Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 12 mei 2016
Leestijd: 1 minuut

Generation What: Wie niet stemt is een sukkel

BNN doet mee aan het jongerenproject Generation What. Een jaar lang kan iedereen die tussen de 18 en 34 jaar is, deelnemen aan het onderzoek dat ook in twaalf andere Europese landen gehouden wordt. De bedoeling: inzicht krijgen in hoe jongvolwassenen in Europa anno 2016 in het leven staan.

Metro houdt regelmatig een stelling uit het onderzoek voor aan een Nederlandse jongere. Deze keer: Elene Walgenbach (23) uit Den Haag, voorzitter Jonge Democraten en student Politicologie.

Stelling

Mensen die niet gaan stemmen zijn sukkels.

Elene: „Het mooie van ons democratische stemrecht is dat het helemaal aan jou is of je wel of niet gaat stemmen. Dat is een keuze die je als individu in alle vrijheid moet kunnen maken. Wel zorgen hogere opkomsten bij verkiezingen voor een sterkere democratie. De overheid heeft daarin ook een rol te vervullen, vinden wij als Jonge Democraten. Zo zou de overheid moeten zorgen voor goede voorlichting, bijvoorbeeld met sms-alerts. Ook moeten er voldoende stembureaus zijn en is het wenselijk om verkiezingen te organiseren op een dag dat mensen vrij zijn. Zo zorg je voor gelijke kansen.”

Jongeren betrekken

,,De verminderde politieke participatie in Nederland is zorgelijk. Politiek bepaalt immers hoe wij ons land en leven invullen. Je wilt dat zoveel mogelijk mensen daarbij betrokken zijn. Bij de Jonge Democraten proberen wij jongeren bij de politiek betrekken. Ook denken wij na over grote veranderingen. Zo zijn wij voorstander van het verlagen van de kiesdrempel voor individuele kamerleden. Zo krijgen kiezers meer macht om hun eigen parlement samen te stellen. Kamerleden zullen vervolgens beter naar diezelfde kiezers moeten luisteren. Hetzelfde geldt voor het direct verkiezen van burgemeester, Commissaris van de Koningin en minister-president.”

Meedoen aan het jongerenonderzoek kan via www.maarwatvindjij.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.