Eefje van Son
Eefje van Son Nieuws 31 jan 2016
Leestijd: 1 minuut

Onderzoek: kind moet bord niet langer leeg eten

Hoe vaak hebben we vroeger wel niet de ‘dreigementen’ van onze ouders te horen kregen, wanneer we ons bord weer eens niet leeg aten? Je zou geen toetje krijgen, je moest de hele avond in je eentje aan tafel blijven zitten, je mocht de deur niet meer uit of je kon wel fluiten naar je moeder die de volgende dag je lievelingsgerecht zou koken. Kortom, het ‘eet je bord leeg’-principe, hoort bij de Nederlands cultuur. Maar uit nieuw onderzoek is gebleken dat het hierop aandringen van ouders niet goed is voor kinderen.

Waarom? Volgens onderzoekers van het European Journal of Clinical Nutrition eten kinderen die vroeger uit gewoonte hun bord leegaten, later veel meer dan anderen. Dit draait vervolgens uit op het feit dat kinderen waarbij het ‘eet je bord leeg’-principe een huisregels was, een hoger BMI hebben.

En daar blijft het niet bij, de onderzoekers kunnen ook stellen dat die kinderen niet zo snel meer herkennen of ze honger hebben of dat ze vol zitten. Zo schrijft Medical Express.

Tips

Veel ouders dwingen hun kinderen nou eenmaal om hun bord leeg te eten, omdat gedacht wordt dat dit gezond is en je kind er goed van groeit. Logisch, daarom komen de onderzoekers dan ook met een aantal tips om een handje te helpen en aan te geven hoe het wel moet: schotel de kinderen kleine hoeveelheden aan eten voor, stel dat ze daarna nog honger of trek hebben, dan kun je weer een kleine hoeveelheid geven.

Succes!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.