Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 10 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

Bartels in Beauty and the Beast de échte engerd

De Disneymusical Beauty and the Beast gaat zondag in première in het AFAS Circustheater in Scheveningen. Op weg naar die première komen de hoofdrolspelers aan het woord. Deel 4: Freek Bartels (Joseph, Love Story), oftewel jager Gaston en de échte slechterik.

Wat voor Gaston gaan we zien?

Een blaaskaak, een man met een enorm ego. We hebben hem gaandeweg een beetje op Johnny Bravo gebaseerd. In de tweede akte knapt er iets in zijn bovenkamer en dan wordt Gaston een enge figuur. Ik ga van luchtig naar evil, heerlijk om te spelen.

Wat was jouw kennismaking ooit met Beauty and the Beast?

De tekenfilm toen ik klein was, die heb ik grijsgedraaid. Ik was groot Disneyfan en had videobanden. Ja, vídeobanden! Eerst keek ik vooral De Kleine Zeemeermin, later Beauty and the Beast en Aladdin.

Freek Bartels met zijn collega’s tijdens een bezoek aan Disneyland. Foto: Roy Beusker

Veel mensen zullen komen kijken, maar voor wie over de streep moet worden getrokken: waarom moeten zij deze musical zien?

Omdat deze Beauty and the Beast voor het hele gezin is. De voorstelling kent best heftige momenten en heeft actuele thema’s. Mijn personage zweept het volk bijvoorbeeld op om iemand te vermoorden, terwijl zij hem helemaal niet kennen. Buiten dat ga je met een warm gevoel naar huis en daar hebben mensen in deze tijd wel even behoefte aan.

Wie is voor jou een beauty?

Beauty is iemand die haar eigen pad kiest. Ik heb dat van huis uit meegekregen: doe wat je leuk vindt. Dus ik kies voor mijn moeder.

En wie een beast?

Beast vind ik moeilijk, want dat is uiteindelijk een sympathieke man. We hebben allemaal, ook ik, de neiging om iets of iemand snel te veroordelen. Laten we eerst naar ons zelf kijken. En een beetje respect helpt de wereld verder.

Let op een Beauty and the Beast-selfies actie, op donderdag 17 december in Metro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.