Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 jul 2016
Leestijd: 1 minuut

Veel complicaties bij cosmetische behandelingen

Mocht je binnenkort een cosmetische behandeling op de planning hebben staan, dan loont het misschien om nog eens even goed na te denken over deze ingreep. Plastische chirurgen luiden de noodklok over complicaties bij behandelingen door cosmetische basisartsen.

Ongeveer 80 % van de plastisch chirurgen ziet maandelijks patiënten met ernstige complicaties door ondeskundig handelen. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) leidt dit vaak tot gedupeerde patiënten. Er zijn vaak dure en complexe operaties nodig om te herstellen en er weer ‘normaal’ uit te zien.

Vooral missers bij fillers, ooglidcorrecties en liposucties

De NVPC heeft een meldpunt ingesteld om de missers bij cosmetische behandelingen te registreren. De organisatie pleit bij minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg voor strengere en eenduidige regels rond cosmetische behandelingen. De beroepsgroep zegt dat er onvoldoende regels zijn als het gaat om kwaliteit van esthetische chirurgie. Uit onderzoek van de NVPC blijkt dat het regelmatig misgaat met fillers, ooglidcorrecties en liposucties.

Ali Pirayeh, plastisch chirurg en bestuurslid van de NVPC, zegt dat patiënten moeten kunnen vertrouwen op goede zorg. ,,Cosmetische operaties die ondeskundig en onder onveilige situaties worden uitgevoerd vormen een risico voor de patiëntveiligheid en ondermijnen daarnaast het vertrouwen van het publiek in artsen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.