Metro
Metro Nieuws 1 okt 2016 / 10:24 uur

Volwassen prinses Amalia krijgt 4000 euro per dag

Over vijf jaar wordt prinses Amalia achttien jaar oud en daarmee volwassen. Vanaf dat moment krijgt ze een uitkering uit de schatkist. Voor het eerst is de hoogte van dit bedrag naar buiten gebracht op de begroting van de koning die met Prinsjesdag werd gepresenteerd.

Wat blijkt? Vanaf haar verjaardag op 7 december 2021 krijgt de prinses voor de overige drie weken van dat jaar 101.000 euro op haar rekening gestort. Dat is zo’n 4000 euro per dag, meldt de NOS. Over dit bedrag hoeft Amalia geen belasting te betalen.

Vanaf 2022 krijgt Amalia elk jaar ongeveer anderhalf miljoen euro. Dat bedrag zal jaarlijks meegroeien met de stijging van de prijzen en de ambtenarensalarissen.

Uitkering van 30 miljoen

Amalia zal over ongeveer dertig jaar koningin worden – ze is dan 43 jaar oud. Ter verduidelijking: haar vader Willem-Alexander werd op 46-jarige leeftijd koning en haar oma Beatrix besteeg de troon op 42-jarige leeftijd.

Dit betekent dat als het beleid niet verandert, Amalia wanneer ze koningin wordt meer dan 30 miljoen euro aan grondwettelijke uitkeringen heeft gekregen.

Onderwerp van debat?

Amalia lijkt er de komende jaren dus warmpjes bij te zitten. Dat is echter alleen het geval wanneer ze geen afstand doet van de troon en wanneer het parlement haar niet in de weg gaat zitten.

De uitkering schrappen kan alleen door middel van een grondwetswijziging. En dat kost een hoop tijd. Ook moet een meerderheid van de Tweede Kamer met zo’n wijziging instemmen, en die is er tot op heden niet.

Nu de hoogte van de uitkering van Amalia op de begroting van de koning bekend is gemaakt, kan de Tweede Kamer hier wel over gaan debatteren. De Kamer bespreekt de begroting binnenkort met premier Rutte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Volwassen prinses Amalia krijgt 4000 euro per dag
Sluiten