In het nieuws

Zzp'er houdt in: geen hockey voor een grote opdracht

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

24 JAN 2018

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telt Nederland inmiddels meer dan een miljoen zelfstandigen zonder personeel. De modelovereenkomst, die in 2016 de inmiddels afgeschafte VAR-verklaring moest vervangen, zorgde vooral voor veel verwarring en onvrede. Het kabinet gaat woensdag om tafel met de vakbonden, werkgevers en een groepje zzp’ers. Metro sprak met vier jonge zelfstandigen over hun ervaringen met het alles zelf regelen.

Carlijn Hartlief (28 jaar)

Carlijn organiseert (gedeeltes van) festivals en evenementen. Zo produceerde ze de afgelopen drie jaar al de opening van het Nederlands filmfestival. Maar ook Bevrijdingsfestival Overijssel, de Popronde, BNNVARA en Eurosonic Noorderslag behoren tot haar werkgevers.

Waarom ben je zzp’er?
„Ruim drie jaar geleden ging ik op zoek naar een nieuwe baan, ik werkte tot die tijd voor Hedon. Tijdens het solliciteren kwam ik er al snel achter dat er genoeg werk was, maar niet in de vorm van een vaste baan. Festivals en evenementenorganisaties werken vaak toe naar een ontzettende piek en huren daarvoor extra mensen in, maar de rest van het jaar werken ze met een klein team die vast in dienst zijn.”

Waar loop je tegenaan?
„Ik vind het nog wel eens lastig als een opdracht verandert, groter of kleiner wordt en dat je dan opnieuw in onderhandeling moet. Je komt dat dan mondeling overeen, en achteraf stuur je dan een factuur die hoger of lager is dan wat schriftelijk overeengekomen is. Ook is er soms een grijs gebied over bepaalde taken, die voor iemand in loondienst een verplichting kan zijn. Bijvoorbeeld het inwerken van een stagiaire of een keer in de week de lunch organiseren. Daarbij is er een verschil tussen vaste medewerkers die vaak op gezette tijden op kantoor zitten, maar wil ik als zzp’er graag mijn eigen tijd indelen met efficiënte contactmomenten, zodat ik er eventueel nog andere klussen bij kan doen. Je gaat soms toch op in de cultuur van de organisatie, ondanks dat je zelfstandig bent.”

Hoe heb jij alles geregeld?
„Ik heb mijzelf de tijd gegeven om mijn inkomen op te bouwen als zzp’er en de eerste vijf jaar überhaupt niet te denken aan mijn pensioen of een arbeidsongeschiktheidverzekering. Daarvoor verdien ik nog niet genoeg. Ik heb tot nu toe het geluk dat ik in de voorbije jaren niet arbeidsongeschikt ben geraakt. Een groot nadeel is dat je soms over je eigen grenzen heen gaat om te werken, omdat je anders niet door betaald krijgt of wordt uitbetaald. Ik hockey erg graag, maar als ik nu een grote opdracht heb, dan speel ik de twee, drie weken daarvoor niet. Zodat ik niet het risico loop met een blessure het event te draaien. Over twee jaar wil ik gaan kijken waar ik mijn pensioen ga opbouwen en hoe ik mijzelf kan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.”

Wat zie jij graag veranderen aan de huidige regeling?
„Het zou mooi zijn als er iets van een arbeidsongeschiktheidsregeling wordt geregeld vanuit de overheid, maar dit zou een keuze mogen zijn. Ik denk dat we naar een constructie toe kunnen dat je zelf mag kiezen of je werkgever of opdrachtgever loon inhoudt voor je pensioen en ziektekostenverzekering of dat je dit zelf regelt. Dit zou los mogen staan van of je een zzp’er bent, of in loondienst bent. Daarbij is een stuk bewustzijn bij werknemers belangrijk, zodat je weet wat je betaalt aan pensioen en ziektekostenverzekering en wat zzp’ers in de onderhandelingen richting hun opdrachtgevers moeten meenemen om dit te kunnen betalen. Niet om juist daarmee goedkoper te zijn dan iemand in loondienst.”

Julian Velders (21 jaar)

Julian is vaak te vinden op evenementen waar hij bijvoorbeeld de aftermovie schiet. Van een openbare gelegenheid tot de kerstborrel van een bedrijf. Maar soms gaat het ook om een wat serieuzer onderwerp. Het produceren en monteren doet hij trouwens ook gewoon.

Waarom ben je zzp’er geworden?
„Tijdens mijn studie Communication and Multimedia design liep ik stage voor een internetbureau. Daar maakte ik eigenlijk alleen filmpjes, wat niet helemaal de bedoeling was bij mijn studie. Bij dat bureau ben ik toen blijven werken en om mij heen kreeg ik vervolgens steeds meer de vraag over wat ik deed en vervolgens of ik ook voor hun filmpjes kon maken. Dat werden er steeds meer, waardoor ik op een gegeven moment als vanzelf ben gaan freelancen."

Waar loop je tegenaan?
„Sommige opdrachtgevers bieden lage vergoedingen aan. Ik probeer dan altijd te kijken naar wat het werk mij naast het geld nog oplevert. Zo heb ik in het begin – toen ik nog niet zoveel verdiende - een filmpje voor iemand gemaakt, die helemaal geen geld had om mij te betalen. Maar ik zag wel dat hij 40.000 likes op zijn Facebook-pagina had. Toen dacht ik: 'Als hij dat daarop deelt en mensen zien dan ik dat gemaakt heb, is dat toch weer gratis reclame'.”

Hoe heb jij alles geregeld?
„Niet, en daar liep ik afgelopen zomer wel een beetje tegenaan, toen ik mijn enkel gekneusd had. Gelukkig had ik mijn editingskills nog en kon ik dat thuis vanaf de bank doen. Verder heb ik het voordeel dat ik nog bij mijn ouders woon, dus zelfs als het nu misgaat heb ik nog een dak boven mijn hoofd.”

Wat zie je graag veranderen aan de huidige regeling?
„De belastingaangifte is altijd zoiets dat je eindeloos voor je uitschuift. Ik ben nu zo’n herinnering op m’n telefoon al een week aan het snoozen. Het is alsof je een lastig proefwerk moet maken. Het systeem is zo verouderd, zo verwarrend en totaal niet gebruiksvriendelijk. Dat maakt dat er een enorme drempel ligt.”

Sarah Verroen (31)

Sarah heeft een eigen adviesbureau in de visserij en de agrarische sector. Ze werkt zowel aan promotie en projecten rondom bijvoorbeeld verduurzaming als dat ze de communicatie verzorgt voor bedrijven uit die hoek.

Waarom ben je zzp’er?
„Toen ik in 2009 afstudeerde, ben ik eerst in loondienst gegaan. In 2012 stond ik op een kruispunt vanwege ontwikkelingen bij mijn werkgever. Of een baan zoeken in loondienst of de werkzaamheden die ik toen al deed als zzp’er uitvoeren. De banenmarkt was ontzettend slecht en ik zag dat oud-studiegenoten met een vaste baan een heel onzeker bestaan kregen. Toen heb ik ervoor gekozen om zzp’er te worden. Ook vanwege de vrijheid en de mogelijkheden die je daarbij hebt.”

Waar loop je tegenaan?
„Ik zorg altijd voor een duidelijke overeenkomst, waar in helder afgebakend is wat de wederzijdse verwachtingen zijn. Dat is een hele sterke keus van mij uit geweest. Ik merkte wel dat niet alle werkgevers daar uit zichzelf mee komen.”

Hoe heb jij alles geregeld?
„Iets waar ik heel veel over nadenk – maar ik denk dat in algemene zin geldt – is hoe ik mijn pensioen regel. Zelfs voor mensen die met hun hele leven werken pensioen hebben opgebouwd is het niet altijd meer even vanzelfsprekend. Daarom denk ik bijvoorbeeld aan investeren in vastgoed, dingen die hun waarde houden. Maar voorlopig ben ik meer bezig met nadenken over hoe ik het kan invullen, dan dat ik het echt doe.”

Wat zie jij graag veranderen aan de huidige regeling?
„Er is een iets waar ik mee zit, dat is de kinderopvangtoeslag. Bij de meeste toeslagen kan je aan het eind van het jaar aanvragen op basis van je hebt verdiend, maar de kinderopvangtoeslag krijg je maar vergoed met een terugwerkende kracht van drie maanden. Dat betekent dat je aan het begin van het jaar al heel nauwkeurig moet gaan inschatten wat je dat jaar gaat verdienen. De oplossing is om dan heel hoog in te zetten, om er voor te zorgen dat je niet achteraf terug hoeft te betalen, maar het is wel heel onhandig.”

Dominique van Helvert (25)

Dominique maakt filmpjes voor tal van opdrachtgevers. Van het Van Gogh Museum tot het Summer Breek Festival. Hierbij verzorgt ze (vaak met de hulp van een vaste collega-zzp’er Emily Oosterom) alles van de pre-productie tot het filmen tot de marketing en social media.

Waarom ben je zzp’er?
„Na mijn stage bij LXRY Magazine ben ik er eigenlijk ingerold. Er liepen een paar van mijn projecten door, maar om voor die opdrachten betaald te worden, was het wel handig om mij in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en een eigen btw-nummer te krijgen. Eigenlijk was ik tijdens mijn stage al een zelfstandige. Veel projecten deed ik in mijn eentje, dus er was niet iemand die zei hoe ik het moest doen, als ik het maar deed.”

Waar loop je tegenaan?
Veel opdrachtgevers weten vaak niet wat het kost om een filmpje te maken. Dan bieden ze je een budget van driehonderd euro, omdat een student het voor die prijs doet. Dan zeg ik: ‘Dan moet je een student inhuren.’ Ik ben geen student.”

Hoe heb jij alles geregeld?
„Ik heb tot nu toe alleen mijn filmspullen verzekerd. Andere verzekeringen zoals AOV, WA en pensioen zijn voor zzp’ers erg duur. Omdat ik momenteel ook in loondienst ben en nu even weinig zzp-werkzaamheden uitvoer, is het niet te doen om de kosten van alle verzekeringen te dekken.”

Wat zie jij graag veranderen aan de huidige regeling?
„Er is wel veel informatie beschikbaar, maar het lastige is dat jouw situatie vaak net even wat anders is. Hierdoor is het vaak onduidelijk onder welke regeling je valt. Zo deden we laatst een low-budget project. De opdrachtgever wilde ons de vergoeding uitbetalen als vrijwilligersvergoeding, wat voor hem voordeliger was. Maar het was niet duidelijk of dit mocht, omdat wij als ondernemer niet gezien kunnen worden als vrijwilliger. Maar omdat de vergoeding erg laag was in verhouding met de omvang van de opdracht, konden we volgens de informatie op de website van de Belastingdienst juist wel als vrijwilliger gezien worden. Bellen met de Belastingdienst levert vaak verschillende antwoorden op, en als je echt uitsluitsel wil hebben moet je een belastinginspecteur een brief schrijven. Die geeft dan, als je mazzel hebt, binnen zes weken antwoord. Dat moet toch makkelijker kunnen?”


303 Lille-supporters opgepakt in Amsterdam

303 Lille-supporters opgepakt in Amsterdam

Zeker driehonderd voetbalsupporters van Lille OSC zijn aangehouden bij metrostation Strandvliet in Amsterdam Zuid-Oost. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

In Amsterdam zijn dinsdagmiddag 303 supporters van de Franse voetbalclub Lille OSC aangehouden. 

Zij zijn niet aanwezig bij het duel van hun club tegen Ajax. De arrestanten werden afgevoerd naar verschillende cellencomplexen verspreid over Amsterdam en zitten vast tijdens de wedstrijd, meldt de politie.

Onderzoek vergt tijd


VS klagen klokkenluider Snowden aan om boek

VS klagen klokkenluider Snowden aan om boek

Het nieuwe boek van Snowden: Onuitwisbaar. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Dinsdag is door de Verenigde Staten een rechtszaak aangespannen tegen klokkenluider Edward Snowden, die eerder voor de National Security (NSA) werkte. 

Dit vanwege de publicatie van zijn nieuwe boek Onuitwisbaar, die volgens de VS in strijd is met de geheimhoudingsovereenkomst.

Opbrengsten niet naar Snowden


Hagenaar (71) dood, mogelijk na mishandeling

Hagenaar (71) dood, mogelijk na mishandeling

De politie doet onderzoek. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

In Den Haag is een 71-jarige man bezweken aan verwondingen die hij maandag vermoedelijk heeft opgelopen door een mishandeling.

De man overleed in een ziekenhuis nadat hij eerder in zijn huis aan de Blois van Treslongstraat onwel was geworden en gereanimeerd moest worden.

Groepje jongeren


Engels stel houdt geslacht baby al 17 maanden geheim

Engels stel houdt geslacht baby al 17 maanden geheim

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

3 UUR

In Engeland houdt een stel het geslacht van hun baby al 17 maanden lang geheim, omdat zij het kind genderneutraal willen opvoeden.

De ouders willen baby Anoush de kans geven om zich „zelfstandig als jongen of meisje te ontwikkelen.” De vader en moeder van het kindje lieten dit weten in het BBC-programma Inside Out.

Bevooroordeelde wereld


Urgentie mensenhandel groeit, maar slachtoffers zijn onzichtbaar

Urgentie mensenhandel groeit, maar slachtoffers zijn onzichtbaar

Politieke partijen PvdA en CU willen jaarlijks tien miljoen euro extra uittrekken om mensenhandel te bestrijden. Is dat genoeg? /Unsplash

Foto van 'Roos Ravensbergen'

VANDAAG, 19:26

Politieke partijen PvdA en CU willen jaarlijks tien miljoen euro extra uittrekken om mensenhandel te bestrijden. Is dat genoeg?

„Tien miljoen is wel het minimale dat geïnvesteerd zou moeten worden”, zegt Tamme de Leur, expert mensenhandel. Hij is directeur van MetaStory instituut en voorzitter van SVIAM, twee organisaties die zich inzetten voor de bestrijding van mensenhandel. „Het is een mooi begin, maar zelfs met het dubbele zou je niet alle slachtoffers vinden.” Volgens hem is er naast veel geld, ook veel kennis en vooral veel samenwerking tussen organisaties nodig.

Professor Conny Rijken, hoogleraar mensenhandel aan de Tilburg University, deelt die mening. „De aanpak van mensenhandel is breed. Het is een combinatie van preventie, politieacties en opvang. 10 miljoen is dan niet heel veel. Er is geen precies prijskaartje aan te hangen, maar het is vooral van belang dat zo’n investering structureel is en niet incidenteel. Er moet op lange termijn geïnvesteerd worden om dit probleem aan te pakken.”


Prinsjesdag: wat verandert er allemaal voor jou in 2020?    

Wat zit er allemaal in het koffertje van Wopke? /ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

VANDAAG, 19:00

De derde dinsdag van september zit erop en er kwamen een hoop nieuwe plannen voorbij. Het gaat uitstekend met de Nederlandse economie en de beloofde lastenverlichting voor huishoudens moet er aan het begin van het nieuwe decennium écht gaan komen. 

Het kabinet is in elk geval enorm wat van plan en komt met een fors pakket aan investeringen, maatregelen, lastenverlichtingen en bezuinigingen. Deze zijn allemaal terug te lezen in de Miljoennota van 2020 en de samenvatting. Heb jij geen zin om honderden pagina's door te spitten of ben je het overzicht kwijt? Deze negen Prinsjesdagplannen vielen Metro het meeste op.


Moeder dode baby Sloterplas moet naar rechter

Moeder dode baby Sloterplas moet naar rechter

Een rechter loopt door de gang van de rechtbank in Rotterdam. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 17:39

De vrouw die in 2016 haar dode baby achterliet bij de Sloterplas in Amsterdam moet zich volgende week voor de rechter verantwoorden.

Het Openbaar Ministerie houdt haar verantwoordelijk voor het wegmaken en/of verborgen houden van haar kindje. Volgens een OM-woordvoerder wordt de vrouw niet meer verdacht van het doden van haar baby, een jongetje.

Gevonden in een sporttas


Universiteit Gent stap dichter bij genezing hiv

Universiteit Gent stap dichter bij genezing hiv

Het bloedmonster wordt getest van een student die zich heeft aangemeld voor een gratis hiv-onderzoek aan de Universiteit van Manila op 13 september 2019.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:29

Aan de Universiteit van Gent zijn wetenschappers een stap dichterbij de genezing van hiv gekomen. Patiënten kunnen het virus met medicijnen tegenwoordig goed onder controle houden.

Maar voor volledige genezing moet ook de kleine hoeveelheid restvirus die in het lichaam blijft bij therapie helemaal worden verwijderd.

Volledig genezen


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Marathonzwemmer breekt Kanaalrecord: Ben nu behoorlijk moe

Sarah Thomas/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:49

Een Amerikaanse marathonzwemmer heeft geschiedenis geschreven door vier keer achter elkaar het Kanaal over te zwemmen. De 37-jarige Sarah Thomas deed ongeveer 54 uur over de tocht, bericht de BBC.

Thomas is eerder genezen van borstkanker. Ze droeg haar zwemtocht op aan alle overlevers. De vrouw begon zondagochtend vroeg aan haar recordpoging en rondde die dinsdag af. Ze vertelde na haar aankomst in Dover dat ze nu van plan is de rest van de dag te slapen. „Ik ben nu behoorlijk moe."

209 kilometer


Koning baart opzien met baard bij Troonrede

Koning Willem-Alexander/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 13:49

Normaal wordt er gelet op de opvallende hoedjes tijdens Prinsjesdag, maar deze keer werd er iets lager gekeken. Naar de kin om precies te zijn.

En in het bijzonder de kin van koning Willem-Alexander. Van zijn kin was alleen niet heel veel te zien, want er zat een laagje haar overheen. De baard van Willem-Alexander staat er nog en is niet weggeschoren. Hoogstens wat korter gemaakt.

Troonrede


Veegt gemeente Apeldoorn roetveegpiet onder de mat?

Veegt gemeente Apeldoorn roetveegpiet onder de mat?

Gemeente Apeldoorn doet Zwarte Piet in de ban bij de intocht dit jaar. Dit melden zij opvallend genoeg tijdens Prinsjesdag. Foto: ANP - Jeroen Jumelet

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 13:29

Terwijl de landelijke media druk zijn met het reilen en zeilen rond Prinsjesdag, publiceert de gemeente Apeldoorn een opvallend persbericht met hun standpunt in de pietendiscussie.

In het persbericht staat dat Sinterklaas tijdens de landelijke intocht in Apeldoorn alleen wordt bijgestaan door roetveegpieten. De beslissing is in lijn met de NTR, die ook in het Sinterklaasjournaal de Zwarte Piet in de ban doet.

Uitfaseren


Een dode en gewonde bij steekpartij Den Haag

Politie in de Schilderswijk/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:44

Een van de twee mensen die dinsdagochtend in Den Haag werden neergestoken, is overleden. Dat maakte de politie dinsdag bekend.

Het andere slachtoffer is vervoerd naar het ziekenhuis. Over de identiteit van de slachtoffers is niets bekendgemaakt. Ook is het onbekend hoe het tweede slachtoffer er aan toe is.

De verdachte van de steekpartij is nog steeds voortvluchtig. Het gaat volgens de politie om een man van ongeveer 50 jaar. Het voorval vond kort na 10.00 uur plaats in de Paardenbergstraat, in de Schilderswijk. Het gebeurde in de buurt van een wijkcentrum.


Wat als alles misgaat? VVD komt met Designated Survivor-filmpje

Stef Blok/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 12:26

De designated survivor is sinds de gelijknamige serie een politiek begrip dat aan bekendheid heeft gewonnen. Dat blijkt ook uit het nieuwe VVD-filmpje.

Daarin wordt Stef Blok gepresenteerd als de designated survivor tijdens Prinsjesdag. De minister van Buitenlandse Zaken zit dinsdag als enige minister niet in de Ridderzaal tijdens het voorlezen van de troonrede door koning Willem Alexander.


Hoge Raad buigt zich over schorsen Brits parlement

Boris Johnson/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:14

Het hoogste Britse rechtscollege buigt zich vanaf dinsdag over de vraag of het schorsen van het Britse parlement voor vijf weken door premier Boris Johnson juridisch door de beugel kan. Vorige week oordeelden de hoogste rechters in Schotland dat de stap van de premier illegaal was.

Het hof in Edinburgh was hard in zijn oordeel. Johnson ging zijn boekje te buiten omdat de schorsing bedoeld is om het parlement te hinderen. Dat zou onder meer blijken uit de duur van de schorsing.

Bevoegdheden misbruikt


NVM heeft regisseur nodig voor oplossen wooncrisis

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 10:44

Het kabinet moet een of meer woningmarktregisseurs aanstellen om de wooncrisis aan te pakken. Daarvoor pleit makelaarsvereniging NVM op de ochtend van Prinsjesdag.

NVM is voorstander van een integrale benadering van de problemen op de woningmarkt, waarbij beschikbaarheid en betaalbaarheid samen worden bekeken. Daarvoor moet er volgens de NVM een aanvulling komen op de woonagenda van minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren, in de vorm van een woningmarktregisseur. Die moet rechtstreeks aan de minister rapporteren.

75.000 woningen bijbouwen


'Iran zal nooit in gesprek gaan met de VS'

Ayatollah Ali Khamenei/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 10:19

Iran wil nooit in gesprek treden met de Verenigde Staten over het oplossen van onderlinge conflicten. Dat heeft ayatollah Ali Khamenei dinsdag gezegd in een interview op de staatstelevisie.

„Iraanse vertegenwoordigers, op welk niveau dan ook, zullen nooit met Amerikaanse vertegenwoordigers spreken", aldus Khamenei. „Dat komt door hun beleid om ons zwaar onder druk te zetten. Als wij met ze in gesprek treden, slaagt dat beleid."

Alleen met alle landen


Twee doden en gewonde door ongeval Drenthe

Ambulance/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 09:34

Twee mensen zijn om het leven gekomen door een frontale botsing maandagavond tussen twee auto's op de N379 in Valthermond (Drenthe).

De slachtoffers zijn de 18-jarige bestuurder uit het dorp 2e Exloërmond en een 17-jarige uit Musselkanaal die ook in de auto zat. Een 36-jarige man uit Ter Apel, de bestuurder van de andere auto, raakte ernstig gewond, meldde de politie dinsdag.

Weiland naast de weg


Opvallende stijging ziekteverzuim bij leraren middelbare school

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 08:39

Het aantal ziekmeldingen op middelbare scholen groeit hard. En dan gaat het in dit geval niet om leerlingen, maar om de leraren.

Doorgaans was het aantal werkuren dat niet ingevuld werd wegens ziekte van de docent vijf procent, maar afgelopen jaar was er een ongewone stijging naar 5,6 procent. Dat lijkt misschien geen baanbrekende stijging, maar VO in Ontwikkeling (Voion) vermoedt dat er meer aan de hand is, zo weet Het Algemeen Dagblad.

Dat heeft niet alleen te maken met de stijging van het ziekteverzuim op middelbare scholen, maar ook met het feit dat datzelfde cijfer op basisscholen juist dalende is. Dat is een trend die al drie jaar aan de gang is.