Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Good vibes 30 jan 2016
Leestijd: 1 minuut

Bewezen: kat houdt minder van zijn baasje dan hond

Slecht nieuws voor kattenbaasjes. Je miauwende huisdier houdt niet zo veel van jou als jij van je harige viervoeter. Dat blijkt uit een onderzoek dat wetenschappers in samenwerking met dierenexperts hebben gedaan voor een nieuwe BBC documentaire, genaamd Cats vs. Dogs, meldt de Daily Mail zaterdag.

De wetenschappers toonden aan dat er bij katten nauwelijks meer oxytocine vrijkomt als ze spelen met hun baasje dan wanneer er geen contact is. De toename bedroeg slechts twaalf procent. Ter vergelijking: het liefdeshormoongehalte steeg bij honden met bijna zestig procent wanneer zij speelden met hun baasje. Bij één hond zelfs met vijfhonderd procent.

Vijf keer meer liefde

„Hieruit kunnen we dus opmaken dat de liefde van een hond voor zijn baasje gemiddeld vijf keer groter is dan die van een kat’’, aldus dr. Zak tegen de Britse krant. „Het was verrassend om te ontdekken dat katten het hormoon überhaupt produceren’’, vervolgt hij.

Toch kán een kat zich wel hechten aan zijn eigenaar, volgens de onderzoeker. „Dat leek er in ieder geval in sommige gevallen op.’’

Hond leuker?

Dierenliefhebbers zijn al jaren verdeeld over welke van de twee viervoeters een leuker huisdier is. Maar wie een huisdier wil om lekker liefdevol mee te knuffelen, kan volgens dit onderzoek onder tien honden en tien katten dus beter voor de blaffende viervoeter gaan. Volgens het onderzoek zijn ze namelijk ook nog eens dubbel zo slim.

Schrale troost voor kattenliefhebbers: katten kunnen beter zien in het donker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.