Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 7 apr 2017

Bronzen Ploeger Helmond plots 10 meter en van goud

Ruim 400 musea hebben tot en met zondag 9 april de deuren geopend om hun pronkstukken in de schijnwerpers te zetten. Metro volgt deze Nationale Museumweek in een reeks van vijf verhalen. Deze keer het derde museumitem dat als Gouden Pronkstuk is onthuld. Na de Gouden Letterkast van Dordrecht en het Gouden Meisje van Yde in Assen, nu de Gouden Ploeger van Helmond.

9 meter 40 gegroeid

Normaal staat De Ploeger van de Belgische kunstenaar Constantin Meunier veilig in Museum Helmond. 60 centimeter hoog is dit bronzen beeld, maar 9 meter en 40 centimeter gegroeid nu hij ook buiten op de Helmondse Kanaaldijk staat te pronken. Het brons is tijdens de Nationale Museumweek vervangen door kunststof met een glanzende goudlaag.

Presentator Klaas van Kruistum en veel belangstellenden kwamen gistermiddag naar Noord-Brabant om de enorme Gouden Ploeger te onthullen. Voor het officiële gedeelte kwamen burgemeester Elly Blanksma – van den Heuvel in actie en Marianne Splint, directeur van Museum Helmond, in actie.

Passanten kunnen het pronkstuk tot en met zondag bewonderen. Op deze manier wordt de aandacht getrokken voor het origineel dat op steenworp afstand in, zoals gezegd, Museum Helmond te zien is.

Ontbloot bovenlijf

Maker Constantin Meunier had een grote invloed op realistische kunst in de negentiende eeuw. Hij maakt onder meer ook De Schipbreukeling, Smeder, Steenbreker en Steenhouwer. Volgens de kenners geeft Meunier De Ploeger ‘menselijke waardigheid, ondanks zware arbeids- en levensomstandigheden’. De boer die ploegt heeft een ontbloot bovenlijf. Zijn rechterhand stuurt de ploeg, met zijn linkerhand maakt hij een vuist alsof hij de teugel vasthoudt van het paard dat de ploeg door de aarde voorttrekt.

Als gouden exemplaar in de buitenlucht was De Ploeger de afgelopen dagen al een belangrijker Helmonder. Hij kreeg 24 uur per dag bewaking.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bronzen Ploeger Helmond plots 10 meter en van goud
Sluiten