Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 24 jan 2018 / 15:49 uur

‘Bondscoach die nu instapt heeft ballen’

Het Nederlands voetbalelftal neemt het in de eerste editie van de Nations League op tegen Frankrijk en Duitsland. Oranje treft beide landen twee keer, in een thuis- en een uitwedstrijd. De vier duels zijn in de periode van september tot en met november.

Maar wat betekent dat voor de zoektocht van de KNVB naar een nieuwe bondscoach? Volgens algemeen directeur Eric Gudde niet veel. „In de derde week van februari is er meer duidelijkheid”, zei Gudde woensdag. „De eerstkomende interland is 23 maart tegen Engeland. Een maand voor dat duel moeten we een bondscoach hebben.”

Toch is er door de zware loting wel degelijk iets veranderd. De nieuwe bondscoach weet nu dat de eerste vier duels die Oranje na het WK speelt tegen Duitsland en Frankrijk zijn. „Wie nu instapt moet ‘guts’ hebben”, zegt voetbaljournalist Jurriaan van Wessem. „Ik denk dat Ronald Koeman wel even is geschrokken.”

Niets lijkt het geplaagde Oranje gespaard te worden. Na de uiterst ongelukkige uitschakeling voor het WK, treft Nederland nu in de Nations League twee van de allersterkste landen in Europa. Duitsland is regerend wereldkampioen en Frankrijk verliezend finalist op het laatste EK.

„Er zit inderdaad weinig mee”, beaamt Van Wessem. „Ik hoop maar dat ze bij de KNVB zo slim zijn om eerst Frankrijk en Duitsland tegen elkaar te laten spelen. Als Oranje als eerste moet en verliest wordt het helemaal lastig.”

Aangezien Koeman nog steeds de voornaamste kandidaat is om het aan lager wal geraakte Oranje van nieuw elan te voorzien, is de kans groot dat hij een aantal clausules in zijn contract laat opnemen.

„Koeman wil natuurlijk niet afgerekend worden op die vier wedstrijden tegen Duitsland en Frankrijk”, reageert Van Wessem. „Daarna begint zijn avontuur met de EK-kwalificatie eigenlijk pas. Als hij dan vier keer ruim heeft verloren, begint hij toch beschadigd. Ik begrijp ook niet waarom de KNVB niet gewoon tijdelijk Ruud Gullit heeft laten zitten voor die oefenwedstrijden en de Nations League, dan had de nieuwe bondscoach gewoon met een schone lei kunnen beginnen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Bondscoach die nu instapt heeft ballen’
Sluiten