Ebru Umar
Ebru Umar Nieuws 3 mrt 2017 / 08:21 uur

Marianne Thieme: Ik wil dat je met je hart stemt

Politiek is saai! Om het een tikkie minder saai te maken, interviewde Metro in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen een aantal lijsttrekkers in hun stamkroeg. Vandaag: Marianne Thieme van Partij voor de Dieren.

En weer zitten we in Café Leopold, dit keer met Marianne Thieme, de lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Niet dat dit haar stamkroeg is. Ze luncht hier regelmatig met collega’s uit de Tweede Kamer.

Kunnen we concluderen dat je zelden in de kroeg komt?
Die dagen zijn inderdaad wel voorbij. Als ik eenmaal thuis ben, vind ik het fijn om bij de kinderen te zijn. In mijn studententijd ging ik veel naar de kroeg. Ik ging op mijn zestiende naar de Korenmarkt in Arnhem. Daar werd toen nog gewoon alcohol geschonken zonder dat om je leeftijd gevraagd werd. Tot m’n dertigste ging ik nog uit en dronk ik misschien drie, vier glazen op een avond. Tegenwoordig sta ik na één glas al op m’n kop, dus drink ik nauwelijks meer.

Welke vraag kun je tijdens deze campagneperiode niet meer horen?
Met wie ik wil formeren. Je stuurt de kiezer met zo’n vraag en het leidt tot strategisch stemmen. Mensen worden gestimuleerd om zo te stemmen dat bepaalde partijen al dan niet de grootste worden of om ze juist uit het torentje te houden. We hebben in 2012 gezien waar dat toe leidt: als je PvdA had gestemd om de VVD uit te sluiten of VVD om de PvdA uit te sluiten, kwam je van een koude kermis thuis: je kreeg ze alle twee. Ik doe niet mee met dat spelletje, ik wil dat mensen met hun hart stemmen.

Ik heb je nog niet horen zeggen dat je premierambities hebt.
Dat doen mijn mannelijke collega’s al meer dan genoeg. Ik wil invloed krijgen en dat kan op allerlei manieren vorm krijgen. Je kunt natuurlijk de grootste worden en regeren, maar vanuit de Tweede Kamer kun je ook invloed uitoefenen. En natuurlijk zal ik mijn verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan als de PvdD de grootste wordt.

Elke partij heeft een vrouw op de tweede verkiesbare positie. Heb je een advies aan ze hoe ze bovenaan de lijst kunnen komen?
De debatten in de Kamer zijn verworden tot wedstrijdjes verplassen, elkaar vliegen afvangen. Het zou geweldig zijn als vrouwen straks in de Tweede Kamer op een andere manier politiek bedrijven waardoor we terug naar de inhoud kunnen gaan. Uitgaan van de kracht van argumenten. Marilyn Monroe zei dat vrouwen die gelijk willen zijn aan mannen, gebrek aan ambitie hebben. Ik zou willen dat elke vrouw dat onthoudt: wees jezelf in plaats van met de jongens mee te willen doen.

Waarom was je niet bij het WNL vrouwendebat afgelopen zondag?
Ten eerste: hoezo een vrouwendebat? Dat Libelle een gesprek met de politieke topvrouwen organiseert, dat snap ik. Heeft alles met doelgroep te maken en daar ben ik bij. Maar een ‘vrouwendebat’ bij de publieke omroep? Spreken we dan ook over een ‘mannendebat’: het lijsttrekkersdebat van deze verkiezingen? Ik vind dat het iets zegt over de stand van Nederland: treurig. Bij WNL was ik niet uitgenodigd. Ze hadden begreep ik alleen de nummers twee uitgenodigd maar Esther Ouwehand, die bij ons op twee staat, was niet uitgenodigd. En Kathalijne Buitenweg van GroenLinks ook niet. Prima dat WNL voor bepaalde partijen kiest, zég dát dan. Want het is wel raar als ondanks de maatschappelijke discussie over te weinig vrouwen in de politiek de enige nummer één niet uitgenodigd wordt.

De Partij voor de Dieren noemt haar partijprogramma ‘Plan B’. Jullie zijn allang niet meer een one issue partij. Wat kunnen we verwachten?
De basis is dat we een ander economisch systeem nastreven, omdat die nu ten koste gaat van kwetsbare groepen. We willen een duurzame samenleving die geleid wordt door mededogen, waarin we opkomen voor kwetsbaren; we willen de mogelijkheden voor een basisinkomen onderzoeken, belastingen dusdanig verschuiven dat arbeid goedkoper wordt en grondstoffen duurder. We willen minder vluchtelingen door de oorzaken als honger, armoede en klimaatverandering aan te pakken. Op onze website hebben we een prachtige animatie waarmee het hele partijprogramma wordt uitgelegd; het staat niet op papier want dat lezen vrij weinig mensen (check planb.partijvoordedieren.nl). Online zie je de kaart van heel Nederland met allerlei thema’s, als je erop klikt krijg je een filmpje of een animatie te zien waarin een deskundige of ikzelf iets over het thema vertelt. Het is heel leuk geworden.

Net als de PVV en 50Plus hebben jullie niets laten doorrekenen.
En dus zijn we hetzelfde?

Dat zeg ik niet.
Dat hele doorrekenen slaat nergens op in mijn optiek maar ik ben benieuwd waarom de PvdD het niet gedaan heeft. Het Centraal Planbureau stelt zelf dat het geen revolutie kan doorrekenen, ze hebben een beperkte kijk op de economie met een eenzijdige economische logica. Wat wij willen past niet binnen de parameters van het CPB. Bovendien biedt een doorrekening schijnzekerheid aangezien geen enkel partijprogramma in zijn geheel wordt uitgevoerd. Programma en doorrekening kunnen na 15 maart zo de prullenbak in. Het gaat nergens over. Politici zijn verworden tot boekhouders, technocraten, terwijl het naar mijn mening moet gaan om visie en feeling met wat de problemen en zorgen zijn. Als een regering eenmaal een plan heeft, kijk je wat het kost, wat de haken en ogen zijn en zoek je de passende oplossing.

Je was in 2006 zelf een nieuwkomer, wat zou je de huidige nieuwkomers aanraden?
Focus je op de speerpunten, heb een eenduidig verhaal en ga niet mee in de agendering van andere politieke partijen of de media. Laat je niet afleiden, herhaal en hamer op je eigen speerpunten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Marianne Thieme: Ik wil dat je met je hart stemt
Sluiten