Daisy Heyer
Daisy Heyer Good vibes 3 mrt 2017 / 08:27 uur

Plas- en poepbacteriën: gevaarlijk of gewoon vies?

Poepbacteriën in de sushi, urine in het zwembad… in het nieuws word je bijna doodgegooid met alle restjes van uitwerpselen die je in het dagelijks leven tegen zou komen. De gemiddelde Nederlander gruwelde donderdag van het nieuws dat er volgens Canadese wetenschappers zo’n 75 liter urine in een gemiddeld zwembad zit. Dat bleek uit 250 watermonsters uit 31 zwem- en bubbelbaden.

We vinden het vies, maar zijn die bacteriën van uitwerpselen daadwerkelijk schadelijk, of is het vooral ons gevoel van onsmakelijkheid wat stoort? „Als het om urine in het algemeen gaat, is het vooral dat laatste”, meldt Steven van der Lelie, adviseur Milieu en Gezondheid GGD NOG aan Metro. „Urine van mensen is eigenlijk redelijk steriel. Er zitten niet veel slechte stoffen in, maar komt wel van ‘afval’ van je lichaam. Je lichaam wil het kwijt, dus wordt er een geurtje aan toegevoegd dat wij vinden stinken. Omdat we het vinden stinken, vinden we het vies, maar op zichzelf kan het niet veel kwaad.”

Zwembad is anders

„Urine in zwembaden is echter een ander verhaal”, vervolgt Van Der Lelie, die wel dacht dat er urine in zwembaden zou zitten, maar niet had gedacht dat het om zoveel zou gaan. „In een grotere hoeveelheid reageert de urine op de chloor in het zwembad. In combinatie met bijvoorbeeld slechte ventilatie en lichaamsvuil – zoals haren, gel, huidschilfers – ontstaat er een chemische reactie die chlooramine veroorzaakt. Dat stofje, daar krijgen mensen wél last van. Zo kun je hoesterig of benauwd worden.”

Colourbox

Ook poepbacteriën zijn – naast ‘in je sushi’ en ‘in de gourmetschotels’ – vast en zeker op plekken als zwembaden en in sauna’s terug te vinden. Krijg je de poepbacterie (de E-coli bacterie) binnen, dan kan dat gezondheidsproblemen opleveren, al blijkt uit verschillende onderzoeken dat het ook het niet direct ziekmakend is. Zwangeren, ouderen en mensen met een lage weerstand kunnen ziek worden van de E-coli bacterie.

„Je moet er wel veel van binnenkrijgen voordat je er echt ziek van wordt”, legt Van Der Lelie uit, „Als een zwembad of sauna zichtbaar verontreinigd is, moet er natuurlijk wel met spoed worden schoongemaakt. Maar ook hier oogt het vaak vooral heel viezer dan dat het gevaar oplevert.”

Douchen voor het zwemmen

Wat te doen aan al die viezigheid? „Nou, niet in het zwembad plassen!”, zegt Van Der Lelie (en het je kinderen ook afleren, red.). „En sla het douchen voordat je het water ingaat ook niet over. Van tevoren douchen is een bescherming voor anderen en daarmee ook weer een bescherming voor jezelf. En wees een beetje kritisch als je een zwembad of sauna instapt: als het er stinkt, weet jij ook wel dat het er niet al te hygiënisch is.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Plas- en poepbacteriën: gevaarlijk of gewoon vies?
Sluiten