Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Good vibes 30 jan 2017 / 07:30 uur

Als je dit leest wil je je (vieze) spullen weggooien

Als het om eten gaat, gooien we iets direct weg zodra de houdbaarheidsdatum is verstreken. Maar als het gaat om huishoudelijke voorwerpen zijn we een stuk minder kritisch. Onterecht, ook deze producten kunnen gezondheidsklachten opleveren. Helpling, het online platform voor het boeken van een huishoudelijke hulp, heeft acht huishoudelijke items op een rij gezet die je echt vaker moet vervangen (en waarom).

Acht keer gruwelen

1 Je tanden poetsen met miljoenen bacteriën

Houdbaarheidsdatum tandenborstel: 3 maanden, afhankelijk van je gezondheid

Waarom?

Helaas betekent poetsen niet altijd een schoon gebit. Onderzoek wijst uit dat een tandenborstel miljoenen bacteriën bevat die darmproblemen kunnen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om je tandenborstel elke drie maanden te vervangen. Heb je een griepje gehad of ben je verkouden geweest? Gooi dan onmiddellijk je tandenborstel weg. Zo voorkom je dat je jezelf wéér infecteert.

Als je dit leest wil je (vieze) spullen meteen weggooien

2 Slapen op de huismijt

Houdbaarheidsdatum kussens: 18 maanden

Waarom?

Eigenlijk weet je wel waarom: je slaapt elke nacht op hetzelfde kussen. Door huidschilfers, haar en zweet is je kussen een voedingsbron voor huismijt, zelfs door de kussensloop heen. Een gemiddeld kussen bevat 350 duizend bacteriën, dus overweeg vooral om af en toe een nieuwe te kopen.

Als je dit leest wil je (vieze) spullen meteen weggooien

3 Bacterie wordt geboren in natte handdoek

Houdbaarheidsdatum handdoekjes: 1 week

Waarom?

Je droogt je handen af met een handdoekje in de keuken of toilet en daarna laat je hem nat hangen of liggen. Dit is hoe bacteriën geboren worden. Uit een studie blijkt dat 89 procent van de handdoeken besmet zijn met de E. Coli-bacterie, die onder andere diarree veroorzaakt. Vervang je handdoeken eens per week en was ze op 60 graden.

Als je dit leest wil je (vieze) spullen meteen weggooien

4 Scheermesje op de rand van je bad

Houdbaarheidsdatum scheermesjes: 2 weken

Waarom?

De meeste mensen bewaren hun scheermesjes op de rand van het bad of in de douche. Herkenbaar? Dat kun je beter niet doen. Schimmel kan zich gemakkelijker verspreiden door de vochtigheid, restjes van haar en sop.

Als je dit leest wil je (vieze) spullen meteen weggooien

5 Niet zo krenterig met een schuursponsje

Houdbaarheidsdatum sponsjes: 1 week

Waarom?

Een oud sponsje kan meer vuil verspreiden dan dat het verwijdert. Op vierkante meter schuurspons bevat 10 miljoen bacteriën, dus reken maar uit… Wees dus niet te krenterig met sponsjes. Als je dagelijks sponsjes gebruikt, pak dan elke week een nieuwe.

Als je dit leest wil je (vieze) spullen meteen weggooien

6 Tupperware is niet voor eeuwig

Houdbaarheidsdatum tupperware: 3 maanden

Waarom?

Bewaar jij je tupperwarebakjes alsof het een collectie bijzondere edelstenen is? Doe het niet! Als je ze een paar jaar gebruikt hebt, kan plastic beschadigen en kunnen er giftige chemicaliën vrijkomen. Gooi plasticbakjes direct weg als je sporen van gebruik ziet.

7 Bacterie vanuit contactlensdoosje direct je oog in

Houdbaarheidsdatum contactlensdoosjes: 1 maand

Waarom?

Je lenzen maak je elke avond voor het slapen schoon, maar het doosje dan? Volgens een onderzoek is de helft van de contactlensdoosjes besmet met schimmel en bacteriën. Vervang je contactlensdoosjes dus elke maand, anders breng je de bacteriën uit het doosje over naar je ogen.

Als je dit leest wil je (vieze) spullen meteen weggooien

8 Je kookkunst verziekt door oude kruiden

Houdbaarheidsdatum kruiden: 12 maanden

Waarom?

De meeste kruidenpotjes gaan niet leeg, omdat je ze maar zelden gebruikt. Dit kan je kookkunsten verpesten zonder dat je het realiseert. Zelfs als je de kruiden op een droge plek bewaart, is het beter om na een jaar te overwegen om ze in de prullenbak te gooien.

Als je dit leest wil je (vieze) spullen meteen weggooien

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Als je dit leest wil je je (vieze) spullen weggooien
Sluiten