Reizigers klagen meer over openbaar vervoer

Reizigers in het openbaar vervoer klagen steen en been / ANP

Foto van 'Metro'

We zijn een stuk ontevredener over het openbaar vervoer. Tussen april en juli kreeg het OV loket 893 klachten binnen. Dat is zeven procent meer dan vorig jaar, weet De Telegraaf. De meeste mensen zijn ontevreden over dienstuitvoering (45 procent) en het vervoersbewijs (27 procent).

Geld terugkrijgen

Volgens Wilma de Jong, plaatsvervangend hoofd van het loket, zijn mensen daarna ontevreden over het terugkrijgen van geld en het normaal afhandelen bij het wisselen van abonnementen. Ook wordt er vaak onterecht geld betaald. „Het moet reizigers veel makkelijker worden gemaakt om snel geld terug te krijgen als men daar recht op heeft. Het initiatief moet dan uitgaan van de vervoerder”, is één van de conclusies in het rapport.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Oplossingen en tevredenheid

In het rapport wordt voor verschillende oplossingen gepleit. Zo moeten er volgens OV loket vaste contactpersonen komen op de klantenservice als het gaat om langlopende klachten. Tijdens werkzaamheden moeten er betere alternatieven worden geboden en mag de reistijd niet veel langer zijn.

Gelukkig is het niet alleen negativiteit, het OV loket kijkt ook naar de positieve kanten van het reizen. Reizigers zijn namelijk ook vaak genoeg tevreden, weet De Jong: „Ze vinden het fijn als de chauffeur vrolijk goedemorgen zegt en even wacht met wegrijden tot je zit. Ook wordt het als prettig ervaren als je vriendelijk antwoord krijgt op vragen.”


Views

100+

'Als we zo doorgaan is Nederland straks overspoelt'
Likeability of 5

'Als we zo doorgaan, is Nederland straks overspoeld'

Drukte op het strand. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

„Wat een rust”, dacht Gigi de Jong (47) toen ze dertien jaar geleden in Nederland kwam wonen. Ze verhuisde voor de liefde van haar leven vanuit de drukke Braziliaanse stad Natal naar het Zuid-Hollandse Voorburg.

„In Brazilië is het verkeer zo druk, hier kom je op de fiets door de bossen soms niemand tegen”, vertelt De Jong, die de Nederlandse taal inmiddels goed spreekt. „In het begin moest ik daar wel aan wennen, want alleen door het bos fietsen maakte mij ook wel bang.” Inmiddels is ze alweer verhuisd, nu naar de Veluwe. „Ik ben echt van de rust van Nederland gaan houden.”

'Als we zo doorgaan is Nederland straks overspoelt'

De Veluwe. Foto: ANP.

Het CBS presenteerde dinsdag cijfers waaruit blijkt dat het aantal Nederlanders blijft toenemen. Dat komt door de komst van steeds meer migranten naar Nederland en omdat mensen steeds ouder worden. In 2060 zullen er naar verwachting 18,4 miljoen mensen in ons land wonen, nu wonen er in ons land iets meer dan 17 miljoen mensen.

Luxe

„Het is inmiddels kwart over twaalf en als we zo doorgaan is Nederland straks overspoeld”, zegt Paul Gerbrands, historicus en voorzitter van de Club van Tien Miljoen. Die stichting werd 23 jaar geleden opgericht met de gedachte dat Nederland terug moet naar tien miljoen inwoners. „Inmiddels is de kwaliteit van leven nog luxer geworden, zodat je elkaar zelfs met tien miljoen mensen nog in de weg zit.”

Dat een bevolkingsdaling van ruim zeven miljoen niet haalbaar is, weet Gerbrands ook. Maar dat er iets moet gebeuren, is volgens hem een understatement. „We wonen nog net niet op de snelweg of op Schiphol, de huizenprijzen stijgen en gevolgen van de mensen die nog geboren moeten worden zijn nog niet eens verrekend. Het wordt een drama.”

Het onderliggende probleem is volgens Gerbrands de wereldwijde overbevolking. „We groeien naar de tien miljard mensen op aarde, terwijl vier miljard het maximum is als je mensen op een verantwoorde manier wilt laten leven. Los je die overbevolking niet op, dan blijf je migranten houden die hopen op een rustiger en beter Europa.”

Als voorbeeld neemt hij inwoners van het platteland in Afrika. „Zij trekken naar de steden omdat er op het platteland niets te beleven valt. Maar de steden zijn overvol en dus trekken ze naar Europa. Vervolgens blijft de bevolkingsgroei in Afrika doorgaan en de situatie zich herhalen.” Die groei kan volgens Gerbrands stoppen door bevolkingspolitiek en de grenzen te sluiten. „Maar als je dat zegt, krijg je helaas vaak een etiket opgeplakt dat je een racist bent.”

We gaan ze halen

Rikko Voorberg is voorzitter van We Gaan Ze Halen, een stichting die wil dat het door Nederland toegezegde aantal van 8000 vluchtelingen uit Griekenland wordt opgehaald. Voorberg pleit voor een gastvrij en tolerant Nederland. „Het uitgangspunt dat Hongarije heeft en waar vluchtelingen niet worden toegelaten, past niet bij ons. Als we dat hier ook toepassen, zijn we Nederland niet meer.”

Voorberg is voorstander van vrijheid van migratie. „Vluchtelingen hebben vaak een moeilijke en lange weg afgelegd. Vervolgens zitten zij eerst twee jaar opgesloten in een azc, omdat wij willen kijken of we ze wel willen toelaten. Wanneer ze dan te horen krijgen dat ze in Nederland mogen blijven, gaan ze vaak minder snel weer weg als het hier niet lukt. Terwijl het hen al zoveel moeite heeft gekost om binnen te komen.”

Volgens Voorberg kun je vluchtelingen het beste minder sociale voorzieningen en meer mogelijkheid tot participatie geven. „Geef hen vanaf dag één een sofinummer en toegang tot de arbeidsmarkt. Dan ontstaat er meer beweging en geeft het mensen ook de mogelijkheid om verder te reizen als ze hier hun plekje niet kunnen vinden.”

Kinderloos

Ook Jos Riechelman uit Mijdrecht maakt zich zorgen over de overbevolking van ons land. Om zijn steentje bij te dragen, is hij bewust kinderloos. „Ik wist al vanaf mijn veertiende dat ik later bewust geen kinderen wilde”, vertelt hij. Een leraar vertelde hem toen over de gevolgen van overbevolking en dat maakte indruk. „Daarnaast woonde ik als klein kind tegenover een stel met zoveel kinderen. Volgens mij wisten ze zelf niet eens meer hoeveel kinderen ze hadden. Ik dacht: dat kan toch niet goed zijn voor de aarde?”

'Als we zo doorgaan is Nederland straks overspoelt'

Foto: ANP.

Riechelman is even stil en zegt dan: „We hebben het hier goed, maar op een mooie zondag kun je eigenlijk al niet meer naar buiten. We zitten onszelf in de weg. In de steden, in het verkeer, maar ook op vakanties. Het feit dat we vakantiespreiding hebben, vind ik niet natuurlijk. We zouden op vakantie moeten gaan wanneer het ons uitkomt. Zo’n spreiding is dan ook geen oplossing, maar een symptoombestrijding.”

De Braziliaanse De Jong ziet ook dat het hier drukker wordt. „Ik zie echt verschil met tien jaar geleden. De kans bestaat natuurlijk dat ik over twintig jaar nog steeds niemand tegenkom tijdens een fietstocht, maar ik vraag me wel af hoe Nederland er dan uitziet.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


likedislike
user_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avataruser_30ccc4e3e8ffac93e6d7a9d1a69318f0b96bdfa2_avatar

Views

600+

'Maatregelen tegen lachgas zijn betuttelend'
Likeability of 3

'Maatregelen tegen lachgas zijn betuttelend'

Lachgas heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen en het gebruik moet volgens de overheid aan banden worden gelegd. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Als het aan de overheid ligt, wordt het gebruik van lachgas aan banden gelegd. De capsules hebben de laatste jaren razendsnel aan populariteit gewonnen, terwijl de stof op lange termijn ernstige gevolgen kan hebben, zoals concentratieproblemen, vermoeidheid en duizelingen. Dat blijkt uit een onderzoek dat maandag is gepubliceerd. Genoeg reden voor minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport om in te grijpen.

Het onderzoek is onder meer gedaan door het Trimbos-instituut, dat onderzoek doet naar geestelijke gezondheid, mentale veerkracht en verslaving. „Het ministerie vam Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat met de detailhandel in gesprek. Er zitten namelijk risico's aan en hoewel die beperkt zijn, moeten we er toch meer van weten”, vertelt Marjan Heuving van het Trimbos-instituut aan Metro.

Aan de andere kant denkt Heuving dat een verbod maar moeilijk te realiseren is. „Het is natuurlijk niet bedoeld als drug, maar als slagroomspuit. En ondanks dat de risico's er zijn, lijken ze voorlopig beperkt. Het is kortom wat complex.”

Verkopers gaan voor 'juist' gebruik

Een van de aanbieders van de lachgaspatronen is Bol.com. Ook deze webwinkel verkoopt lachgaspatronen met luchtballonnen in een 'setje'. Dat lijkt echter een foutje, want de internetwinkel wil niet aanmoedigen dat mensen de patronen voor 'recreatieve doeleinden' gebruiken. „Wij hebben besloten om deze producten, juist door de controversie, alleen nog bij de rubriek 'koken' te zetten met aanwijzingen om ze op de juiste manier te gebruiken", vertelt woordvoerder Marjan Rozemeijer. „Maar nu zijn ze toch onder 'vrije tijd' te vinden. Ik heb het intern neergelegd.”

Ook op Instagram wordt geadverteerd met lachgaspatronen.

Ook Makro heeft maatregelen getroffen om te zorgen dat de capsules alleen voor horecadoeleinden gebruikt worden. „Wij ervaren een toenemende vraag naar het product onder jongeren", vertelt woordvoerder Merel van Fessem. „We zijn als groothandel weliswaar niet verantwoordelijk voor de wijze waarop onze klanten de patronen toepassen. Toch hebben we besloten de slagroompatronen vanuit de balie te gaan verkopen.  Met een maximum van 1 doos per klant per dag en 3 dozen per horecaklant per dag. Ook voor delivery stellen wij een maximum in van 3 dozen per klant per dag.”

'Betutteling'

Priscilla* gebruikt weleens lachgasballonnen. Zij noemt de maatregelen die de politiek en winkels nemen 'betutteling'. „Ik ben voor goede voorlichting in plaats van dingen verbieden en aan regels te binden. Kijk, heroïne en crack: dat is anders. Als je dat één keer doet, kun je bijna niet meer terug. Met lachgas, of bijvoorbeeld xtc, is dat helemaal niet het geval. Dan zouden ze eerder sigaretten en drank moeten ‘verbieden'.

Bovendien denkt zij dat het aan banden leggen van lachgas juist averechtse effecten kan hebben. „Met een verbod maak je het interessant. Daarom zeg ik nogmaals: geef goede voorlichting. Wat is het, wat doet het met je, wat voor risico’s zitten eraan vast als je te veel gebruikt? En er vooral niet te spastisch over doen, dan is de lol er zo vanaf.”

„Lachgas zou wat mij betreft ook gewoon in smartshops te koop mogen zijn", pleit Priscilla verder. „Dan zou je denk ik minder kopen, minder gebruiken en wát je gebruikt, is in ieder geval goed spul.”

*Om de privacy van de gebruiker te waarborgen, is haar naam gefingeerd.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

61

Toch nog Sinterklaas voor kinderen in armoede

De Sint heeft pakhuizen vol met cadeau's. Beeld: ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

Dinsdagavond is het pakjesavond, een avond vol cadeaus waar kinderen naar uitkijken. De meesten dan. Want hoewel de Sint er voor iedereen is, krijgt niet elk kind cadeaus. Sommige kinderen leven in zoveel armoede, dat ouders niet namens de Sint voor ze op pad kunnen om te kopen wat er op het verlanglijstje staat. Om hen toch een mooie avond te bezorgen, is er de Sinterklaasbank. Metro sprak met voorzitter Elisa Nuij, die als rechercheur in de gemeente Amsterdam regelmatig verborgen armoede tegenkomt.

Dichte deuren

„Als hulpverlener kom je achter deuren die voor anderen gesloten blijven, daardoor zie je veel meer dan de gemiddelde burger”, vertelt Nuij. Zo kwam ze ooit terecht in een grauwe woning zonder vloerbedekking, gas, water en licht. „Er lagen matrassen die zo smerig waren. Maar op de muur hing een tekening van Sint en Piet in felle kleuren. Dat was zo’n verschil met de rest van de woning.” Toen ze thuiskwam, haar eigen dochter gelooft nog, zag ze hoe groot het geloof en de beleving van kinderen is. „Dat moment is de geboorte van de Sinterklaasbank.”

Verborgen armoede

De Sinterklaasbank is een inmiddels landelijk initiatief waar Nuij samen met veel vrijwilligers zorgt dat kinderen die geen Sinterklaas kunnen vieren, toch mee kunnen doen. „Een verjaardag kun je nog uitleggen met geldgebrek, kinderen hebben een grenzeloze loyaliteit. Maar Sinterklaas staat op tv te verkondigen dat hij pakhuizen vol cadeaus heeft. Op school moeten kinderen dan vertellen dat ze niks hebben gekregen, wat zorgt voor uitsluiting.”

Donaties en toeslagen

Armoede, bestaat dat met initiatieven als de Voedselbank wel in Nederland? „Je hebt een groep mensen die recht hebben op allerlei donaties en toeslagen”, legt Nuij uit. „Maar er is ook een groep die buiten de boot valt omdat ze nét te veel verdienen en daarom nergens meer recht op hebben.” Deze mensen houden onder de streep netto vaak minder over. Door middel van intermediairs gaat de Sinterklaasbank op zoek naar die mensen. „Die intermediairs zijn vaak hulpverleners als de huisarts of scholen. Mensen lopen niet te koop met hun ellende, daarom zijn deze mensen moeilijk te vinden.”

Cadeaus weggeven

Er is ook meer aan de hand dan geen cadeaus krijgen op pakjesavond, vertelt Nuij. „We kregen een tijd terug een bedankje van een vader bij wie een zware last van zijn schouders viel. Zijn zoon kon eindelijk op school vertellen over zijn cadeau, en kon zich daardoor identificeren met de groep.” Kinderen zijn keihard, weet Nuij, daardoor probeert de stichting ook bewustwording te creëren. „Als we voorlichting geven, zijn er zelfs kinderen die hun eigen cadeaus schenken aan kindjes die het minder hebben.”

Rapport

Dinsdag is er een rapport van Kinderombudsman Margritte Kalverboer verschenen. Daaruit blijkt dat 378.000 kinderen in armoede leven én ze niet krijgen waar ze behoefte aan hebben. Het huidige beleid is er voornamelijk op gericht om arme gezinnen van spullen te voorzien. Dit sluit niet aan bij wat de kinderen echt nodig hebben, aldus Kalverboer. „Kinderen krijgen thuis niet genoeg aandacht en voelen de stress van hun ouders die als bezetenen bezig zijn met het leven van dag tot dag en niet het overzicht voor de lange termijn hebben.”

Het is goed dat kinderen bijvoorbeeld laptops en fietsen krijgen, maar „als je niet iets doet aan de basale onrust binnen het gezin, kun je maar op een beperkte manier gebruikmaken van de voorzieningen”, benadrukt de Kinderombudsman.


Views

88

Nam Floortje Dessing een te groot risico?

Floortje in een schuilkelder in Sanaa. (Foto: ANP)

Foto van 'Merel Driessen'

Ze is inmiddels veilig: Floortje Dessing. Maandagmiddag kwam ze samen met het team van het Rode Kruis aan in het Afrikaanse land Djibouti. Sinds zondag zat ze ondergedoken in Jemen, waar hevig gevochten werd. Een bekende tv-presentatrice in een oorlogsgebied: nam ze niet een te groot risico?

Pech

Nee, vindt oorlogsjournalist Hans Jaap Melissen. „Floortje heeft eigenlijk ‘pech’ gehad. Ze had zich aangesloten bij het Rode Kruis, een neutrale organisatie die met beide partijen in gesprek gaat. Daardoor nam ze geen groot risico”, vertelt hij. „Bovendien heeft ze heel wat ervaring met reizen naar ongebruikelijke plekken.”

Volgens Ad Deljaars, veiligheidsadvsieur bij het Rode Kruis, is zo’n situatie als in Jemen voor niemand veilig. De journalisten die meegaan worden goed voorbereid. „Floortje heeft allerlei trainingen gevolgd waarbij we verschillende scenario’s hebben doorgelopen. Ook hebben we specifiek voor deze reis een informatiemeeting gehad.”

Op het moment dat Floortje naar Jemen toe reisde, schatte het Rode Kruis in dat de situatie veilig genoeg was. Maar op de dag dat ze aankwam, sloeg dat beeld totaal om. De rebellen die tegen de troepen van Saudi-Arabië vochten, splitsten zich op. Iets wat niemand had kunnen voorspellen. „Wij hebben haar goed voorbereid. Het is heel vervelend dat het zich zo heeft ontwikkeld. Dat heeft niemand kunnen voorzien.”

Normale situaties voor oorlogsjournalist

Voor Melissen is het een onderdeel van zijn beroep geworden om te schuilen voor bombardementen en geweerschoten. In oktober gebeurde dat nog toen hij in Kirkuk in Irak was, wat eerst in handen van de Koerden was. „Maar toen ik er was, kwamen de Iraakse troepen binnen. Er werd geschoten en ik moest vluchten.” Hij ging de tuin in bij een willekeurige familie die hem onderdak bood. De volgende ochtend was het rustig en kon hij weer gaan. „Op dat soort momenten zorg ik ervoor dat ik de straat af ga. Die Iraakse troepen hebben het niet op mij gegund, maar in de chaos kun je ook per ongeluk geraakt worden.”

Dit soort situaties zijn normaal voor een beroep als oorlogsjournalist, volgens Melissen. Ook Floortje heeft daar rekening mee gehouden. „Natuurlijk loop je een hoger risico in Jemen dan in Hilversum op bombardementen.” Hij vindt dat ze op een goede plek zat bij het Rode Kruis. „Die organisatie gaat zorgvuldig om met deze risico’s. Het was een verstandige keus om binnen te blijven.”

Weinig aandacht

Voor het nieuws over Floortje leken we relatief nog weinig gehoord te hebben over de oorlog in Jemen. „De laatste jaren was het ontvoeringsrisico in Jemen erg groot, waardoor zelfstandige journalisten er liever niet heen wilden.” Bovendien is het land moeilijk bereikbaar. Saudi-Arabië vecht er tegen de rebellen en laat alleen hulpvluchten toe. „Ook zijn er weinig Nederlandse banden met het land. Het is eigenlijk heel wrang dat door het nieuws over Floortje er nu ineens veel meer aandacht is voor de oorlog in Jemen.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
'Duurdere zorg? Dat was juist de bedoeling!'

'Duurdere zorg? Dat was juist de bedoeling!'

Voor een betere klantenservice betaal je over het algemeen meer bij een zorgverzekeraar. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Uit een rapport van de Autoriteit Consument en Markt en de Nederlandse Zorgautoriteit blijkt dat maar liefst driekwart van de Nederlanders in 2016 te veel heeft betaald voor zijn zorgverzekering. Gemiddeld zouden deze personen 100 euro per jaar op hun zorgverzekering hebben kunnen besparen. Dat is dus meer dan een miljard euro te veel dat naar de verzekeraars zou zijn gegaan.

De conclusies van het rapport zijn voorlopig en ter consultatie voorgelegd aan zorgverzekeraars. Toch heeft de ACM besloten om het rapport nu al te publiceren. Woordvoerder Jeroen Nugteren licht toe: „Omdat de conclusies zo duidelijk waren, brengen we die nu naar buiten.

Kijk goed naar je polis

„Consumenten hebben daar wat aan, omdat ze hun huidige verzekering voor 1 januari moeten opzeggen om over te stappen", gaat Nugteren verder. „Onze boodschap is eigenlijk: kijk goed naar die basisverzekering, want de kans is groot dat je daar 100 euro op kunt besparen."

„Als dit gezien moet worden als een oproep aan consumenten om vooral kritisch naar de polis te kijken, zijn wij het daar ook zeker mee eens", vertelt Loek Caubo van Zorgverzekeraars Nederland. „Maar er zitten meer verschillen tussen polissen dan alleen de prijs en het pakket. Internetpolissen zijn bijvoorbeeld goedkoper dan polissen die je via de telefoon of in persoon afsluit."

Dit was de bedoeling

Dat wordt ook benadrukt door Marie-José van Gardingen, woordvoerder van zorgverzekeraar CZ. Zij is zelfs positief over de prijsverschillen die er zijn. Van Gardingen legt uit: „Er kan per verzekeraar verschil zijn in kosten van bijvoorbeeld marketing en klantenservice. Als een klant nooit belt, maar alles zelf via internet doet, dan is dat vaak voor een bedrijf wat goedkoper."

„Wij hebben van oorsprong veel kantoren bij CZ. Mensen kunnen bij ons aan de balie komen, dat is echt niet bij alle zorgverzekeraars zo", licht ze verder toe. „Wij hebben ook veel mensen die het prettig vinden om langs te komen en CZ heeft ook kantoren in binnensteden als Terneuzen. Daar zijn ook afwegingen in gemaakt, maar niet iedereen wil internet. En wij willen als CZ dat onze klant een kanaal kiest dat bij hemzelf past. Maar daar zijn wel kosten aan verbonden."

'Duurdere zorg? Dat was juist de bedoeling!'

CZ in Spijkenisse. / ANP Xtra

Dat is niet erg, vindt Van Gardingen, want dat was volgens haar het hele punt toen dit zorgstelsel werd geïntroduceerd. „Dit is juist de bedoeling geweest van het hele stelsel. Het zou wel raar zijn als er prijsverschillen waren bij exact hetzelfde product en exact dezelfde service. Maar sommige mensen regelen zelf alles via internet en sommigen willen heel veel service en een persoonlijk gesprek."

„Vergelijk het met de retailsector: als jij een oven online bestelt, wordt hij de volgende dag bij jou afgeleverd", werkt ze haar argumentatie uit. „Koop je hem in het lokale winkeltje, dan ben je misschien iets meer kwijt, maar dan wordt hij geïnstalleerd en nemen mensen de tijd voor je. Dat is ook zo bij de zorgsector."

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

300+

De grootste moordzaken met een Engel des Doods

Insuline is niet onschuldig in verkeerde handen ©ANP

Foto van 'Metro & ANP'

Voor iemand met de intentie om mensen van het leven te beroven is de rol van zorgverlener een behoorlijk voor de hand liggende. Zorgverleners zijn vaak alleen met hun potentiële slachtoffers en omdat velen van hen al ziek zijn, valt moord veel minder snel op. De 21-jarige Rotterdamse verzorgende die wordt verdacht van zeker drie moorden op bejaarde bewoners past dan ook in het profiel van een 'Engel des Doods'.

Een dodelijke injectie van een insulinespuit is bij veel van hen een geliefd moordwapen. Hoewel insuline meestal een levensredder is, kan het ook worden gebruikt als moordinstrument. Waarom insuline? Het middel is niet moeilijk te krijgen en de symptomen van een overdosis zijn zeer algemeen. Al in de jaren 70 maakten we kennis met beruchte verpleegkundigen die op deze wijze gruweldaden pleegden met soms zelfs honderden slachtoffers tot gevolg.

Engelen des doods uit het verleden

In december 1977 werd de 41-jarige verpleeghulp Frans H. uit Kerkrade veroordeeld tot achttien jaar cel omdat hij vijf bejaarde patiënten met behulp van insuline-injecties om het leven had gebracht. Hij was tot zijn daad gekomen om minder om handen te hebben. Een jaar later werd Zuster Godfrieda uit de Oost-Vlaamse plaats Wetteren verdacht van de moord op ongeveer dertig bejaarden. Ook zij gebruikte insuline als wapen. Ze bekende drie moorden te hebben gepleegd.

De Oostenrijkse verpleegkundige Waltraud Wagner werd in maart 1991 tot levenslang veroordeeld voor de moord op zeker vijftien patiënten die ze tussen 1983 en 1989 doodde met een overdosis morfine. Een paar jaar later werd ziekenverzorgster Martha U. ervan verdacht negen patiënten in het ziekenhuis van Delfzijl met insuline-injecties te hebben vermoord. Zij bekende vier moorden tijdens haar werk gepleegd te hebben.

Dr Death maakte 215 slachtoffers©ANP

Honderden slachtoffers

De Britse huisarts Harold Shipman, die de lugubere bijnaam ‘Dr Death’ kreeg, heeft minstens 215 van zijn patiënten om het leven gebracht. Hij diende zijn slachtoffers dodelijke heroïne-injecties toe. In het jaar 2000 werd hij veroordeeld voor vijftien moorden. Twee jaar later bleek dat deze vijftien moorden nog maar het topje van de ijsberg waren en dat hij meer dan 200 slachtoffers op zijn geweten had. Hij pleegde zelfmoord in 2004 terwijl hij een levenslange gevangenisstraf uitzat.

De 40-jarige Niels Högel injecteerde tussen 2000 en 2005 zijn slachtoffers met een middel dat een hartstilstand veroorzaakt. Wanneer het hart was gestopt met kloppen wierp de Duitse verpleegkundige zich op als levensredder door de slachtoffers te reanimeren. Hij was al veroordeeld voor zes moorden maar na onderzoek bleek dat de verpleegkundige nog veel meer slachtoffers te hebben veroorzaakt. Begin deze maand liet de Duitse politie weten dat hij 106 moorden op zijn geweten heeft, deze zaak is nog in behandeling. ​


Views

92

Zo bereid jij je nu vast voor op goede voornemens

Foto van 'Ingelise de Vries'

Het einde van het jaar nadert. Hoewel we misschien nog even druk in de sinterklaasstress zitten, wordt het toch alvast even tijd om stil te staan bij je goede voornemens. In december mogen we nog even los, maar per januari moeten we weer rustig aan doen van onszelf. Gezonder eten, meer sporten, stoppen met roken en natuurlijk even op de alcoholconsumptie letten. Hoe hou je die goede voornemens eigenlijk vol?

Charlotte van ‘t Wout is lifestylecoach en heeft daar wel een idee bij. „Het moet echt heel erg vanuit jezelf komen”, vertelt ze aan Metro. „Het moet een voornemen zijn waarvan je eigenlijk al het hele jaar vindt dat je ermee moet stoppen.” Zoals dat dagelijkse sigaretje of net dat ene drankje te veel. „Je moet het vooral niet doen onder invloed van vrienden, dan ga je het niet volhouden. Je moet zelf een hele duidelijke reden hebben en er echt zin in hebben.”

Jaloezie

Maar wanneer weet je nou of je echt intrinsiek gemotiveerd bent, zoals Van ‘t Wout het noemt? „Ik merk het bij mezelf dat ik soms jaloers ben. Dan krijg ik bepaalde negatieve gevoelens en denk ik: dat wil ik ook. Dat gaat dan om mensen die iets doen wat jij eigenlijk ook graag wil. Daarin is het vooral belangrijk dat je specifiek bent: stel jezelf geen vage doelen. „Wil je meer lezen? Stel jezelf als doel dat je iedere avond voor het slapengaan twee pagina’s uit een boek leest. Dan is het duidelijk wanneer en hoeveel je moet lezen. Dat is veel minder vaag. ‘Meer lezen’ kan namelijk ook betekenen dat je op jaarbasis misschien één boek extra leest, terwijl je veel meer zou willen lezen. Je moet jezelf niet de kans geven je er gemakkelijk vanaf te maken.”

Jezelf voorliegen

Een ander trucje zit ‘m volgens Van ‘t Wout in jezelf een beetje voorliegen. „Doe alsof je je doel al hebt gehaald. Zeg tegen jezelf dat je sportief bent, dan ga je je ook zo gedragen. Je gunt jezelf die net wat duurdere sportschoenen wat meer en omdat je jezelf sportief vindt, ga je wel hardlopen in de regen. Want jij bent tenslotte zo’n sporter.”

Niet boos zijn

Ook belangrijk om mee te nemen is een groter plaatje. „Hoe zie je jezelf over een jaar, of drie of vijf jaar? Je moet een groter plan hebben waar je goede voornemens inpassen. Anders heeft het geen zin.” Wil je bijvoorbeeld sparen of afvallen, dan doe je er goed aan om een tijdsschema te maken. „Anders kun je het blijven uitstellen. Als je weet wanneer je moet sporten of wat je elke maand spaart, hou je een vinger aan de pols. Maak kleine stapjes.”

En als het niet lukt? „Wees niet boos op jezelf, maar stel je doelen bij. Kijk naar wat het probleem is. Zijn je doelen te onrealistisch, of ligt het ergens anders aan? Zoek het probleem en los het op.”

Deze doelen ga jij dit jaar halen

De trucjes om onze goede voornemens te halen weten we nu, maar welke voornemens zijn ook echt gezond? Dat stoppen met roken gezond is, weten we. Hoe dat met de andere bekende doelen zit, bespreken we met gezondheidswetenschapper Annemarijn Glasbergen.

Gezonder eten

„Wat dat precies, weten veel mensen zo langzamerhand niet meer. Er zijn zoveel adviezen. Uiteindelijk gaat het erom dat je de basis op orde hebt. Zorg dat je elke dag drie volwaardige hoofdmaaltijden eet waarin alle voedingsgroepen vertegenwoordigd zijn. Zorg vooral voor voldoende groenten. Als die basis goed is, heb je al veel minder trek in ongezonde tussendoortjes.”

„Mensen vliegen vooral bij ongezonde snacks uit de bocht, de loze calorieën. Het zou mooi zijn als je die weet te beperken. Er valt veel winst te behalen met die gezonde basis.” Wil je wel snacken? „Twee stuks fruit dagelijks is aanbevolen. Je kunt dat afwisselen met bijvoorbeeld cherrytomaatjes of groenten tussendoor. Maar ook bijvoorbeeld een rijstwafel met Huttekäse. Die variatie is belangrijk zodat je onderaan de streep alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt.”

Een maand niet drinken

„Dat is op zich heel gezond! Aan alcohol en sigaretten zitten eigenlijk geen fysieke voordelen. Je bewijst je gezondheid zeker een gunst door niet te drinken. Maar die winst gaat teniet als je daarna weer in je oude patroon vervalt. Als je wat aan je alcoholverbruik wil doen, kun je het best kijken naar een duurzame strategie. Met een maand drinken red je het niet.”

„De gezondheidsraad adviseert maximaal één glas alcohol per dag, en liever geen. Uiteindelijk draait het vooral om balans. Iedereen heeft weleens een feestje, daar moet je lekker van genieten. Als je af en toe en bonte avond hebt, moet je je lichaam vooral de kans geven te herstellen en de alcohol even laten staan.”

Meer bewegen

„Of je flink meer gaat wandelen of non-stop in de sportschool staat, ligt aan je doel. De gezondheidsraad adviseert om 2,5 uur per week matig intensief te bewegen en daarnaast bot- en spierversterkende oefeningen te doen. Als je je gezondheid op peil wil houden, is flink bewegen belangrijk. Beweging is sowieso goed, zowel fysiek als mentaal. We zitten steeds meer en het is belangrijk om dat te doorbreken. Zorg dat je elke dag een beweegmoment creëert. Haal je lijf uit de comfortzone en geef het een prikkel.”

„Een goede gezondheid lijkt vaak ongrijpbaar, maar je moet gewoon bereid zijn keuzes te maken die bijdragen aan een goede gezondheid. Het helpt om kleine haalbare doelen te stellen. Pak de fiets in plaats van de tram of laat de suiker uit je koffie weg. Elke keuze die je maakt ten gunste van je gezondheid, is winst!”

Kun je niet wachten? Morgen is het 1 december. Begin gerust een maandje eerder!


Views

52