Steven Musch
Steven Musch Nieuws 16 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Belasting op sigaretten wordt mogelijk hoger

De prijs van een pakje sigaretten gaat vanaf volgend jaar mogelijk ieder jaar automatisch omhoog. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer laten weten dat hij het voorstel van SP-Kamerlid Farshad Bashir om de accijnzen op tabak voortaan te indexeren wel ziet zitten. Dit zou betekenen dat de accijnzen voortaan meestijgen met de inflatie, meldt persbureau ANP.

Donderdag stemt de Kamer over het voorstel. „Het is knap dat de tabakslobby het tot nu toe voor elkaar heeft gekregen dat de accijnzen van tabak en sigaretten niet geïndexeerd worden met de inflatie", aldus Bashir tegenover het ANP. „Maar wat mij betreft gaan deze accijnzen voortaan gewoon geïndexeerd worden zoals dit ook het geval is bij veel andere belastingen."

Minder rokers?

Het SP-Kamerlid wil met zijn voorstel voorkomen dat roken relatief goedkoper wordt en hij hoopt met de prijsstijging jongeren te ontmoedigen om te beginnen met roken. Maar zorgen duurde sigaretten eigenlijk voor minder rokers?

Uit onderzoek van de Universiteit Maastricht, het RIVM en het Trimbos Instituut in opdracht van KWF Kankerbestrijding blijkt van wel. Een jaarlijkse accijnsverhoging van 5 procent in combinatie met anti-rookcampagnes en andere maatregelen zou ervoor kunnen zorgen dat het aantal rokers daalt naar 7,7 procent in 2050, in tegenstelling tot de huidige 19 procent. Een dergelijke accijnsverhoging zou bovendien 1,7 miljard euro opleveren voor de staatskas.

24 euro voor een pakje

Een pakje sigaretten zou dan in 2050 ongeveer 24 euro kosten. Vooral jongeren en mensen met een lager inkomen zijn gevoelig voor prijsverhogingen, blijkt uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Sinds een paar maanden staan er in Nederland, net als in veel andere landen, op pakjes sigaretten naast een waarschuwende tekst ook afschrikwekkende plaatjes van onder andere een wegrottende voet, een man in een lijkzak, een droevig kijkende baby en door kanker aangetaste longen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.