Remco Visser
Remco Visser Good vibes 1 mrt 2016 / 20:00 uur

Waarom een iPhone je maar 9 minuten laat ‘snoozen’

Het is misschien niet heel goed voor je en het getuigt van weinig zelfdiscipline, maar vrijwel iedereen maakt zich er wel eens schuldig aan: snoozen. Niks zo lekker om na het afgaan van de wekker nog even een paar minuutjes te kunnen blijven liggen. Maar waarom laat je iPhone dat maar 9 minuten toe?

Want zo lang krijg je van Apple om moed te verzamelen toch uit bed te komen. Geen 10 minuten. Geen 8. Precies 9. Het lijkt dan ook een volledig willekeurig gekozen getal, maar dat is het absoluut niet. De reden voor 9 minuten snooze-tijd ligt namelijk diep verankerd in de geschiedenis van wekkers.

In de tijd dat wekkers nog uit radertjes en tandwielen bestonden, was het praktisch onmogelijk om een snoozetijd van precies 10 minuten te bereiken. Omdat volgens diverse onderzoeken meer dan 10 minuten te lang was (mensen zouden anders weer in een te diepe slaap vallen) werd er gekozen voor slechts 9 minuten.

Digitaal

Sindsdien is deze tijdsspanne de standaard, ook toen de digitale wekker zijn intrede deed. Dit was voor programmeurs makkelijker, omdat het mechaniek van de modernere wekkers op die manier alleen maar naar het laatste cijfer hoeft te kijken. 9 minuten na het afgaan van de wekker is het laatste cijfer namelijk altijd één minder, stel je wekker gaat om 07:05 dan zal de wekker afgaan als het laatste cijfer 4 is.

Apple heeft uiteindelijk gekozen om deze 9 minuten sluimertijd gewoon over te nemen in de wekker op de iPhone, iPad en iPod. Of al dat snoozen überhaupt zin heeft, dat wordt hieronder nog even piekfijn uitgelegd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom een iPhone je maar 9 minuten laat ‘snoozen’
Sluiten