Steven Musch
Steven Musch Good vibes 16 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

70 miljoen voor bruiloft dochter Indiase politicus

Een Indiase ex-politicus heeft de woede van veel landgenoten op zijn hals gehaald, nadat bekend werd dat hij bijna 70 miljoen euro aan de bruiloft van zijn dochter heeft uitgegeven. Het extravagante feest kostte de puissant rijke Gali Janardhana Reddy naar schatting zo’n 5 miljard roepies. Dat terwijl er momenteel een financiële crisis in het land heerst en mensen in lange rijen bij pinautomaten staan om geld op te kunnen nemen, meldt de Britse krant The Telegraph.

Met goud vergulde uitnodiging

Alleen de sieraden van de bruid zouden al zo’n 11 miljoen euro hebben gekost en haar jurk kostte nog eens 2 miljoen. In totaal werden er voor de bruiloft zo’n 50.000 mensen uitgenodigd, waaronder veel Bollywood sterren. De uitnodigingen zaten in een met goud verguld doosje. Ook zat er in de deksel van het doosje een led-scherm waar een uitnodigingsfilmpje op te zien was. In het filmpje is de bruid te zien in allerlei weelderige jurken, terwijl de bruidegom naast vijf paarden loopt.

Zie hier het uitnodigingsfilmpje:

https://www.youtube.com/watch?v=qCSoqjkYSUw

Janardhana is rijk geworden met zijn bedrijf in de mijnindustrie. Van 2008 tot 2011 was hij actief als politicus voor de partij Badavara Shramikara Raithara Congres in de Zuid-Indiase provincie Karnataka. Hij was één van de rijkste politici in die provincie.

Foto AFP

De bruiloft van zijn dochter, die op zaterdag 12 november begon en vijf dagen duurt, kreeg veel kritiek vanwege de absurd hoge uitgaven en het ongelegen moment. Een week eerder verklaarde de Indiase premier Modi namelijk alle bankbiljetten van 1.000 en 500 roepie – omgerekend 13,5 en 6,75 euro, maar het prijspeil in acht nemend eerder te vergelijken met biljetten van 20 en 50 euro – ongeldig. Met deze maatregel hoopt de regering het zwarte circuit en corruptie in het land aan te pakken.

Bankbiljetten van van 1.000 en 500 roepie zijn ongeldig verklaard. Foto Sanjeev Gupta/EPA

Chaos en tekorten

Maar de maatregel schiet zijn doel voorbij en zorgt vooral voor chaos en tekorten in het door armoede geteisterde land. Veel mensen proberen hun oude biljetten nog in te leveren, wat zorgt voor lange rijen bij banken. Daarnaast is er een tekort aan cash geld ontstaan. Economen verwachten dat deze situatie nog weken zal duren, als het niet langer is.

Mensen staan in de rij bij de bank. Foto Rajat Gupta/EPA

De oppositie in India greep de bruiloft van de dochter van Janardhana Reddy dan ook direct aan om premier Modi de vraag te stellen of hij de elite met zijn maatregel ook aanpakt. Nee, is het antwoord volgens critici. De Indiase minister van Volksgezondheid noemde de bruiloft een ‘een obscene vertoning van rijkdom’. „Ik zal dit huwelijk niet bijwonen", zei de minister voorafgaand aan de bruiloft. „Ik zou ook niet naar een dergelijk huwelijk gaan als het om één van mijn familieleden of vrienden ging."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.