Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 21 jun 2017
Leestijd: 3 minuten

Voormalig vluchteling in Nacht van de Vluchteling

De jonge Rowan en Waan lopen van zaterdag op zondag met een duidelijk idee de Nacht van de Vluchteling.

De een, Waan, is zelf vluchteling geweest. De ander, Rowan, is nog maar 14 jaar en wil graag lopen voor kinderen die vluchten uit een oorlogsgebied. Dit weekend komen zij in actie tijdens de Nacht van de Vluchteling (zie info onderaan). Net als 5000 andere deelnemers halen zij zo wandelend geld op voor vluchtelingen die zijn opgevangen in eigen regio.

‘Voor mijn ouders’

Waan Dosky was in 1991 een peuter van nog maar 2 jaar, toen ze met haar ouders vanuit Iraaks Koerdistan op de vlucht sloeg. Te voet, vanuit het noorden van Irak, drie dagen lang de bergen door naar het zuidoosten van Turkije. Waan bruist van de energie en loopt de 40 kilometer van de Nacht van de Vluchteling van Nijmegen naar Arnhem.

Veel herinnert Waan (28) zich niet van deze zware tocht. Alles wat ze vertelt, weet ze van de verhalen van haar vader en moeder. Verhalen waar Waan pas later in haar jeugd over hoorde. Vanuit de Iraaks-Turkse grens zijn we doorgelopen naar Istanbul en van daaruit verder Europa in en naar Nederland.

Voormalig vluchteling en tiener in Nacht van de Vluchteling

„Ik heb veel respect voor Nederland dat mij en mijn familie 26 jaar geleden zo gastvrij heeft opgenomen. Ik vraag me weleens af waar ik nu zou zijn als mijn ouders destijds niet dat moeilijke besluit hadden genomen. Hoe dan ook heb ik ongelofelijk veel bewondering voor mijn ouders. Samen met mijn moeder loop ik nu de Nacht van de Vluchteling. Het zijn mijn vader en moeder, aan wie ik deze bijzondere nacht vol liefde en respect opdraag.”

Waan oefent bijna dagelijks als voorbereiding op de loop. Per dag loopt zij gemiddeld zeker 10 kilometer en haar moeder sluit zich daar zo af en toe bij aan. „Spannend wordt het wel. Hoewel ik er geen echte verwachtingen van heb, weet ik zeker dat het ook een hele leuke en bijzondere nacht wordt.”

‘Niet in slaap vallen’

Met 14 jaar is Rowan uit Oss een van de jongste deelnemers aan de Nacht van de Vluchteling. Samen met zijn moeder Dorette loopt hij de 40 kilometer. Het zal de eerste keer zijn dat Rowan een nachtje gaat doorhalen. Een spannend avontuur voor hem én een avontuur dat hij uiterst serieus neemt.

Rowan zit natuurlijk nog op school en loopt naast de Nacht van de Vluchteling binnenkort ook nog eens de Nijmeegse Vierdaagse. Hij blijkt een ware doorzetter. „Lopen vind ik leuk en gezellig en ik doe dat graag samen met mijn moeder. Voor m’n plezier. Maar kinderen uit oorlogsgebieden moeten vluchten voor geweld en ver lopen voor een veilig thuis en om te eten”, vertelt Rowan. „Ik word na de Vierdaagse juichend binnengehaald, maar deze kinderen eindigen als vluchteling in een kamp. Deze loop is voor mij een avontuur maar voor die kinderen is hun tocht een ramp. We hebben ons streefbedrag gehaald en daarmee kunnen twee scholen in een crisisgebied worden heropend.”

„Ik ben er dus wel klaar voor, maar spannend is het wel. Ik heb al vaker lange afstanden gelopen. Maar ik vind het heel spannend om de hele nacht door te lopen zonder in slaap te vallen.”

Voormalig vluchteling en tiener in Nacht van de Vluchteling

Feiten over de Nacht

De Nacht van de Vluchteling wordt komend weekend gehouden, van zaterdag op zondag.

• Waar? 40 km van Rotterdam naar Den Haag, Nijmegen naar Arnhem en Amsterdam – Amsterdam (24.00 uur).

• Extra afstanden. De hoofdstad doet voor het eerst mee en heeft, vanaf 18.45 uur, ook afstanden van 10 en 20 kilometer.

• Tussenstand. De teller liet deze week zien dat er al meer dan 1,2 miljoen euro door de deelnemers is binnengehaald of door spontane sponsors is geschonken.

• In 2010 werd de eerste Nacht van de Vluchteling gehouden. Aansluitend is het op 20 juni Wereld Vluchtelingendag.

• Meer informatie? Dat vind je op www.nachtvandevluchteling.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Voormalig vluchteling in Nacht van de Vluchteling
Sluiten