Metro
Metro Good vibes 1 okt 2016 / 19:47 uur

Caféweetje: Jehovah’s Getuigen

Een dronken automobilist is zaterdag in Dison, bij Luik, opzettelijk ingereden op een groep getuigen van Jehovah. De man had eerder ruzie gekregen met de gelovigen, waarna hij met zijn wagen expres op de groep, die bij een bushalte stond, inreed. Maar wie zijn deze Jehovah’s Getuigen en wat geloven ze? Metro zocht het voor je uit.

Jehovah’s Getuigen zijn erg bekend –wellicht berucht- om hun predikdrang langs de deuren, doorgaans met de Bijbel in de ene en het tijdschrift De Wachttoren in de andere hand. De officiële naam van Jehovah’s Getuigen is het Wachttorengenootschap.

Onzichtbaar

De beweging ontstond in 1870 in Amerika door William Henry Conley en Charles Taze Russell en werd oorspronkelijk opgericht als een Bijbelstudiegroep. De religie is terug te voeren tot Abel, de zoon van Adam en Eva.

Nederland maakte voor het eerst kennis met de Jehovah’s Getuigen in 1908, toen Heinrich Brinkhoff een uitgave in het Nederlands uittbracht. Aanhangers van deze beweging geloven dat Jezus Christus sinds 1914 onzichtbaar op aarde zou zijn verschenen. In tegenstelling tot andere kerken zouden de Jehovah’s Getuigen deze gebeurtenis wél hebben voorzien.

Armageddon

Kenmerkend aan deze gemeenschap is de overtuiging dat er 144.000 zielen naar de hemel gaan. Volgens de beweging kunnen alleen Jehovah’s Getuigen de Armageddon overleven, de „definitieve oorlog tussen regeringen op aarde en God”. Ze geloven niet in een hel en in het concept van de drie-eenheid (de verstrengeling van Vader, Zoon en Heilige Geest). Daarnaast vieren aanhangers ook geen feestdagen of verjaardagen.

Gelovigen proberen anderen te overtuigen van hun geloof door langs deuren te gaan (‘velddienst’ of ‘getuigeniswerk’), omdat ze „het voorbeeld volgen van de eerste christenen”. „Wij vinden dat huis-aan-huis prediken een goede manier is om mensen te bereiken”, aldus de gemeenschap op de website JW.

Nederland telt 360 Jehova-gemeenten, waar circa dertig duizend leden toebehoren. Wereldwijd telt de gemeenschap rond de 7,8 miljoen leden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Caféweetje: Jehovah’s Getuigen
Sluiten