Elselotte Smink
Elselotte Smink Good vibes 5 dec 2016
Leestijd: 1 minuut

Aantal kankergevallen fors toegenomen

In de afgelopen jaren hebben steeds meer mensen kanker gekregen. Het aantal gevallen van de ziekte steeg wereldwijd met 33 procent.

Dit blijkt uit onderzoek van JAMA Oncology, een wetenschappelijk tijdschrift over kanker. In totaal leden vorig jaar zo’n 17,5 miljoen mensen aan kanker. Ongeveer 8,7 miljoen mensen stierven aan de ziekte. De stijging van het aantal kankergevallen tussen 2005 en 2015 wijten de onderzoekers onder andere aan de vergrijzing en de toeneming van de wereldbevolking.

Mannen en vrouwen

Mannen lopen meer kans om kanker te krijgen dan vrouwen: deze is één op drie. Voor vrouwen is deze kans iets kleiner, namelijk één op vier. Prostaatkanker is wereldwijd de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen, bij vrouwen is dit borstkanker. Ruim 2,4 miljoen vrouwen wereldwijd lijden aan deze vorm.

Uit cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) blijkt dat darmkanker de vorm is die in ons land onder zowel mannen als vrouwen na prostaat- en borstkanker veel voorkomt: 17,9 procent onder mannen en 14,5 procent bij vrouwen.

Veel onderzoek

De wetenschappers benadrukken dat door de stijging van het aantal kankergevallen het belang van goed onderzoek steeds groter wordt. Ook het vroeg ontdekken van de ziekte heeft veel effect. „Er is een grote behoefte aan meer pogingen rondom de preventie van kanker. Zoals het terugdringen van tabaksgebruik en de promotie van sporten en een gezond dieet”, zo stellen de onderzoekers.

Ondanks het sombere nieuws van de stijging van het aantal gevallen van de ziekte, zijn nieuwe behandelmethodes reden voor hoop, volgens de wetenschappers. Deze en andere recente ontwikkelingen zorgen namelijk voor betere overlevingskansen van de ziekte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.