Zo maak je forenzen een beetje draaglijker

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

23 OKT 2017

Idealiter gezien stap je natuurlijk gewoon elke dag in de trein met een Metro onder je arm. Je gaat lekker zitten en wanneer je deze krant uit hebt, ben je al flink in de buurt van je station. Helaas is het in de praktijk vaak helemaal niet zo. In sommige gevallen moet je met de auto.

En dat zijn steeds meer mensen. De afgelopen tijd zijn de files alleen maar toegenomen en het zal nog even duren voordat die files weer afnemen. Door de groeiende werkgelegenheid zijn er steeds meer mensen onderweg. Naar verwachting neemt werkverkeer dit en volgend jaar 1,7 procent toe. Ook daarna zal het nog groeien, alleen met 1,2 procent wel iets minder.

De reistijd gaat alleen maar toenemen: tot en met 2022 kan het groeien met zo'n 28 procent. Ook in de treinen wordt het steeds drukker. Daar zitten we aan de grenzen van het spoorsysteem. Gelukkig wordt er in beide geïnvesteerd, maar het duurt nog even voor het zover is. Wat zijn de alternatieven?

De (elektrische) fiets

Natuurlijk is een fietstocht naar werk niet altijd mogelijk, maar het is het overwegen waard. Verschillende werknemers hebben regelingen waarbij je een nieuwe fiets (deels) vergoed kunt krijgen. Wellicht blijkt elke dag een flink eind fietsen, eventueel op een racefiets wel voor je weggelegd. Scheelt je ook meteen weer een paar tripjes sportschool. En het zorgt ook nog eens voor minder stress, blijkt uit Canadees onderzoek.

Wat steeds populairder blijkt te worden, is ook de elektrische fiets. In 2013 reed slechts 16 procent van de mensen tussen de 12 en 49 op een elektrische fiets. In 2016 steeg dat al naar 19 procent. We gebruiken ‘m voornamelijk voor plezierritjes, maar ook steeds vaker voor een ritje naar kantoor. Een goed alternatief voor als je nét te ver bij kantoor vandaan woont voor een gewoon fietsritje, of je gewoon niet bent weggelegd voor een racefiets.

Iets eerder beginnen

Is je baas een beetje flexibel en ben je niet per se elke dag rond dezelfde tijd nodig op locatie? Dan kun je in overleg met de baas besluiten om iets eerder te beginnen. De NS is op dit moment bezig met een proef om een aantal reizigers korting te geven als ze buiten de hyperspits reizen. Als je ‘s ochtends voor half acht of na half negen reist met je Altijd Voordeel-abonnement, krijg je 40 procent korting in plaats van de gebruikelijke 20 procent. Ben je ook weer lekker op tijd thuis om wat aan je middag te hebben. Over hoe de proef op dit moment verloopt, kan de NS nog niet heel veel zeggen, laten ze weten.

Ben je niet zo’n ochtendmens? Dan kun je ook met je baas overleggen of je wat later mag beginnen. Het kan zijn dat wanneer je na tien uur begint, je reis een stuk minder druk is. Voor de terugweg geldt dan hetzelfde: ook dan kom je als het goed is pas na de drukte thuis.

Verhuizen

Natuurlijk is het lang niet altijd een optie om dichter bij je werk te gaan wonen. Als je in hartje Amsterdam werkt, is de kans klein dat je een betaalbaar huis kunt vinden. Maar dichter bij gaan wonen, is niet altijd een gek idee, ook financieel niet. Er is namelijk een speciale verhuiskostenregeling.

Wanneer je binnen twee jaar de afstand tussen werk en wonen met 60 procent verkleint, kun je aanspraak maken op de verhuiskostenregeling. Als je verhuizing voldoende samenhangt met waar je werkt, mag de werkgever 7750 euro onbelast meebetalen aan je verhuizing. Dat is naast het verhuizen van de inboedel. Scheelt je werkgever reiskosten, jou een hoop reistijd.

En als het niet kan?

Het is lang niet altijd mogelijk om je werkleven om te gooien. Gelukkig zijn er ook voordelen aan forenzen. Zo mag je je reiskosten opgeven bij je inkomstenbelasting als je met het openbaar vervoer reist. Dat kan je weer een voordeel opleveren.

Ben je nog single? Dan is reizen met openbaar vervoer ook een goede methode om aan een partner te komen. Gebaseerd op verschillende maatschappelijke onderzoeken naar het ontstaan van romances op openbare plekken, schat de NS dat er 4376 nieuwe liefdes zijn ontsproten in 2010. Met de steeds voller wordende treinen kunnen dat er alleen maar meer worden, niet?

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Toch nog Sinterklaas voor kinderen in armoede

De Sint heeft pakhuizen vol met cadeau's. Beeld: ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

5 DEC 2017

Dinsdagavond is het pakjesavond, een avond vol cadeaus waar kinderen naar uitkijken. De meesten dan. Want hoewel de Sint er voor iedereen is, krijgt niet elk kind cadeaus. Sommige kinderen leven in zoveel armoede, dat ouders niet namens de Sint voor ze op pad kunnen om te kopen wat er op het verlanglijstje staat. Om hen toch een mooie avond te bezorgen, is er de Sinterklaasbank. Metro sprak met voorzitter Elisa Nuij, die als rechercheur in de gemeente Amsterdam regelmatig verborgen armoede tegenkomt.

Dichte deuren

Nam Floortje Dessing een te groot risico?

Floortje in een schuilkelder in Sanaa. (Foto: ANP)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

5 DEC 2017

Ze is inmiddels veilig: Floortje Dessing. Maandagmiddag kwam ze samen met het team van het Rode Kruis aan in het Afrikaanse land Djibouti. Sinds zondag zat ze ondergedoken in Jemen, waar hevig gevochten werd. Een bekende tv-presentatrice in een oorlogsgebied: nam ze niet een te groot risico?

Pech

'Duurdere zorg? Dat was juist de bedoeling!'

'Duurdere zorg? Dat was juist de bedoeling!'

Voor een betere klantenservice betaal je over het algemeen meer bij een zorgverzekeraar. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

1 DEC 2017

Uit een rapport van de Autoriteit Consument en Markt en de Nederlandse Zorgautoriteit blijkt dat maar liefst driekwart van de Nederlanders in 2016 te veel heeft betaald voor zijn zorgverzekering. Gemiddeld zouden deze personen 100 euro per jaar op hun zorgverzekering hebben kunnen besparen. Dat is dus meer dan een miljard euro te veel dat naar de verzekeraars zou zijn gegaan.

De conclusies van het rapport zijn voorlopig en ter consultatie voorgelegd aan zorgverzekeraars. Toch heeft de ACM besloten om het rapport nu al te publiceren. Woordvoerder Jeroen Nugteren licht toe: „Omdat de conclusies zo duidelijk waren, brengen we die nu naar buiten.

De grootste moordzaken met een Engel des Doods

Insuline is niet onschuldig in verkeerde handen ©ANP

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

30 NOV 2017

Voor iemand met de intentie om mensen van het leven te beroven is de rol van zorgverlener een behoorlijk voor de hand liggende. Zorgverleners zijn vaak alleen met hun potentiële slachtoffers en omdat velen van hen al ziek zijn, valt moord veel minder snel op. De 21-jarige Rotterdamse verzorgende die wordt verdacht van zeker drie moorden op bejaarde bewoners past dan ook in het profiel van een 'Engel des Doods'.

Een dodelijke injectie van een insulinespuit is bij veel van hen een geliefd moordwapen. Hoewel insuline meestal een levensredder is, kan het ook worden gebruikt als moordinstrument. Waarom insuline? Het middel is niet moeilijk te krijgen en de symptomen van een overdosis zijn zeer algemeen. Al in de jaren 70 maakten we kennis met beruchte verpleegkundigen die op deze wijze gruweldaden pleegden met soms zelfs honderden slachtoffers tot gevolg.

Zo bereid jij je nu vast voor op goede voornemens

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

30 NOV 2017

Het einde van het jaar nadert. Hoewel we misschien nog even druk in de sinterklaasstress zitten, wordt het toch alvast even tijd om stil te staan bij je goede voornemens. In december mogen we nog even los, maar per januari moeten we weer rustig aan doen van onszelf. Gezonder eten, meer sporten, stoppen met roken en natuurlijk even op de alcoholconsumptie letten. Hoe hou je die goede voornemens eigenlijk vol?

Charlotte van ‘t Wout is lifestylecoach en heeft daar wel een idee bij. „Het moet echt heel erg vanuit jezelf komen”, vertelt ze aan Metro. „Het moet een voornemen zijn waarvan je eigenlijk al het hele jaar vindt dat je ermee moet stoppen.” Zoals dat dagelijkse sigaretje of net dat ene drankje te veel. „Je moet het vooral niet doen onder invloed van vrienden, dan ga je het niet volhouden. Je moet zelf een hele duidelijke reden hebben en er echt zin in hebben.”

Homohuwelijk en euthanasie: loopt Nederland voor?

Applaus nadat het homohuwelijk werd aangenomen in het Australische parlement. Beeld: ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

29 NOV 2017

Het zijn goede weken voor veel Australiërs. Dat het homohuwelijk legaal wordt in het land, werd al eerder bekend. Vorige week kwam er na meer dan honderd uur debatteren nog een bijzondere wet door: in de deelstaat Victoria wordt euthanasie legaal.

Euthanasie in Australië is niet iets wat zomaar gebeurt: alleen bij ondraaglijk en uitzichtloos lijden mag de arts helpen bij zelfdoding. Dat mag pas wanneer mensen niet meer dan zes maanden te leven hebben. Mensen met een zenuwaandoening, zoals ALS of MS, mogen ook om euthanasie vragen als ze nog een jaar te leven hebben.

Nederlanders met hersenaandoening; meer dan je denkt

Nederlanders met hersenaandoening; meer dan je denkt

Ook migraine is een hersenaandoening. Foto: Colourbox.

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

27 NOV 2017

Op dit moment heeft een kwart van de Nederlanders een hersenaandoening, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Het gaat daarbij niet alleen om mensen met dementie, een ontsteking of een tumor, maar ook om psychische aandoeningen zoals autisme, een gedragsstoornis of verslaving.

„Ze gooien hier wel alle hersenaandoeningen op een hoop, want een psychische ziekte is wat anders dan Parkinson”, zegt psychiater Bram Bakker. „Maar het is goed dat er aandacht voor wordt gevraagd”, vindt hij. „Vroeger hadden mensen last van hun rug, tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van hun hoofd.” Dat komt volgens Bakker doordat we ingrijpender en anders zijn gaan werken. „We zitten de hele dag op een stoel en belasten onze hersenen veel te veel.”