Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 10 dec 2015 / 10:43 uur

Turkse ‘nerds’ in trek bij Nederlandse bedrijven

IT-talenten uit Turkije zijn gewilde medewerkers voor Nederlandse bedrijven. De Turken leveren samen met Italië en Frankrijk de meeste ’nerds’ aan ons land.

Van Italië en Frankrijk was dit al eerder bekend, maar de Turken zijn de nieuwe sterren aan het front, zo blijkt uit data van LinkedIn.

Nederland kent een schaarste aan IT professionals. Bedrijven werven daardoor steeds vaker over de grens.

Erg gedreven

Recep Bakirci, CEO van FIT Group, startte zestien jaar geleden zijn IT-bedrijf in Turkije. Hij snapt wel dat Turks IT-talent in trek is in Nederland.

„Turkse IT-specialisten zijn erg gericht op innovatie. Zij vinden het fantastisch om iets te ontwikkelen dat nog niet bestaat. Ook zijn ze erg gedreven en gebrand op succes. Ze hebben een soort heroïsch verlangen om iets nieuws te creëren. Nederlands talent is meer gestructureerd en kan daardoor wat minder flexibel zijn. Turks talent voegt voor Nederlandse werkgevers echt iets toe."

Nederlandse talenten kiezen zelf vooral voor Duitsland en Zwitserland om te gaan werken. Nederland verliest zelfs 28 procent meer talent aan Duitsland dan dat er binnenkomt.

Migratiepercentage

Vanuit Italië komt er 16 procent meer talent naar Nederland dan dat er vanuit Nederland naar Italië vertrekt. Turkije kent een netto migratiepercentage van 12 procent en Frankrijk nog eens 10.

„In het tweede kwartaal dit jaar bleek uit onze data al dat Frankrijk en Italië belangrijke leveranciers van talent aan Nederland zijn. Daarnaast zien we nu een duidelijke stijging van professionals die vanuit Turkije naar ons land komen,” geeft Marcel Molenaar, country manager LinkedIn Benelux, aan.

Zowel de Nederlandse IT software- als hardwaresector maakte in het derde kwartaal een fikse groei door.

En juist in de landen waar Nederland het meeste talent vandaan wil halen, krimpt de technologiesector. De talenten uit die landen kiezen daarom vaker voor Nederland.

Rolmodellen

Ook Gusta Timmermans, Global Program Manager Strategic Recruitment van ING herkent deze trend.

„Turkije kent een aantal grote telecomondernemingen waardoor het land veel kwalitatief goed technisch talent heeft. Deze IT skills zijn voor Nederlandse bedrijven erg interessant. Onze ervaring is dat Turks talent hier goed landt. Bovendien zien we dat Turkse professionals rolmodellen zijn voor de multiculturele samenleving. Een goede opleiding, unieke vaardigheden en goede baan zorgen bovendien voor extra motivatie bij andere migranten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Turkse ‘nerds’ in trek bij Nederlandse bedrijven
Sluiten