Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Good vibes 20 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

Lesbisch stel trouwt dit jaar in 24 landen

‘Ja, ik wil!’ Fleur Pierets en Julian P. Boom gaan elkaar het komende jaar 24 keer het jawoord geven, het lesbische echtpaar wil in alle landen ‘trouwen’ waar dat als homostel mogelijk is. Woensdag beginnen zij met hun ‘trouwtournee’ in New York.

„Het is best schokkend om te horen dat mensen niet eens weten dat je maar in 24 van de 194 landen kunt trouwen als gay koppel”, laten de vrouwen weten aan de website Zij aan Zij. De vrouwen willen met hun kunstproject en tour gelijke huwelijksrechten onder de aandacht brengen. Dit gaan zij doen door elkaar 24 keer het jawoord te geven in 24 verschillende landen. Symbolisch weliswaar, want officieel zijn Fleur (44) en Julian (39) al lang met elkaar getrouwd.

Homohuwelijk toegestaan in 24 landen

Het kunstproject heet Project 22. Toen het idee van Fleur uit Antwerpen en Julian uit Amsterdam ontstond, was het mogelijk om in 22 landen als homostel te trouwen, inmiddels zijn dat er 24. De dames willen mensen bewust maken van het feit dat er 170 landen zijn waar je als homostel elkaar niet de hand kan geven. Fleur en Julian hopen dat er tijdens hun reis steeds meer landen bijkomen waar je als homostel elkaar het jawoord kan geven. „Het mooie aspect van het huwelijk is de liefde. Het is universeel, iedereen kan zich daaraan relateren, iedereen van elke geaardheid, in elk land. Wij willen mensen bewust maken van het positieve: De liefde is iets moois.”

4 more days before the 1st. wedding: we definitely could use some more sleep since the project has put us in some…

Posted by 22 – The Project on Saturday, September 16, 2017

Ruim een jaar onderweg

De vrouwen beginnen met hun huwelijkstour in New York, waar ze in de Manhattan’s City Hall zullen trouwen. Daarna vliegen ze naar Nederland om de plechtigheid nog eens over te doen. Vervolgens stappen ze in oa. België, Frankrijk, Spanje, Portugal, Argentinië, Colombia, Uruguay, Brazilië en Nieuw-Zeeland in het huwelijksbootje. Hun ‘laatste huwelijk’ zal in oktober 2018 plaatsvinden in Zuid-Afrika.

Fleur en Julian leerden elkaar kennen op een lezing in Amsterdam en het was gelijk liefde op het eerste gezicht. De afgelopen jaren hebben ze in Amsterdam, Antwerpen en Spanje gewoond. Tijdens een vakantie in New York ontstond het idee voor hun project en eenmaal terug in Spanje zijn ze het echt uit gaan werken. De vrouwen zullen hun kunstproject vastleggen in verschillende vormen en willen uiteindelijk een boek, tentoonstelling en ‘making-of’-documentaire maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.