Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 4 jul 2016 / 06:07 uur

Kinderen mogen straks via telefoons worden gezocht

De politie krijgt na de zomer meer mogelijkheden om naar vermiste kinderen te speuren.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie bereidt een wetswijziging voor die het mogelijk maakt dat telefoons sneller gepeild mogen worden.

„Het gaat erom dat kinderen steeds vaker ook een mobiele telefoon hebben en dat die wellicht sneller kan worden opgespoord bij een vermissing”, zegt Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA).

Kostbare tijd verloren

Zij drong bij de minister aan op een versoepeling van de wet om telefoons te lokaliseren. „Het is nu zo dat er concrete aanleiding moet bestaan dat iemands leven acuut in gevaar is voordat kan worden gepeild waar de telefoon, en dus vermoedelijk de persoon, zich bevindt. Dan verliezen we kostbare tijd.”

Van der Steur is het met haar eens, zo liet hij Van Toorenburg schriftelijk weten: „Het uitpeilen van een mobiele telefoon is een van de middelen die voor de politie behulpzaam kan zijn bij het oplossen van een vermissing en wordt genoemd als een van de lacunes in de wetgeving. Er is daarom nu seperate wetgeving in voorbereiding.”

Ook ouderen

Volgens Van Toorenburg kan het middel ook worden ingezet bij ouderen. „Ook ouderen die begeleiding nodig hebben krijgen steeds vaker een telefoon mee zodat ze gevonden kunnen worden als ze de weg kwijt zijn.”

Het Kamerlid benadrukt dat de privacy zo min mogelijk wordt geschonden. „Het gaat niet om uitluisteren, maar om het traceren waar de telefoon is. En natuurlijk gaan we goed kijken of privacy-aspecten afdoende zijn meegewogen.”

Jaarlijks zijn er ongeveer 40.000 personen die spoorloos verdwijnen Het is voor de politie steeds weer een helse taak om in te schatten welke vermissingen echt foute boel zijn.

Bij die afwegingen spelen allerlei zaken een rol. Zoals de weersomstandigheden op het moment van de vermissing, de leeftijd en de geestelijke problemen van de vermiste persoon.

Extra alert

Het is voor de politie cruciaal om de oorzaak van de verdwijning te achterhalen. Is het moord, of gaat het om een zedendelict? Belandde iemand in de prostitutie? Of is iemand vrijwillig vertrokken? Bij kinderen is men sowieso extra alert.

Ongeveer 80 procent van de verdwenen mensen is binnen 48 uur teruggevonden. In ongeveer 100 gevallen is de vermiste persoon na een jaar nog altijd spoorloos.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Kinderen mogen straks via telefoons worden gezocht
Sluiten