Daisy Heyer
Daisy Heyer Good vibes 17 nov 2016
Leestijd: 4 minuten

Kijken naar kaas: slaapzender Mattflix is een feit

Val jij ook altijd in slaap voor de televisie? Vanaf vandaag hoef je dat niet meer met een saaie aflevering van Voetbal International of het altijd spannende Astro TV te doen, want er is een speciale slaapzender ontwikkeld. Mattflix, een website met de meest slaapverwekkende filmpjes van Nederlandse bodem waar je heerlijk mee in slaap kunt vallen, is donderdag live gegaan.

Ondernemer Joep Verbunt van Matt Sleeps kwam op het idee toen hij over de lancering van het Spaanse Napflix hoorde. „Ik vond het een briljant initiatief en heb hen meteen benaderd of het mogelijk was om een Nederlandse parodie op de site te kunnen lanceren. Het idee voor Mattflix was geboren: een streamingdienst met typisch Nederlandse beelden die zo saai zijn dat zelfs de moeilijkste slaper de ogen niet kan openhouden."

Grootste lol

Napflix ging akkoord en een samenwerking was een feit. Er moest dus met spoed op zoek gegaan worden naar saaie filmpjes van eigen bodem. „Een feest om te doen", zegt Verbunt lachend. „Twee mensen hebben heel YouTube afgestruind op zoek naar de saaiste filmpjes om mee in slaap te kunnen vallen en we hebben ook iemand op pad gestuurd om eigen beeldmateriaal te schieten; de Mattflix-originals. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan de ‘Droom van de Draaiende Döner’: een rol vlees, draaiend aan een spit, het snijden van een blok kaas, het posten van een brief… We hadden de grootste lol met het bedenken van slaapverwekkende filmpjes."

Slaapexpert

Is dat eigenlijk allemaal wel zo verantwoord? Slaapexperts zeggen toch dat het heel slecht is om met beeld in slaap te vallen? „Daar verschillen de meningen over”, zegt Verbunt. „Zo zag ik laatst bij Editie NL dat ze slaapgeneeskundige Sigrid Pillen naar aanleiding van Napflix aan het woord lieten. Zij meldt dat het, als je wilt ontspannen, belangrijk is dat de hersenen zo min mogelijk geprikkeld worden, maar dat het per persoon verschilt waar je rustig van wordt. Ik merk bij mezelf dat het werkt om met een heel saai filmpje in slaap te vallen.”

Favorieten

Favorieten heeft Verbunt dan ook genoeg. „Zo vind ik de ‘Livestream rotonde Purmerend’ heel fijn en ‘Domino Day: The challenge 2004’ slaap ik ook heel lekker op. Op zich is dat geen saaie aflevering: in de eerste minuut gaat het al fout omdat ze het touwtje te kort hebben gemaakt waardoor de steentjes niet omvallen. Dan zit je dus nog even rechtop in je bed, maar vanaf het moment dat de aorta van start gaat kun je heerlijk slapen."

En vanaf dat moment wordt er dan ook alles aan gedaan om je niet meer wakker te maken. „We hebben de filmpjes natuurlijk uitgezocht op ‘saaiheid’", vervolgt Verbunt. „Je schrikt niet op omdat er opeens harde geluiden worden gemaakt en als het filmpje is afgelopen, stopt hij automatisch en gaat niet door naar een volgend filmpje, zodat je niet opeens wakker wordt omdat dat filmpje ander geluid heeft."

Ideeën

Bezoekers van Mattflix die een leuk idee voor een filmpje hebben, zijn van harte welkom om hun ideeën of video’s in te sturen bij Verbunt. „Dan moet het wel om Nederlandse content gaan. We willen zelf ook nog nieuw beeldmateriaal verzamelen. Zo zijn we op dit moment bezig met het vinden van een Nederlandse kaars, die we volledig willen laten opbranden voor een filmpje. Het is alleen nog best een klus om een kaars van Nederlandse bodem te vinden, dus mocht iemand een kaars weten, dan gaan wij er een slaapverwekkend filmpje van maken!"

Matt Sleeps

Verbunt is eigenaar van het bedrijf Matt Sleeps. waarbij hij het ‘perfecte’ matras uitvond (minimaal 350 euro) dat je 100 dagen mag uitproberen en waarvan je al het geld terugkrijgt als je na 100 dagen niet tevreden bent en het matras weer inlevert. Met zijn bedrijf verzint hij allerlei nieuwe, hippe initiatieven die iets met ‘slapen’ te maken hebben, zoals nu dus Mattflix en eerder ook The Hangover Bar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.