Zoë Boven
Zoë Boven Good vibes 22 aug 2016 / 18:20 uur

Pot pindakaas binnenkort mogelijk stuk duurder

Pindakaasliefhebbers moeten binnenkort wellicht iets dieper in de buidel tasten om hun favoriete smeersel op een boterham te kunnen smeren. Grote vraag uit China en een slechte oogst in Argentinië zorgen voor een hogere pindaprijs.

Op termijn kan een stijging van de inkoopprijs van pinda’s logischerwijs leiden tot een hogere adviesprijs van pindakaas. Hoeveel duurder? Zo’n 30 procent, meldt het AD.

Unilever op scherp

Pindakaas is voornamelijk populair als broodbeleg in de Verenigde Staten, Canada, Turkije het Verenigd Koninkrijk. Maar ook wij Nederlanders lusten wel een bammetje met pindakaas en zijn een grote speler op de internationale pindamarkt.

Unilever, het moederbedrijf van Calvé, zegt de stijging van de pindaprijzen op de voet te volgen. „Stijgende prijzen van grondstoffen hebben niet direct invloed op prijzen in de winkel, maar op termijn kan een stijging in de inkoopprijs van pinda’s vanzelfsprekend leiden tot een hogere adviesprijs van de pindakaas”, schrijft het bedrijf in een verklaring.

Pindakaaswinkel Amsterdam

Michiel Vos is eigenaar van de Pindakaaswinkel in Amsterdam. Hij ziet zich genoodzaakt om de prijs per pot binnenkort flink te verhogen. „Ik doe het liever niet, want we zijn net open. Maar waarschijnlijk zullen onze potten zo’n 25 tot 30% duurder worden komend jaar”, aldus Vos tegen de krant.

De meeste pinda’s die in Nederland gebruikt worden voor pindakaas komen uit Argentinië. Vos merkt dat de grondnoten al een tijdje duurder zijn. Volgens hem heeft dat te maken met slechte weersomstandigheden.

‘Geen zorgen’

Door de vele regenval is het lastig de noten te oogsten. Daardoor zitten de pinda’s langer in de grond dan normaal. De noten zijn ook schimmelgevoelig. Er worden dus minder pinda’s geoogst die geschikt zijn voor consumptie, waardoor de prijs omhoog gaat.

Vos maakt zich vooralsnog geen ernstige zorgen. „Omdat de pinda een jaargewas is, kan het volgend jaar weer helemaal anders zijn.” Dat stelt ons weer een beetje gerust.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pot pindakaas binnenkort mogelijk stuk duurder
Sluiten