Sofie Smulders
Sofie Smulders Good vibes 13 apr 2017
Leestijd: 3 minuten

KamaSutrA stopt, maar wat vindt de bezoeker daarvan?

De bezoekersaantallen zijn stabiel, maar tóch is het einde in zicht voor de KamaSutrAbeurs. Deze zomer vindt de laatste editie plaats. De organisatie heeft meerdere redenen om de handdoek in de ring te gooien, maar de belangrijkste lijkt het veranderen van de erotische scene, die tegenwoordig vooral online huishoudt. Vaste bezoekers zullen het jammer vinden dat hun tweejaarlijkse pleziertje verdwijnt.

Een andere reden voor het stopzetten van het evenement is bij de organisatie van KamaSutrA de uitdaging om innovatief te blijven. „Als je merkt dat je niet meer vernieuwend bent, wil je minder animo van bezoekers liever voor zijn”, vertelt beursmanager Mariska van den Hout aan Metro. „Elke editie proberen we iets nieuws toe te voegen. Bezoekers zijn continu op zoek naar nieuwe dingen en willen steeds meer.”

Uniek

Toch denkt niet iedereen daar zo over. „Onbegrijpelijk dat een evenement dat zo goed bezocht wordt en waar dus een geweldige markt voor is, ermee stopt”, zeggen J. en M. (begin 60). „Volgens ons is datgene wat online aangeboden wordt totaal, maar dan ook totaal wat anders dan wat de beurs biedt. Deze beurs is uniek.”

Dat uniek zijn beaamt Van den Hout: „Op andere beurzen is het niet toegestaan om zo ver te gaan. Daar zie je vooral veel stands en draait het om de producten. Er zijn wel shows, maar die blijven beperkt.” Al jaren wordt de KamaSutrA in de Utrechtse Jaarbeurs georganiseerd, een samenwerking die ervoor zorgt dat er van alles mogelijk is.

Erotische doolhoven, swingerscafés, optredens van strippers, een SM-podium: er is een hoop te doen op de beurs, die sinds september vorig jaar de naam KamaSutrA Erotic Festival draagt. Dat bezoekers weten waar ze aan toe zijn, lijkt juist een lokkertje voor vaste klanten van de KamaSutrA.

Laagdrempelig

Die vernieuwing, waar ze het bij de organisatie over hebben, is dus niet voor iedereen noodzakelijk. J. en M.: „Als je zelf ooit op de beurs geweest bent, dan weet je dat mensen juist deze beurs willen. Er is, voor zover wij weten, geen enkele andere gelegenheid waar je zo open en vrij met elkaar om kunt gaan.”

Dat begrijpt Van den Hout. „Ik kan me heel goed voorstellen dat die mensen, onze focusgroep, het heel jammer vinden. Voor veel mensen is het echt iets om naar uit te kijken.” De laagdrempeligheid is een van de ‘unique selling points’ van KamaSutrA, maar volgens de organisatie zijn er ook mensen die meer willen dan de beurs kan bieden.

Ook Danny (44) vindt het jammer dat KamaSutrA deze zomer voor het laatst plaatsvindt, maar miste de afgelopen editie vooral veel in de verzorging van het evenement. Innovatie is ook wat hem betreft niet echt nodig: „Het hoeft echt niet zo vernieuwend te zijn, het gaat de mensen om een spannend uitje: kijken, bekeken worden, gezien worden.” Wat hem betreft is de rek er dan ook zeker niet uit. „De seksindustrie blijft te allen tijde een goede investering en het is een behoefte. Je moet het alleen wel goed aanpakken.”

Feit blijft dat liefhebbers deze zomer voor de laatste keer de kans hebben om van de KamaSutrAbeurs te genieten. De organisatie wil er met een knaller uitgaan, vertelt Van den Hout: „We gaan terug naar het oude beursconcept en pakken het als vanouds aan met onwijs leuke en spectaculaire shows, pornosterren en strippers.” Het evenement wordt georganiseerd van 29 september tot en met 1 oktober.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.