Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Good vibes 2 mrt 2018 / 07:19 uur

Microsoft helpt Ghanese docent na viral foto’s

Wat doe je als er op school geen computers zijn, maar scholieren op hun examen wel het vak ICT moeten afronden? Dan doe je alsof het schoolbord een computerscherm is en teken je daar alle functies en mogelijkheden na met krijt, vindt de 33-jarige Richard Appiah Akoto.

Teaching of ICT in Ghana's school is very funny. ICT on the board paa. I love ma students so have to do wat will make…

Gepostet von Owura Kwadwo Hottish am Donnerstag, 15. Februar 2018

Akoto werkt op de Betenase M/A Junior High School in Sekyedomase, Ghana. Op die school hebben de leerlingen niet de luxe om op computers te werken, maar gek genoeg is het vak information and communication technology (oftewel ICT) wel onderdeel van hun examenpakket. Als ze dit vak niet afronden, kunnen ze niet naar de middelbare school.

Natekenen

Dus probeert Akoto zonder computers uit te leggen hoe computers werken. Hij tekent op het schoolbord het scherm van Microsoft Word na en vertelt zijn leerlingen hoe de verschillende onderdelen werken en wat je allemaal kan met het programma. De studenten tekenen het werk van hun leraar na in hun schrift. Toen foto’s van deze les op Facebook verschenen, was iedereen op internet vol lof.

Met zoveel aandacht bereikte het bericht ook de ontwikkelaar van het nagetekende programma. Microsoft vindt de actie van de leraar geweldig en belooft hem een computer op te sturen en hem toegang te geven tot lesmateriaal van de softwaregigant.

Akoto vertelt Quartz dat dit niet de eerste keer was dat hij zijn studenten op deze manier computervaardigheden bijbracht. „Ik doe dit continu in de klas en ik vind het leuk om dingen op Facebook te uploaden dus ik wilde dit ook gewoon delen. Ik had geen idee dat het zoveel aandacht zou krijgen.” De leraar heeft thuis wel een laptop, maar deze kan hij op school niet gebruiken. De programma’s op zijn laptop komen namelijk niet overeen met de richtlijnen van de school.

Het bericht werd met veel lof ontvangen, maar ook gezien als een ironische afspiegeling van de situatie in Afrika. Op openbare scholen in Afrika kunnen kinderen gratis naar school, maar de voorzieningen op deze scholen zijn heel slecht. Veel ouders voelen zich zo noodgedwongen hun kinderen naar een privéschool te sturen. In Ghana is al tijden een discussie over het eerlijker verdelen van voorzieningen tussen de privé- en openbare scholen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Microsoft helpt Ghanese docent na viral foto’s
Sluiten