Het gesprek

Reizigers klagen meer over openbaar vervoer

Reizigers in het openbaar vervoer klagen steen en been / ANP

Foto van 'Metro'

14 SEP 2017

We zijn een stuk ontevredener over het openbaar vervoer. Tussen april en juli kreeg het OV loket 893 klachten binnen. Dat is zeven procent meer dan vorig jaar, weet De Telegraaf. De meeste mensen zijn ontevreden over dienstuitvoering (45 procent) en het vervoersbewijs (27 procent).

Geld terugkrijgen

Volgens Wilma de Jong, plaatsvervangend hoofd van het loket, zijn mensen daarna ontevreden over het terugkrijgen van geld en het normaal afhandelen bij het wisselen van abonnementen. Ook wordt er vaak onterecht geld betaald. „Het moet reizigers veel makkelijker worden gemaakt om snel geld terug te krijgen als men daar recht op heeft. Het initiatief moet dan uitgaan van de vervoerder”, is één van de conclusies in het rapport.

Oplossingen en tevredenheid

In het rapport wordt voor verschillende oplossingen gepleit. Zo moeten er volgens OV loket vaste contactpersonen komen op de klantenservice als het gaat om langlopende klachten. Tijdens werkzaamheden moeten er betere alternatieven worden geboden en mag de reistijd niet veel langer zijn.

Gelukkig is het niet alleen negativiteit, het OV loket kijkt ook naar de positieve kanten van het reizen. Reizigers zijn namelijk ook vaak genoeg tevreden, weet De Jong: „Ze vinden het fijn als de chauffeur vrolijk goedemorgen zegt en even wacht met wegrijden tot je zit. Ook wordt het als prettig ervaren als je vriendelijk antwoord krijgt op vragen.”

BEKIJK OOK


Views

200+

Marit (29) heeft één hand, maar kan gewoon alles
Likeability of 6

Marit (29) heeft één hand, maar kan gewoon alles

Marit Smit. Foto: Daisy fotografie

Foto van 'Rosan de Vos'

14 JUN 2018

„Mensen gaan er altijd vanuit dat we niets kunnen, dat we zielig zijn en dat ons leven vast heel zwaar is”, vertelt Marit Smit (29). „Maar vrijwel iedereen die ik ken met een handicap heeft echt een prima leven.”

Marit is geboren zónder linkerhand en heeft daardoor redelijk wat bekijks. „Als je geen handicap hebt, ga je er natuurlijk niet heel bewust mee om. Maar als je iedere dag vragen krijgt en iedere dag nagestaard wordt, is dat best heftig. Zo vragen mensen soms aan mij: ‘Kun je wel fietsen?’ Maar hoezo zou ik niet kunnen fietsen? Ik heb toch twee benen en één hand?”

Marit (29) heeft één hand, maar kan gewoon alles

Marit Smit. Foto: Daisy fotografie


love
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_23e6af6a350ab783f4f8f0c29e016ff2c79d2a2e_avatar

Views

3k+

'Spanje op sommige punten feministischer dan wij'

Premier Pedro Sánchez en alle vrouwelijke ministers/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

7 JUN 2018

Als je aan Spanje denkt, zal dat wellicht niet direct het land zijn waarbij je denkt dat ze voorop lopen wat betreft vrouwenemancipatie. Toch presenteert premier Pedro Sánchez van de socialistische partij PESO een regering, waarin een beduidende meerderheid vrouw is.

Onderschatting

Op de Spaanse bordesfoto worden maar liefst elf van de zeventien plekken bezet door vrouwen. Afgelopen herfst bij Rutte III waren dat er slechts zes van de zestien. ,,In Spanje zijn ze feministischer dan wij denken. Dat wordt door Nederlanders nog wel eens onderschat. En op sommige punten loopt Nederland achter", zegt Spanje-kenner Chris van der Heijden tegen Metro.


Views

1k+

Waarom PRIMA een effectief anti-pestprogramma is

Waarom PRIMA een effectief anti-pestprogramma is

Tijdens de lessenserie bekijkt de docent met de leerlingen verschillende situaties Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

24 MEI 2018

Pesten wordt op veel Nederlandse basisscholen aangepakt met speciale anti-pestprogramma’s, maar uit gezamenlijk onderzoek van vijf universiteiten en het Trimbos Instituut blijkt dat veel van die methodes amper effect hebben. Vier programma’s werken wel, Metro licht er een uit: PRIMA.

„Het belangrijkst bij PRIMA is dat er voor de interventie samen wordt gewerkt. Van verschillende kanten wordt het pesten aangepakt. Dus niet alleen voor het kind en de school, maar ook voor de ouders”, vertelt Patricia Bolwerk van Stop Pesten Nu. „Wat hier ook heel goed werkt, is dat de sancties van tevoren voor iedereen helder zijn. Ik denk dat daarin een groot verschil zit ten opzichte van andere interventies.”

Rollen


Views

1k+

5 vragen over de nieuwe Privacywet. / ANP

5 vragen over de nieuwe Privacywet

Een stockproductie van de nieuwe privacywet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) of General Data Protection Regulation (GDPR). Vanaf 25 mei gaan privacywaakhonden als de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) streng controleren of bedrijven en organisaties wel aan de wet voldoen. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

22 MEI 2018

Over enkele dagen zal er in de gehele Europese Unie een nieuwe privacywet in werking treden. De bedoeling van deze algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is dat het de burgers van de EU een betere bescherming kan bieden tegen inbreuk op hun privacy.

Maar wat de wet precies voor gevolgen gaat hebben is voor de meeste mensen vooralsnog onduidelijk. Daarom besloot Metro om opheldering te vragen aan David Janssen, analist online veiligheid bij de VPN-gids, en Güven Erkaslan, jurist privacyrecht. Zij proberen aan de hand van vijf vragen duidelijkheid te verschaffen.

1. Wat is de AVG precies?


Views

2k+

Gespreid examen doen: een voordeel of juist niet? / ANP

Gespreid examen doen: een voordeel of juist niet?

De eindexamens zijn weer begonnen. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

15 MEI 2018

De eindexamens zijn maandag weer van start gegaan. Ook dit jaar zullen duizenden middelbare scholieren hun hersens laten kraken bij het zien van ingewikkelde wiskundige vraagstukken, het uitpluizen van Franse teksten, en het achterhalen van de juiste scheikundige formule. Maar wat als het niet nodig zou zijn al deze examens in dezelfde week te proppen?

De VO-raad, de vereniging voor middelbare scholen, bracht gister een verklaring naar buiten waarin zij pleit voor gespreide toetsmomenten gedurende het schooljaar, in plaats van één bomvol centraal-examen.

Flexibeler


Views

1k+

Kind van gescheiden ouders: ‘Ik wilde hem niet zien'
Likeability of 5

Kind van gescheiden ouders: ‘Ik wilde hem niet zien'

Yannick (26) vertelt over de scheiding van zijn ouders. Foto: Yannick La Gordt Dillié

Foto van 'Rosan de Vos'

1 MEI 2018

„Ik was 18 toen mijn ouders gingen scheiden. Mijn vader bleek een affaire te hebben, voor mijn moeder was dat een breuk in het vertrouwen. Ik weet het nog als de dag van gisteren, woedend was ik”, vertelt Yannick La Gordt Dillié (26) aan Metro. „Het vertrouwen in mijn vader was ik kwijt, ik wilde hem een hele tijd niet zien.”

Per jaar maken duizenden kinderen in Nederland een scheiding mee. In 2016 ging dit om maar liefst 53.000 kinderen. Momenteel woont dertig procent van de vijftienjarige kinderen niet meer bij beide ouders, terwijl dit eind jaren ’90 nog om twintig procent ging, blijkt uit cijfers van het CBS. Dit terwijl een scheiding een enorme impact heeft op de kinderen. „Als je als ouders de handtekening onder de scheidingsconvenant zet, is het lot van de kinderen ook meteen bezegeld”, vertelt gezinscoach en mediator Gideon de Haan tegen Metro.

Hoe de scheiding ook in zijn werk gaat, voor kinderen is het altijd lastig. „Als kind wil je geen partij kiezen”, vertelt de Haan. „Je wil allebei je ouders blijven houden en het met allebei de ouders leuk hebben.” Maar midden in een scheiding kan het er nogal onvriendelijk aan toegaan. „Dat doet de kinderen pijn. Mensen denken vaak dat kinderen heel veerkrachtig zijn en dat ze er vrij snel weer bovenop komen, maar kinderen worden zomaar tot deze situatie gedwongen.”


like
user_4f74404226a1ac0aaf314fe86cdf6166fc98419b_avatar

Views

500+

‘Je gaat ook naar seksshops voor een stukje advies’

‘Je gaat ook naar seksshops voor een stukje advies’

Seksshops hebben volgens deze medewerkers niets te vrezen van de online winkels. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

25 APR 2018

„We hebben allemaal nieuwe spullen binnengekregen, dus vandaag heb ik het erg druk.” Medewerker Rocco de Jager zit zoals wel vaker in zijn zwarte werkoverhemd de schappen van erotiekwinkel Miranda XXL in Utrecht te vullen. Hij herkent zich niet in het beeld dat seksshops als Miranda terrein verliezen aan online winkels. Volgens De Jager gaan de zaken nog altijd goed.

„Er komen hier veel mensen van allerlei groepen”, zegt de kale, gebrilde man tegen Metro. „Je ziet hier mensen van 18 en er komen ook senioren in de winkel. Hoewel ik wel moet zeggen dat het aantal jongeren steeds meer toeneemt.”

Welkom


Views

500+

Likeability of 5

Jongeren vertonen extreem veel risicovol gedrag

Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

24 APR 2018

Veel alcohol drinken, blowen, roekeloos rijden en onnodig veel geld uitgeven: een kwart van de jongeren tussen de 12 en 24 jaar neigt naar erg risicogedrag. Dat blijkt uit onderzoek dat TeamAlert heeft laten uitvoeren door MWM2. Een conclusie waar menig Nederlander even van achter zijn oren kan gaan krabben. Is 25 procent niet veel te veel?

Studentengedrag?

„Nee, want het gaat in dit geval echt om het overmatige gebruik”, laat Hannah Hamans, persvoorlichter van TeamAlert weten aan Metro. „We hebben het dan ook over alcohol drinken onder je achttiende of onder invloed in de auto stappen.” Risicogedrag omvat volgens Hamans ook het maken van onnodige schulden, appen in de auto, spijbelen, opzettelijk de wet overtreden, vechten, stelen, wiet roken of joyriden. Ookwel gedrag dat tot eventueel ongezonde, onveilige of ongelukkige keuzes kan leiden.


like
user_2907a435c169588b5ee9632bad423f086d733f39_avatar

Views

600+

Kinderen zouden vaker buiten moeten spelen

Kinderen zouden vaker buiten moeten spelen

Het aantal kinderen dat elke dag buiten speelt is in vijf jaar drastisch gedaald, blijkt uit onderzoek van Jantje Beton. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

17 APR 2018

Enzo Knol plaatst elke dag om 16:00 uur een nieuwe video op YouTube, STUK TV overdondert je driemaal in de week met populaire filmpjes en met enige regelmaat is er weer een nieuwe game uit voor de pc, tablet of smartphone, waar je urenlang zoet mee bent. Kortom, er is altijd wat te doen. Daar waar (groot)ouders vroeger massaal naar buiten gingen, spelen kinderen nu ook veel binnen.

Het aantal kinderen dat elke dag buiten speelt is in vijf jaar drastisch gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van Jantje Beton. Sinds 2013 is het aantal kinderen dat iedere dag buiten speelt gedaald naar 14 procent. 30 procent speelt nooit of maar één keer in de week buiten, vijf jaar geleden speelde nog maar 20 procent van de kinderen zelden buiten. Kortom, van de 1,2 miljoen kinderen op de basisschool zijn er meer dan 1 miljoen kinderen die niet meer dagelijks buiten spelen.

Kinderen zouden vaker buiten moeten spelen.

Buiten spelende kinderen. Foto: Colourbox


Views

700+

Een wethouder van 21 in Brabant, verstandig of niet? / ANP

Een wethouder van 21 in Brabant, verstandig of niet?

De Raadzaal van de gemeente Den Haag. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

11 APR 2018

In de gemeente Sint-Michielsgestel in de provincie Noord-Brabant is geschrokken gereageerd op de benoeming van Peter Raaijmakers (21) als wethouder in het college. Raaijmakers zou met zijn 21 jaar de jongste wethouder ooit worden.

Iemand van 21 zou de verantwoordelijkheid niet aankunnen, en het gebrek aan ervaring spreekt ook niet in zijn voordeel, aldus de Raad. Raaijmakers zelf reageerde laconiek op de kritiek en gaf aan er vertrouwen in te hebben.

Ervaring


Views

500+

Rookverbod door overheid: betutteling of niet? / ANP

Rookverbod door overheid: betutteling of niet?

Een vrouw rookt in sigaret bij een verbod sticker. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

9 APR 2018

Dat roken ongezond is weten we al lang, tot voor kort was het aan een ieder hier rekening mee te houden of niet. Al in 2008 werd het rookverbod voor de horeca ingevoerd, maar dat belette de roker niet veelvuldig gebruik te maken van de aanwezige rookruimten. Afgelopen week besloot het kabinet ook deze ruimten te verbieden.

In navolging hiervan riep de antirookbeweging op dit verbod uit te breiden naar openbare ruimten. Het kabinet maakte vervolgens maandag bekend er naar te streven binnen twee jaar een einde te maken aan rookruimtes in openbare gebouwen.

Zal het rokers helpen?


Views

600+

Mindervalide voelt zich vaak niet veilig op festival

Mindervalide voelt zich vaak niet veilig op festival

De regels moeten aangescherpt worden. Foto: ANP.

Foto van 'Hester Ramaker'

3 APR 2018

Jonge mindervaliden hebben een brandbrief gestuurd naar de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. Zij stellen dat de nieuwe veiligheidsregels op festival ,die sinds 1 januari van kracht zijn, aangepast moeten worden. „Festivalterreinen zijn op dit moment gewoon niet veilig genoeg voor rolstoelgebruikers.”

Brandbrief

De 23-jarige Nick Bootsman is een van de initiatiefnemers voor het sturen van de brandbrief. Hij is werkzaam als zelfbenoemd ‘manusje van alles’ voor de jongerenorganisatie ‘Wij staan op’. De organisatie maakt zich hard voor de rolstoelgebruikers in Nederland. Nu het festivalseizoen weer start, trekken zij aan de bel: fijn dat er nieuwe regels zijn en dat festivalorganisaties zich eraan houden, maar ze zijn nog lang niet toereikend genoeg.


Views

100+

Vol overgave voor de klas: 'ik wist het meteen'

Vol overgave voor de klas: 'ik wist het meteen'

Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

28 MRT 2018

Donderdag voeren onderwijsbonden actie voor een betere cao in het voortgezet onderwijs. Docenten pleiten voor een salarisverhoging van 3,5 procent en vooral: een minder hoge werkdruk. Een kwart van het personeel kampt met burnoutklachten, aldus de Algemene Onderwijsbond. Ondanks de onvrede over de voorwaarden, zijn er nog steeds mensen die vol overgave kiezen voor een baan voor de klas. Direct na hun studie of later in hun carrière. Gelukkig maar, want bevlogen docenten zijn hard nodig. Metro sprak twee jonge enthousiastelingen over hun switch naar onderwijs.

Susan Verschuren (30) zit in het derde jaar van de HBO-Lerarenopleiding Nederlands

Susan Verschuren


Views

200+

'Driekwart wil vluchtelingen opvangen? Echt niet!'

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

27 MRT 2018

„Veel callcenters weten me te vinden, maar voor zulke enquêtes weten ze me nooit te vinden." 

„Wie hebben ze geïnterviewd dan? De vluchtelingen zelf."

Het zijn slechts een paar van de Facebook-reacties die dinsdagochtend binnenstromen onder het bericht dat driekwart van de Nederlanders openstaat om vluchtelingen te ontvangen. De mening op sociale media lijkt haast omgedraaid ten opzichte van de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).


Views

300+

‘Vast’ in je huurhuis: ‘Kopen is niet te doen’
Likeability of 5

‘Vast’ in je huurhuis: ‘Kopen is niet te doen’

Lukt het je maar niet om een woning te kopen? Je bent niet de enige. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

26 MRT 2018

Je bent afgestudeerd en hebt een leuk inkomen, maar je hebt nog geen koophuis. Sommige huurders zullen dat niet willen, maar veel mensen willen wel de stap naar het kopen van een eigen woning zetten. Maar dat lukt vaak niet: veel mensen zitten ‘vast’ in hun huurhuis, omdat kopen onmogelijk blijkt.

Vandaag publiceert ING een index waaruit blijkt dat bijna 75 procent van de starters liever een huis zou willen kopen, zo meldde De Telegraaf.. Maar 15 procent van de huurders is tevreden met het huis waar hij of zij nu in woont. Maar door de stijgende huizenprijzen, het krappe aanbod en de strikte voorwaarden voor banken kunnen zij het geld niet bij elkaar krijgen om een huis te kopen.

Tweeënhalve ton


lovedislike
user_fd862dcb32076c9991dcaceb1b0cb7b9f9bbc487_avataruser_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Views

200+

Riskant? 'Red Bull heeft imago van stoer drankje'

Riskant? 'Red Bull heeft imago van stoer drankje'

Max Verstappen voorafgaand aan de Grand Prix van Abu Dhabi in november Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

23 MRT 2018

Artsen, voedingsdeskundigen, politici: de een na de ander verklaart energiedrankjes de oorlog. Nu is het Foodwatch die Red Bull aan de vooravond van het nieuwe Formule 1-seizoen op de vingers tikt. Betutteling of volkomen terecht?

De voedselwaakhond vraagt Red Bull om de link met sport en jongeren niet meer te leggen. Zij zijn niet de eersten, herinnert Foodwatch de drankenfabrikant aan een waarschuwing van Wereldgezondheidsorganisatie-wetenschappers vier jaar geleden. Zij veroordeelden toen al de agressieve marketing van producenten van energiedranken gericht op jongeren en sport. Max Verstappen is verreweg het bekendste gezicht van Red Bull, maar het merk sponsort bijvoorbeeld ook schaatsers Kjeld Nuis en Irene Schouten en BMX’er Twan van Gendt.


Views

200+

Waarom ‘moeten’ we allemaal maar gelukkig zijn?
Likeability of 3

Waarom ‘moeten’ we allemaal maar gelukkig zijn?

Waarom ‘moeten’ we allemaal maar gelukkig zijn? Foto ter illustratie: Pexels

Foto van 'Rosan de Vos'

20 MRT 2018

Een sociaal netwerk, financiële vrijheid, een leuke baan, een mooi huis, een liefhebbende familie, minimaal twee keer per jaar op vakantie, goed voor de dag komen en een fit lijf hebben: een ‘gelukkig leven’ vereist tegenwoordig heel wat. Daarbij komt ook nog eens een extra sociale druk: hebben anderen het niet beter voor elkaar? Waarom ‘moeten’ we allemaal maar gelukkig zijn?

Internationale dag van Geluk

Negen op de tien volwassenen in Nederland zijn gelukkig. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS, dat dinsdag online is gekomen op de ‘Internationale dag van Geluk’. Ruim 7.000 mensen hebben meegedaan aan het onderzoek. Respondenten konden op een schaal van 1 tot en met 10 aangeven hoe gelukkig ze zijn. Gaven ze hun geluksgevoel een score van 7 of hoger? Dan spreken we van ‘gelukkig zijn’. Bij een score van 5 of 6 is dat ‘niet gelukkig, niet ongelukkig’ en bij een score van 1 tot en met 4 spreken we van ongelukkig zijn. Slechts drie procent van de respondenten is ongelukkig.


sad
user_6555c3f915a73e4dc8c017c015bb138d9ff33550_avatar

Views

500+

We leven steeds langer, maar willen we dat wel? / ANP

We leven steeds langer, maar willen we dat wel?

Samen oud worden. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

19 MRT 2018

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) is gebleken dat we gemiddeld steeds ouder worden met zijn allen. Over enkele tientallen jaren zullen zestigjarigen langer leven dan de zestigjarigen van nu. Het onderzoeksbureau gaat er dan gemakshalve vanuit dat de ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg zich zullen voortzetten.

Waar het ouder worden voorheen nog in belangrijke mate hand in hand ging met fysieke ongemakken, zullen we hier volgens onderzoekers in de toekomst in minder mee te maken krijgen. Het blijkt namelijk dat we de afgelopen jaren steeds gezonder zijn geworden. De prognose is dat de levensverwachting voor mannen en vrouwen in 2040 vier jaar hoger ligt dan in de periode 2013-2016.

Slechte levensstijl


Views

400+

Waarom gaan we toch zo graag met de billen bloot? / ANP

Waarom gaan we toch zo graag met de billen bloot?

Blote billen op het strand. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

15 MRT 2018

Afgelopen week werd een Nederlandse toerist samen met een Duitser en Zwitser uit de Inca-stad Machu Picchu verjaagd, omdat zij alledrie werden betrapt op het laten zien van hun blote billen.

Naakt op de foto gaan wordt door de plaatselijke bevolking als respectloos gezien. De politie arresteerde de mannen niet, maar sommeerde ze wel onmiddellijk het gebied te verlaten.

Moonen


wow
user_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Views

600+