Eefje van Son
Eefje van Son Good vibes 10 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

5 onverwachte gasten in huis bij aankoop kerstboom

Het is weer zover: door het hele land worden er kerstbomen in huis gehaald. Hartstikke gezellig die traditie, maar met het in huis halen van een kerstboom, krijg je er ook een heleboel onverwachte gasten bij. Niet schrikken, maar we hebben het over allerlei verschillende kriebelige beestjes.

25.000 beestjes

Volgens de Deense onderzoeker Bjarte Jordal zitten er in één kerstboom namelijk zo’n 25.000 beestjes. Doordat de meeste in de strooisellaag of in het hout van de boom zelf leven, kun je niet voorkomen ze in huis te nemen. Voordeel daarvan is wel dat je de beestjes toch niet ziet.

Daarnaast doen de rest van de beestjes ook helemaal geen kwaad, maar het is wel handig als je niet allergisch bent! Daarom hier een aantal veel voorkomende beestjes in een kerstboom, zodat je misschien wat allergie-pillen in huis kunt halen. RTV Noord-Holland schudde met bioloog Bas Difize een kerstboom uit en kwamen de volgende kleine rakkers tegen:

1. Spinnen
De kerstboom is een walhalla voor spinnen. Zo kun je de boom van te voren maar beter even checken op bijvoorbeeld kruisspinnen.

2. Springstaartjes
Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar de naam zegt het al: deze beestjes kunnen springen. Ze hebben zes poten en kunnen door hun twee aanhangsels aan hun achterlijf ver springen. Springstaartjes kunnen tot zo’n 8 centimeter ver komen.

3. Mijten
Dit is een goed voorbeeld van een beestje waar veel mensen allergisch voor zijn. Ooit van huisstofmijt gehoord? Het zijn dezelfde beestjes. Maarja, ze zitten ook al in je matras, dus de kerstboom is niet zo erg.

4. Wantsen
En ook de Wants is niet onbekend. De kerstboom is hun natuurlijke habitat.

5. Bladluis
En als laatste misschien wel de bekendste onder het grote publiek: de bladluis. Die beestjes zuigen het sap uit boomstammen en zijn vaak met heel veel tegelijkertijd, héél veel, op dezelfde plek te vinden.

https://twitter.com/CarinaDumais/status/644070938611458048

Wil je al die onverwachte gasten nou niet in huis? Schud dan de kerstboom stevig uit, vóórdat je het ding over de drempel tilt. Dat kan een hoop gekrioel in je kerstboom schelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
5 onverwachte gasten in huis bij aankoop kerstboom
Sluiten