Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 24 dec 2016

Schoonmaaktips voor wie kliedert met Kerst

De kater komt later, zeggen ze weleens. Wie veel alcohol nuttigt kent het vast, maar de kater kan ook na Kerstmis komen. Twee feestdagen lang eten kan z’n sporen nogal nalaten. Daarom op weg naar Kerst: vijf schoonmaaktips. Helpling, een bedrijf dat schoonmaakhulpen in de aanbieding heeft, selecteerde deze voor Metro. Over kaarsvet, gourmetten, nepsneeuw, kaasfondue en de oven.

1 Die geur van gourmetten…

Flink gourmetten zie je niet alleen op je heupen terug, je ruikt het ook sterk terug in huis. De ervaren gourmetters weten het: dat duurt een dag of twee, drie. Wil je de volgende morgen niet wakker worden in de lucht van je gourmetstel of kaasfondue? Zet dan voordat je naar bed gaat bakjes met azijn en warm water verspreid door het huis neer. Laat ze de hele nacht staan. De azijn neutraliseert andere geurtjes en jij wordt wakker in een fris huis.

Schoonmaaktips voor wie kliedert met Kerst

2 Kaarsvet, altijd op de verkeerde plek…

Even hard een kaars uitblazen: fout. Een kaars van de ene naar de andere plek tillen: gaat vast mis. Voor je het weet zit het kaarsenvet in je kleding, op je mooie vloer of in je tafellaken. Met een keramische schraper lukt dat vet van de vloer schrapen prima, maar wat als het in stof zit? Plaats een stuk keukenpapier op de vlek en föhn die vlek net zo lang tot het keukenpapier het kaarsvet heeft geabsorbeerd.

Schoonmaaktips voor wie kliedert met Kerst

3 Het slagveld dat oven heet…

Lijkt de binnenkant van je oven na Kerst op een druipsteengrot? Tijd om hem eens schoon te maken. Strooi riant zout op de aangekoekte resten en zet de oven op 50 graden. Even geduld en ja veegt de aangekoekte rommel simpel weg met een vochtig doekje.

Schoonmaaktips voor wie kliedert met Kerst

4 Spijt van al die nepsneeuw…

Het spoot zo lekker, dus in de weken voor Kerstmis heb je je huis met een complete spuitbus veranderd in een soort winterwonderland. Echter, dan weet je het na een paar dagen weer: nepsneeuw verandert in niets anders dan wat vieze plakkerige vlekken. De tip: pak je ijskrabber uit de auto en verwijder hiermee de plakkerige laag. Mix alcohol met warm water om de vlekken die de sneeuw achterlaat weg te poetsen. Deze truc werkt voor je ramen en je vensterbank.

Schoonmaaktips voor wie kliedert met Kerst

5 Oh nee, die restjes kaasfondue…

Kaasfonduen is voor veel gezinnen een traditie, maar net zo’n traditie is de irritatie over de aangekoekte pan na het eten. Laten we die irritatie maar eens wegnemen. Laat de pan pan vollopen met koud water en afwasmiddel. Laat het een half uurtje staan. Gebruik geen warm water, want dan smelt de kaas weer en begint de bende opnieuw. Haal tot slot een stuk keukenpapier door de pan om de kaasresten te verwijderen.

Schoonmaaktips voor wie kliedert met Kerst

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Schoonmaaktips voor wie kliedert met Kerst
Sluiten