Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Good vibes 25 feb 2017

De juiste hoeveelheid alcohol maakt je knapper

Feestbeesten en carnavalsvierders opgelet! Zet de wijn en het bier maar vast koud. Volgens onderzoek maakt een alcoholisch drankje of twee je namelijk fysiek aantrekkelijker.

Hoewel bier en wijn niet bepaald bekend staan als schoonheidsdrankjes, werden mensen met een slokje op in een onderzoek van de Universiteit van Bristol in het Verenigd Koninkrijk toch beter beoordeeld op aantrekkelijkheid dan wanneer zij nuchter waren. In het onderzoek werden twintig mannelijke en twintig vrouwelijke studenten drie maal voor dezelfde achtergrond gefotografeerd. Op de eerste foto waren zij hartstikke nuchter, op het tweede kiekje hadden ze een kleine hoeveelheid pure alcohol achter de kiezen en op de laatste foto hadden ze twee keer zoveel alcohol gedronken.

De onderzoekers lieten de foto’s vervolgens beoordelen door een groep mannen en vrouwen die geen druppel alcohol op hadden. Wat bleek: de hoogste cijfers werden toegekend aan de tweede foto waarop de studenten een klein beetje hadden gedronken.

Teken van vruchtbaarheid

Hoofdonderzoeker Marcus Munafo stelt dat het goed is te verklaren dat je knapper wordt van alcohol. Bier of wijn zorgt er namelijk voor dat de bloedvaten vlak onder je huid tijdelijk verdwijnen, waardoor de doorbloeding van bijvoorbeeld je wangen beter wordt. Zo kunnen er blosjes ontstaan.

„In het dierenrijk is een goede doorbloeding een teken van vruchtbaarheid”, vertelt Munafo. „Het zou goed kunnen dat mensen rode wangen ook opvatten als een positief seksueel signaal.” Daarnaast ontspannen je gezichtsspieren zich onder invloed van alcoholische versnaperingen. „Je komt daardoor wat losser over.” Ook ben je eerder geneigd om te (glim)lachen.

Het luistert nauw

Maar let op: de hoeveelheid alcohol die je drinkt luistert erg nauw. Met te veel drank achter de kiezen, zijn de opfleurende effecten ver te zoeken. De derde foto’s, waarop de proefpersonen meer dan de minimale hoeveelheid alcohol hadden genuttigd, werden minder goed beoordeeld.

Ofwel: wie mooi wil zijn, drinkt met mate. „Wanneer je te veel onder invloed bent, ga je waziger uit je ogen kijken en dat is juist minder aantrekkelijk”, legt Munafo uit. „Het geheim is dus: drink minimaal voor een maximaal effect.”

Hoeveel dan precies?

Welke hoeveelheid alcohol precies aantrekkelijk maakt, verschilt per persoon. In het onderzoek werden de mensen met 0,4 gram alcohol per kilogram lichaamsgewicht het meest aantrekkelijk gevonden. Voor iemand die 75 kilogram weegt staat dit gelijk aan 250 milliliter wijn (twee glazen) en 750 milliliter bier (tweeënhalf glas).

Proost!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De juiste hoeveelheid alcohol maakt je knapper
Sluiten