Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 10 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

Odes aan het Lezersfeest Rotterdam

Op het negentiende Lezersfeest in de Centrale Bibliotheek Rotterdam wordt zaterdag het Beste Boek van Rotterdam bekendgemaakt. Dat gebeurt niet zomaar. Er wordt een ode gebracht aan de zes Rotterdamse genomineerden: Hugo Borst, Sanneke van Hassel, Raoul de Jong, Ernest van der Kwast, Hans Wilschut en Hans Zirkzee.

Zes getalenteerde jonge schrijvers brengen deze ode. Ze zijn afkomstig van SpraakuhlooS, een reizend open-minded podium dat zijn oorsprong vindt in de havenstad. Op dit podium krijgen artiesten de kans om zichzelf in welke kunstvorm dan ook te uiten. Nu is deze kunstvorm eenmalig ’een ode brengen’. Zaterdag spreken zij de schrijvers toe, vandaag de Metrolezer over wat zij vinden van het Lezersfeest.

Fuif voor iedereen

Gino van Weenen: „Een optreden op het Lezersfeest is niet alleen voor de bezoekers, maar zeer zeker ook voor de schrijvers een fuif. In een locatie die je tussen de boeken plaatst, waar het absurd glijden is tijdens het dansen en waar je publiek soms wel eens uit de band springt. Dat soort geneugten maken het Lezersfeest toch elk jaar weer tot een verrassing.”

Lezersfeest grote eer

Ashley Margarittha: „Als schrijver vind ik het tof op het Lezersfeest te mogen staan, omdat ik met mijn neus in de boeken ben opgegroeid. Boeken hebben voor mij in mijn jeugd een grote rol gespeeld en de verhalen van mijn favoriete schrijvers hebben mij aangespoord om ook te schrijven. Mijn droom voor de toekomst is dan ook om mijn eigen boek te maken. Dat ik op het Lezersfeest mag staan, is voor mij een grote eer.”

Droom komt uit

Tabula Rosie: „Ik ben een meisje met grote dromen, uit een klein dorp. De stad bracht mij liefde en nog veel meer inkt. Dat ik nu de kans krijg op het Lezersfeest te mogen staan, bewijst maar weer: het maakt niet uit hoe groot je dromen zijn, alles is mogelijk. Opdat hier ook weer een mooi gedicht uit mag komen!”

‘How het koekje kruimelt’

Tomashii: „Om op zo een groot literair festival te mogen optreden is geweldig. Een ode voordragen aan het boek van Hugo Borst, een man die ik in de journalistiek al vele jaren volg, over zijn boek ’Oh Louis’ voelt zelfs een beetje onwerkelijk. But I guess that’s how het koekje kruimelt.

Speciale Metro-editie

Op het Lezersfeest (20.00 – 02.30 uur) komen talloze schrijvers van naam aan het woord, worden de boekenkasten ingeruild voor biertaps en klinkt er naast de schrijversstemmen muziek. Deze krant heeft een eigen hal (begane grond) met optredens. De Metro-redactie maakt op de eerste verdieping een speciale editie, die de Lezersfeestbezoeker aan het einde van de avond mee naar huis krijg. Iedereen mag tijdens de avond een bijdrage aan deze Metro leveren. Dat kan door ter plekke mee te schrijven en door foto’s op Twitter en Instagram te posten met de hashtag #Lezersfeest.

Informatie over het programma en entreekaarten: www.lezersfeest.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Odes aan het Lezersfeest Rotterdam
Sluiten