Aedes flavopictus in Nederland terecht gekomen is", aldus de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.


Franse brandweer staakt gehele zomer

Franse brandweer staakt gehele zomer

Franse brandweer (Nice, 2011) /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Terwijl het een snikhete zomerweek is, hebben vakbonden voor brandweerpersoneel in Frankrijk een staking aangekondigd. Deze staking gaat woensdag (26 juni) in en duurt de hele zomer, tot aan 31 augustus.

Waarom? De Franse brandweer stelt overbelast en onderbetaald te zijn. Daarnaast is het materieel ontoereikend en is er te weinig personeel. Bovendien zijn brandweerlieden tijdens hun werk vaak het slachtoffer van agressie en geweld.

Wel een minimale dienstverlening