Sophie Moerman
Sophie Moerman Good vibes 5 nov 2016
Leestijd: 1 minuut

‘Vrouwen drie keer zo gevoelig voor xtc als mannen’

Drugs staan sowieso al niet bekend als goed voor de gezondheid, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat vrouwen in het bijzonder gevaar lopen wanneer ze MDMA of xtc nemen.

Uit cijfers van de Global Drugs Survey blijkt dat er de afgelopen drie jaar vier keer zoveel Britse vrouwen naar de EHBO moesten na het gebruik van drugs waar MDMA in zit. Dit betekent dat vrouwen twee tot drie keer zo vaak behandeld moesten worden als mannen. „Iedereen moet natuurlijk opletten met drugs, maar met name vrouwen zou ik willen adviseren goed op te letten wat, hoeveel en met wie ze drugs nemen”, aldus Adam Winstock van GDS tegenover The Guardian.

Hormoonspiegel

Een verklaring voor het grote verschil in reactie op MDMA kan worden gevonden in de hormoonspiegel van vrouwen. MDMA staat erom bekend vocht in je lichaam vast te houden, iets wat kan leiden tot watervergiftiging, zwellingen in je hersenen of zelfs de dood. Oestrogeen, het vrouwelijke hormoon, versterkt dit effect en daardoor belanden vrouwen sneller in het ziekenhuis na het gebruik van bijvoorbeeld xtc.

Winstock waarschuwt dat ook een kleine dosis van MDMA gevaarlijk kan zijn, omdat de uitwerking onvoorspelbaar is. Bovendien zouden mensen vaak meer nemen dan ze hadden gepland, soms met fatale gevolgen.

Nederland

Ook in Nederland gaat het regelmatig mis met MDMA. Ruim de helft van alle ehbo-bezoekjes op een festival vindt plaats na het nemen van een pil, blijkt uit cijfers van het Trimbos Instituut.

Ruim 6,5 procent van de jonge Nederlanders gebruikte in 2016 wel eens xtc, een stijging ten opzichte van 2014. Ook gebruiken we flink meer dan de rest van Europa, waar slechts 1,7% van de jongeren zich aan een pilletje waagt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.