Metro
Metro Nieuws 17 nov 2016 / 12:29 uur

NL’se BV lobbyt in de VS: dubieus of doodnormaal?

Michael Flynn, die mogelijk onderdeel wordt van de staff van Donald Trump, ligt in Amerika onder vuur omdat hij door het Nederlands bedrijf Inovo BV zou zijn betaald om te lobbyen voor uitlevering van Fethulla Gülen aan Turkije. Lobbyen is al zo oud als de weg naar Rome, maar wanneer wordt het problematisch?

Vorige week riep oud-generaal Flynn in een blog op The Hill op tot uitlevering van Fethulla Gülen, die door Turkije wordt gezien als het brein achter de mislukte staatsgreep aldaar op 15 juli. Volgens Flynn moet Amerika de „radicale islamist” geen onderdak bieden. „Wat zouden wij hebben gedaan als we vlak na 11 september 2001 gehoord zouden hebben dat Osama bin Laden in een leuke villa in een Turks resort woonde?”, aldus Flynn.

Tot nu toe heeft Amerika de roep van Turkije genegeerd, en ook Flynn leek nooit voorstander van uitlevering. Wat is er veranderd? Volgens de Amerikaanse nieuws- en opiniesite The Daily Caller hebben de uitspraken van Flynn alles te maken met het lobbycontract dat hij sloot met de Nederlandse BV Inovo. Verplichte registratie van lobby-activiteiten bevestigen dat Inovo BV Flynn in september van dit jaar heeft ingehuurd.

Informatie verzamelen

Volgens Alptekin heeft zijn bedrijf Inovo de organisatie van Flynn, Flynn Intel Group, inderdaad betaald om onderzoek te doen naar en te lobbyen voor betere internationale verhoudingen. „De relatie tussen Turkije en Amerika is niet zo goed als normaal, mede door de couppoging”, vertelt hij aan Metro. „Ik heb klanten die commercieel belang hebben bij die relaties en daarom heb ik Flynn Intel gevraagd om meer informatie over de situatie te verzamelen.”

Alptekin benadrukt dat hij Flynn niet heeft betaald voor de uitspraken in het blog op The Hill. „Als hij mijn van tevoren advies had gevraagd over het publiceren van het blog, had ik het hem afgeraden. Ik loop door al deze aandacht ook een risico, krijg veel dreigende telefoontjes en mailtjes”, gaat hij verder „Daarbij, denk je nu echt dat Flynn rond belangrijke verkiezingen zo’n artikel gaat schrijven, alleen omdat ik hem een paar duizend dollar heb betaald? Dat zou hij nooit doen.”

Lobbyen heel normaal

Lobbyisten spelen een belangrijke rol bij verkiezingen. Ze brengen bedrijven in contact met politici en voorzien hen van extra kennis om het beleid te beïnvloeden. En Inovo is lang niet de enige Nederlandse speler op dit gebied. Begin dit jaar meldde het FD dat de 12 grootste multinationals uit ons land bijna 20 miljoen dollar uitgaven aan lobbyactiviteiten.

„Lobbyen op zich hoeft niet fout te zijn”, vertelt Amerika-deskundige Diederik Brink. „Lobbyisten weten nu eenmaal ontzettend veel dus het is logisch dat ze worden ingezet voor het beïnvloeden van beleid”. De uitleg van Alptekin, dat Flynn is betaald om onderzoek te doen, is volgens Brink normaal. „Je gaat nooit direct als reden noemen dat je het beleid wilt veranderen, wat dat betreft is ‘onderzoek naar meningen’ een goede dekmantel.”

Draaideursysteem

In Amerika is er een waar draaideursysteem gaande, tussen politiek en lobbybedrijven. Veel ambtenaren gaan na hun dienst in het Witte Huis als lobbyist aan de slag, maar andersom ligt het gevoeliger. „Het is heel pijnlijk om te zien dat Flynn eerst veel kritischer naar Turkije wordt, wordt betaald door een lobbyist en nu ineens een heel andere mening heeft”, aldus Brink. „Het roept de vraag op: kan hij als mogelijk veiligheidsadviseur van een onervaren president dan wel de belangen van de hele wereld behartigen, wanneer hij schijnbaar niet helemaal onafhankelijk is?”

Constant spel

Zowel Obama als Trump stelden dit onderwerp al ter discussie en zeggen geen ambtenaren aan te willen nemen die commerciële belangen hebben, zodat ze tijdens hun politieke dienst de belangen van het volk beter behartigen. En de lobbyisten? Die gooien er veel geld tegenaan om de politiek en het publiek te beïnvloeden. „Je ziet in Amerika al langer een strijd tussen pro-Erdogan-lobbyisten, en die die voor Gülen zijn”, vertelt Brink. „Het is een constant spel, met als doel de overhand te krijgen.”

In het geval van het Turkse conflict hebben lobbyisten vaak banden met een van de twee groepen. In The Daily Caller wordt gesuggereerd dat Alptekin nauwe banden heeft met de Turkse regering, maar dat is volgens hem pertinent onwaar. „Ik ben geen verlengstuk van de Turkse regering, ik word ook niet door hen betaald. Ik ben een betrokken Turkse burger die de denkbeelden over Turkije wil veranderen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
NL’se BV lobbyt in de VS: dubieus of doodnormaal?
Sluiten