Metro
Metro Good vibes 17 nov 2020 / 10:39 uur

Vroeg je kerstversiering ophangen maakt gelukkiger volgens psychologen

Officieel gezien is het nog lang geen tijd om de kerstboom weer op te tuigen. Maar kun jij niet wachten? Dan hebben we nu het perfecte excuus: het vroeg ophangen van de kerstversiering kan je gelukkiger maken. Volgens psychologen in elk geval.

De reden is vrij simpel: het herinnert ons aan onze jeugd, toen kerst nog iets ‘magisch’ had.

Kerstversiering voor magische emoties

„In een wereld vol stress en angst associëren mensen zich graag met dingen die ze gelukkig maken”, zo stelt psycholoog Steve McKeown. Kerstversieringen roepen die sterke, gelukkige gevoelens uit de kindertijd op.

„Kerstversiering is dus gewoon een pad naar die magische emoties van die opwinding uit de kindertijd. Dus als je de versiering ophangt, voel je je nog langer enthousiast en opgewonden”, aldus McKeown.

Maar er kunnen ook andere redenen zijn voor het feit dat iemand obsessief bezig is met het vroegtijdig ophangen van kerstversiering. „Meestal is dat om nostalgische redenen. Maar het kan ook zijn om te compenseren voor vroegere teleurstellingen tijdens de feestdagen.”

Eenvoudigere tijd

Ook volgens psychotherapeut Amy Molin brengt kerstversiering je terug naar een eenvoudigere tijd. „De feestdagen wekken een gevoel van nostalgie op. Voor veel mensen is het vroeg ophangen van kerstversiering een manier om weer in contact te komen met de kindertijd.”

Maar het kan ook gelukkiger maken om een andere reden. „Voor mensen die een geliefde hebben verloren, zijn de feestdagen vaak een herinnering aan gelukkige tijden die ze vroeger met diegene hebben gehad”, zegt Molin. Door vroeg je huis vol te hangen met al die kerstversiering, voelen mensen zich vaak weer verbonden met die verloren geliefde.

Lees ook: Onderzoek: een ei per dag eten verhoogt risico op diabetes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Vroeg je kerstversiering ophangen maakt gelukkiger volgens psychologen
Sluiten