Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 4 jul 2016
Leestijd: 2 minuten

Skills Heroes: ‘Vakwedstrijden goed voor je cv’

Tientallen mbo’ers komen in december voor Nederland uit tijdens EuroSkills 2016 in het Zweedse Göteborg. Vijfhonderd jongeren uit dertig landen doen mee aan deze Europese kampioenschappen met vakwedstrijden in tal van beroepen. Metro stelt de komende weken vier kandidaten aan je voor. Deel 3: installateur Marien den Ouden (20, Woudenberg). Hij studeert sanitaire en verwarmingstechniek aan de School voor Techniek (MBO Amersfoort) en werkt bij Hofland Sanidrõme in zijn woonplaats.

Complete badkamer

Wat heb je in maart gepresteerd tijdens Skills Heroes, de Nederlandse kampioenschappen en wat moest je doen?

Ik ben Nederlands kampioen geworden in de discipline sanitair en verwarmingstechniek! In het Klokgebouw in Eindhoven moest ik een verwarmingsinstallatie maken, waarbij een zonnepaneel het water opwarmt. Ook heb ik daar een complete badkamer aangelegd.

Maak je kans in Zweden?

We zijn met dertien deelnemers uit dertien landen. Ik ken ze niet, maar natuurlijk heb je altijd kans. Het ligt eraan hoe je er zelf een beetje in staat, maar als je goed traint en je goed voorbereidt kom je een heel eind.

Skills Heroes: 'Vakwedstrijden goed voor je cv'
Foto: Skills Netherlands

Loodgieterstekort

Binnenkort beginnen in het hele land vakwedstrijden op weg naar Skills Heroes 2017. Waarom moeten jonge mbo’ers daar aan meedoen?

Als je via school de kans krijgt, dan moet je die grijpen. Het is superleuk en je leert er veel van voor je beroep. Je deelname staat heel goed op je cv, daardoor krijg je sneller aanbiedingen van werkgevers. Dat geldt helemaal voor deze tijd, want Nederland heeft zevenhonderd loodgieters te weinig.

Als zij eenmaal meedoen, wat is een goede tip?

Op mijn vakgebied: lees eerst goed de tekening en bepaal wat je doen moet, voordat je aan de slag gaat. Anders kom je er halverwege achter dat het fout gaat. In het algemeen: doe niets overhaast, werk rustig om het maken van fouten te voorkomen en ga op tijd naar bed.

Op Facebook.com/SkillsNL vind je meer informatie over Skills Heroes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.