Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 12 mei 2016
Leestijd: 3 minuten

Bells Of Youth: ‘Zijn er ook mannenbands dan?’

Na een met crowdfunding voor elkaar gebokst debuut en een lading shows achter de kiezen vond Bells Of Youth het tijd voor album nummer twee. Dreamers, zo heet-ie, zag vorige week het licht en werd voorafgegaan door de uitstekende singles Arcadia en Running. De vijf Bells of Youth staan intussen op het punt om het nieuwe album, dat vol stevige folky liedjes met meerstemmige zang staat, vanaf meerdere podia op de wereld los te laten.

Lisa Moree, Marcia Savelkoul, Leonie Bos, Hellen Vissers, Estelle Stijkel – tussen half de twintig en begin dertig – leerden elkaar kennen in Tilburg, waar ze allemaal op de Rockacademie zaten. Nu zitten de eerste twee, samen met een kat, op een bankje in een café niet ver van de Amsterdamse Amstel. „Dit is onze homebase”, zegt Marcia. „Het repeteren en vertrekken naar optredens gebeurt hier. Kijk, dat is onze bandbus”, wijst ze naar buiten. „Kevin heet-ie.”

Tentamen

In eerste instantie waren ze alleen nog maar vriendinnen, maar dat veranderde toen Lisa zich wilde voorbereiden op een zangtentamen. „Dat wilde ik niet met een band doen en ik vroeg Estelle om me op akoestische gitaar te begeleiden. De rest was daarbij en besloot ook mee te doen. De volgende dag traden we samen op en merkten we dat het werkte.”

‘Zuur wijf!’

De Bells Of Youth ondervinden dat de muziekwereld een mannenbastion is. „Wat emancipatie betreft is er nog werk aan de winkel”, stelt Savelkoul. „Ik hoorde net dat een ander bandje dat ook uit meisjes bestaat van festivals te horen kreeg dat ze niet geboekt werden ‘omdat ze al een vrouwenband hadden’.” Moree: „In het begin merk je het niet eens, omdat je er zo aan gewend bent. Zo zijn wij als meidenband bijvoorbeeld een genre op zich, wist je dat? Maakt niet uit of we metal of reggae spelen.” Savelkoul: „Dat is toch raar! Zijn er ook mannenbands dan?” Moree: „Er wordt vaak gekeken naar hoe we er uit zien in plaats van dat er naar onze muziek wordt geluisterd. Als je er over begint word je meteen uitgemaakt voor ‘zeikerd’ of ‘zuur wijf’. Dat moet stoppen.”

Yeah, party!

Als vrienden samen een bedrijfje hebben, en dat is wat een aan de weg timmerend bandje is, moeten er ineens ook zakelijke beslissingen worden genomen. Even wennen, of niet? Moree: „De verhoudingen zijn iets veranderd, maar het maakt het niet vervelend of zo.” „We zijn er hechter door geworden”, zegt Savelkoul. „We doen nu álles samen. Maar touren blijft het allerleukst.” Moree: „Dan merk je pas hoe fijn het is om met je beste vrienden in een band te zitten.” Savelkoul: „Yeah, party!” Moree: „Ik kan me voorstellen dat zoiets heel anders is voor een band met muzikanten die alleen voor de muziek bij elkaar zijn gekomen.”

De rest van de maand mei rijdt tourbus Kevin met de Bells Of Youth aan boord door het land voor een reeks shows van Tilburg tot Groningen. Waarom heet die bandbus nu eigenlijk Kevin, trouwens? Savelkoul: „Omdat het een echte Kevin is, een beetje fout dus.”

Bells Of Youth live: 12 mei – Extase, Tilburg, 13 mei – Luxor Live, Arnhem, 14 mei – Kroepoekfabriek, Vlaardingen, 19 mei – Patronaat, Haarlem, 20 mei – Wilhelmina, Eindhoven, 21 mei – Hedon, Zwolle en 27 mei – Simplon, Groningen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.